Egyéb

Olajbizniszbe fog a mulatós kazah konzul

 

Olajkereskedő céggel bővül Horváth László tiszteletbeli kazah konzul cégcsoportja. A LAC Oil and Gas Kft. ügyvezetője korábban a fegyverkereskedelemben emlegetett céget futtatott. Az új olajcég bankszámláit a Mészáros-érdekeltség MKB vezeti.

Alapanyag és üzemanyag ügynöki nagykereskedelme lesz az újonnan alakult LAC Oil and Gas Kft. tevékenysége. A cég a LAC Impex Kft. tulajdona, aminek többsége a Horváth László érdekeltségében álló L.A.C. Holding Zrt.-é.

Horváth László 1998-2006-ban, majd 2012-től ismét Kazahsztán tiszteletbeli konzulja. A konzulátust Karcagon, számos neves politikus, köztük két miniszter, Varga Mihály és Fazekas Sándor hátországában működteti. A hvg.hu 2015-ös cikke szerint Fazekas által vezetett Földművelésügyi Minisztériumnak Horváth 2010 óta adott tanácsokat FÁK (azaz szovjet utódállamok) ügyekben.

A Moszkvában határőrnek tanult, a nyolcvanas években pedig a magyar BM-nek dolgozó Horváth a bulvárhírekben is szerepelt, amikor 2014-ben akkora bulit csapott a születésnapján, hogy a Nemzeti Galériában rendezett mulatság zaját még Budapesten túl is hallani lehetett.

A tavaly 32 milliós nyereséget termelt L.A.C. Holding a logisztikától a vendéglátáson át az agrárgazdaságig szerteágazó területeken érdekelt. Az új olajcégben közvetlenül tulajdonos leánycégről, a LAC Impexről azt írja a holding honlapja, hogy a cégcsoport valamennyi kereskedelmi folyamatát foglalja össze. A kereskedelmi tevékenység fő iránya a Közel-Kelet, a FÁK országok, illetve Afrika.

Olaj- és gázbiniszben eddig nem utaztak Horváth érdekeltségei, a céges honlapon a „partnerek” között szerepel ugyanakkor teheráni alapítású Nika Basir Payam Economic Group, amelyik egyéb tevékenységek mellett ásványianyag-forgalmazással is foglalkozik.

A LAC Oil három bankszámlát is nyitott az induláskor, mindet a nemrég Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került MKB Bankban.

Az új cég ügyvezetője és közvetett kisebbségi tulajdonosa Nagy Péter üzletember. Ő a kilencvenes évektől 2010-ig működő Gulf-Technika Kft.-ben volt érdekelt mások mellett Garabuczi Sándorral. Garabuczi a legendás Technika Külkereskedelmi Vállalat (TKV) nevű fegyverkereskedő cég második embere volt.

Nagy és Garabuczi magáncége, az elnevezésében a kuvaiti öbölre éppúgy, mint az egykori állami TKV-ra is utaló Gulf-Technika szintén rendelkezett fegyverkereskedelmi engedéllyel a HVG 2000-es írása szerint.

Kapcsolódó cikkeink

A kazah konzul cége 190 milliós megbízást kapott az NGM-től

Líbiaiakkal építkezik a keleti nyitás ex-BM-es apostola

Ma éjjel nem alszunk – az első pesti oligarchabuli főhőse

A Pharaon-ügy miatt megromlott Orbán Viktor és a tiszteletbeli jordániai konzul kapcsolata

Rádi Antónia

Megosztás