Egyéb

A Szegedi Ítélőtábla szerint sincs PhD-je a kazah konzulnak

Korábban írtunk arról, hogy Horváth László, tűzijátékozó tiszteletbeli kazah konzul másodfokra vitte a kérdést, hogy nevezheti-e OKJ-szakképzése mellé kapott amerikai oklevelét doktorinak. A Szegedi Ítélőtábla szerint nem.

Horváth jogi képviselője a február 18.-i, másodfokú tárgyalásra benyújtott keresetében kérte hogy változtassák meg azt a tavaly ügyünkben hozott ítéletet mely szerint a PhD kifejezés tudományos fokozatra utal, és ha olyan végzettséget hív Horváth PhD-nek ami valójában nem doktori fokozat, akkor valótlanul állít valamit.

Horváth ügyvédje viszont most is és korábban is azt mondta, mindez nem igaz, hiszen védence nem csinált az életrajzában külön rovatot fokozatnak meg tanulmánynak, és különben is

A PhD szerinte nem feltétlenül jelent doktorit

 

A Szegedi Ítélőtábla jogerős, másodfokú ítéletében azonban kimondta, hogy az elsőfokú ítéletnek igaza van, és bizony azt kell jelentenie. Horváthot a per illetékének kifizetésére is kötelezték.

 

Íme a teljes, másodfokú ítélet.

 

Az Ítélőtábla alapvetően egyetértett a Szegedi Törvényszékkel abban, hogy a PhD hagyományosan doktori fokozatot jelöl, és külön hangsúlyozta azt is, hogy

Amint arra az Elsőfokú Bíróság helyesen utalt, az önéletrajz fentiek szerinti összeállítása … alapján az átlagolvasó azt a következtetés vonhatta le, holott a felperes [Horváth] maga is elismerte, nincs olyan képesítése, amely a két említett tudományos fokozat viselésére feljogosítaná őt …

Ezenkívül a másodfokú ítélet indoklása azt is hozzáfűzte az ügyhöz, hogy az Átlátszó Oktatás nem tett valótlan állításokat eredeti, 2014 februárjában megjelent cikkében:

Minderre figyelemmel nem állította valótlanul az alperes a felperes által sérelmezett cikkében, hogy a felperes az MBA és a PhD fokozatok feltüntetésével azt a hamis látszatott keltette, hogy azokat valódi oktatási intézményben szerezte.

A másodfokú ítélet tehát egyelőre úgy tűnik, biztosítja a jogunkat, hogy Horváth PhD-jét ne hívjuk doktorinak. Ha lesznek további fejlemények, azokról természetesen itt is beszámolunk.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

 

Megosztás