nemzeti tőkésosztály

A Viresol 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást is kapott a 2,5 milliárdos COVID-hitel mellé

Mészáros Lőrinc keményítőgyára 2020 novemberében két részletben összesen 2,5 milliárd forint kedvezményes kamatozású kölcsönt kapott a koronavírus okozta gazdasági nehézségek enyhítésére. A hitelt a magyar állam tulajdonában lévő Eximbank folyósítja, aminek közzétételi kötelezettsége van az EU felé ennek köszönhető, hogy egyáltalán kiderült. Az EU-s nyilvántartásban az is szerepel, hogy a Viresol a Pénzügyminisztériumtól is kapott pénzt: 2020 decemberében 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő beruházási támogatást adott a tárca a cégnek.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

A koronavírus okozta gazdasági nehézségek csökkentésére, a vállalkozások támogatására az Európai Unió rugalmas szabályokat vezetett be 2020 tavaszán. Magyarország egy 350 milliárd forintos keretösszegű csomagra nyújtott be igényt, amit az Európai Bizottság (EB) 2020. április 29-én jóvá is hagyott.

Ezután indította el a magyar állam tulajdonában lévő Eximbank a Kárenyhítő Programcsomag néven futó támogatási projektet, amelynek során kedvezményes hiteleket és kamattámogatást nyújtanak magyarországi cégeknek.

Mészáros Lőrinc keményítőgyára, Andrej Babis étolajos cége, és a WHB is kapott kedvezményes Covid-hitelt az Eximbanktól

A koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére az Európai Bizottság (EB) 2020 tavaszán rugalmas szabályokat vezetett be, hogy az uniós tagállamok EU-s pénzből könnyen tudják támogatni a nehéz helyzetbe került cégeket. Magyarországnak 350 milliárd forintos keretet hagyott jóvá az EB, amelyből kedvezményes hiteleket és vissza nem térítendő kamattámogatásokat adott a kormány az Eximbankon keresztül.

A magyar törvények szerint az adatok, hogy ki mennyi kölcsönt kapott, banktitoknak minősülnek, de az Eximnek beszámolási kötezettsége van az EB felé, és ez utóbbi a honlapján nyilvánosságra is hozta a támogatottak listáját. Abból pedig kiderül, hogy a tenderbajnok WHB mellett Andrej Babis cseh miniszterelnök étolajos cége és Mészáros Lőrinc keményítőgyára, a Viresol is több milliárd forint kedvezményes COVID-hitelt kapott az Exim jóvoltából.

Olcsó hitel mellé ajándékpénz

Az EB honlapján viszont az is szerepel, hogy a keményítőgyár a 2,5 milliárdos támogatott kölcsön mellett ajándékpénzt is kapott:

2020 decemberében a Pénzügyminisztérium 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő beruházási támogatást nyújtott a Viresolnak.

 

A Viresol támogatása az Európai Bizottság honlapján

 

Érdekes módon ennek semmi nyoma sem a minisztérium, sem a Viresol honlapján. A kormányzati honlapon mindössze egy hírben szerepel a cég neve: Varga Mihály pénzügyminiszter 2020. november 6-án bejelentette, hogy a Viresol az Egészségipari Támogatási Program keretében a járványhoz kapcsolódó 430 millió forintos kapacitásbővítést valósít meg, hazai alapanyagforrásból tud majd az egyre emelkedő etanol termékek iránti keresletnek eleget tenni. Ehhez a kormány 406 millió forintos támogatást nyújt.

Mészáros és Szíjj közös cége

A visontai keményítőgyárat működtető céget 2015-ben alapította a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Mészáros és Mészáros Kft., és az akkor még kevésbé ismert Szíjj László tulajdonában lévő Duna Aszfalt Kft., majd fokozatosan átalakult. 2018 elején a cég neve Viresol Kft.-re változott, az év végén pedig a Mészáros és Mészáros Kft. helyébe lépett az Opus Global Nyrt. és a Talentis Group Zrt. a Duna Aszfalt mellé.

Mivel a Mészáros érdekeltségébe tartozó Opus a Viresol többségi tulajdonosa és a Talentis is Mészárosé, az ő cégeként szokás a Viresolra hivatkozni mi is ezt szoktuk tenni , de érdemes észben tartani, hogy a Szijjártó Péter külügyminisztert luxusjachtoztató Szíjj Lászlónak is van benne tulajdoni hányada.

A cég NER-közeliségét jól mutatja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2019. február 11-én beszédet mondott a Viresol új búzafeldolgozó üzemének átadásán és Mészárossal közös fotóalbumot tett közzé a Facebookon.

Legutóbb egyébként márciusban írtunk a cégről, amikor sajtópert nyertünk ellene. Az ügy előzménye az volt, hogy 2019 novemberében elsőként számoltunk be arról, hogy ipari mennyiségű szerves anyag csak a szomszédos telephelyen felhúzott keményítőgyárból kerülhetett a Mátrai Erőmű technológiai víztározójába, ahol aztán tömeges rosszullétet kiváltó gázszivárgásokat okozott.

2020 áprilisában közreadtuk a történteket kivizsgáló katasztrófavédelmi hatóság eltitkolt határozatát, amelyben néven nevezik a felelőst, sőt, megtiltják számára az Őzse-völgyi víztározó további használatát és műszaki átalakításra kötelezik az esetleges jövőbeli környezetkárosítás elkerülése érdekében. A Viresol emiatt sajtó-helyreigazítási keresetet nyújtott be az Átlátszó ellen, de a bíróság jogerősen elutasította.

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc a Viresol Kft.  új búzafeldolgozó üzemének átadásán 2019. február 11-én (forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Megosztás