aranyélet

A Varga Mihály által használt luxusvilla bérleti díját még nem érte el a balatoni ingatlandrágulás

1,8 millió forint bevétele volt tavaly annak a cégnek, amelytől Varga Mihály luxusvillát bérel a Balatonon. Ez 12 x 150 ezer forint, vagyis pontosan annyi, amennyit a pénzügyminiszter bérleti díjként fizet a vállalkozásnak egy évben. Ez pedig azt a látszatot kelti, hogy a házat csak azért vette meg az érintett Gyenes Resort Kft., hogy kiadja azt Varga családjának. 

„Az atlatszo.hu valótlanul írja, hogy a piaci ár alatt, 100 ezer forintért bérlem az ingatlant. A valóság ezzel szemben az, hogy ennek másfélszeresét fizetem, amely – ellenőrizhető módon – megfelel a környék piaci árainak. A bérleti díj és rezsiköltségek mellett vállaltam az állagmegóvás és egyéb felújítási munkák költségeit is” – így reagált a Facebookon Varga Mihály pénzügyminiszter a cikkünkre, amelyben megírtuk, hogy számításaink szerint áron alul bérel egy luxusházat a Balatonon.

A politikus 2020 óta bérel egy 204 négyzetméteres gyenesdiási nyaralót. Miután a pénzügyminiszter maga tüntette fel vagyonnyilatkozatában a bérleményt, utánajártunk, hol és milyen feltételekkel bérli az ingatlant. Így tudtuk meg, hogy a medencés ház a Gyenes Resort Kft. tulajdona, amit egy, a Horváth László tiszteletbeli kazah konzul érdekeltségébe tartozó vállalkozás alapított 2019-ben. A kft. jelenlegi tulajdonosa a Zele-Invest Kft., amely nagyjából akkor vette át a céget, amikor Varga kibérelte a villát a családjával.

Áron alul bérelhet Varga Mihály 169 milliós medencés balatoni luxusházat egy általa kitüntetett trafiktulajdonos cégétől | atlatszo.hu

A ház a Gyenes Resort Kft. tulajdona, amely kft. tulajdonosának egyéb cégei számos közbeszerzést nyertek el korábban. Azonban ennél is érdekesebb, hogy a kft. alapításában részt vett egy, a Horváth László tiszteletbeli kazah konzul érdekeltségébe tartozó vállalkozás. A Gyenes Resort éves beszámolójából arra következtettünk, hogy a balatoni ingatlan értéke 169 millió forint lehetett, az árbevételéből pedig úgy becsüljük, hogy a medencés luxusnyaraló bérleti díja 100 ezer forintra jöhet ki havonta.

Arra a kérdésre, hogy mennyiért bérli a házat Varga, a Pénzügyminisztérium sajtóosztálya szűkszavúan annyit közölt, hogy „Varga Mihály a piaci árnak megfelelő díjért bérli 2020 nyarától a megkeresésben jelölt ingatlant. A házat ingatlanos segítségével találták.”

Árulkodó volt azonban a cég pénzügyi beszámolója, amely szerint a kft. bevétele a 2020-as évben 600 ezer forint volt, és a cégnek mindössze két tevékenységi köre volt: az egyik a saját tulajdonú ingatlan adásvétele, a másik a saját tulajdonú vagy bérelt ingatlan bérbeadása és üzemeltetése. Szintén a beszámolóban, a tárgyi eszközöknél, Ingatlanok címszó alatt egy 169 millió forintos összeg szerepel, valószínűleg ez a nyaraló árát takarhatja.

Ekkora luxusvillát a miniszter által fizetett díj triplájáért sem lehet bérelni a Balatonnál | atlatszo.hu

A múlt héten megírtuk, hogy áron alul bérelhet egy luxusingatlant Varga Mihály pénzügyminiszter Gyenesdiáson. Bár a részleteket firtató kérdéseinkre akkor nem válaszolt a minisztérium, cikkünk megjelenését követően Varga egy Facebook-posztban reagált a számításainkra. Mi a cégadatok alapján úgy kalkuláltunk, hogy havi 100 ezer forint lehet a bérleti díj, de a pénzügyminiszter szerint ez nem valós, mert ennek másfélszeresét fizeti, ami szerinte megfelel a piaci árnak. Csakhogy ingatlanos szakértők szerint ennyiért egy legfeljebb 3 szobás lakást (kert nélkül!) lehet tartósan bérelni a Balatonnál, és az ingatlanos oldalakon sem találtunk hasonló paraméterekkel rendelkező villát havi 500 ezer forint alatt ezen a felkapott környéken.

Így arra következtettünk, hogy 2020-ban a 600 ezer forintos árbevétel a gyenesdiási ingatlan bérbeadásából származott. Ha ezt hónapokra leosztjuk, 100 ezer forint jön ki fél évre. Varga azonban azt írta, hogy havonta 150 ezer forint bérleti díjat fizet a házért.

Piaci áron 150 ezerért

Hogy megtudjuk, ez mennyire számít „piaci árnak”, beszéltünk olyan céggel, amely balatoni ingatlanok adásvételére specializálódott. Szakértői véleményük szerint Gyenesdiáson nagyon ritka az ekkora méretű telek, ennél szinte csak kisebbek vannak. Azt is hangsúlyozták, hogy tapasztalataik szerint egy legfeljebb 3 szobás lakás (kert nélkül) kerülhet 150 ezer forintba havonta a Balatonon, ha egyáltalán találni ilyet. Ők úgy vélték, egy hónapra félmillió, de inkább 800 ezer forint lenne a reális bérleti díj.

A pénzügyminiszter szerencsésnek mondhatja magát, hogy látszólag nem emelkedett a villa bérleti díja. Ahogy arról ugyanis a VG.hu nemrég beszámolt, „elképesztő ütemű áremelkedést gerjesztett a covid miatti bezártság a Balaton környéki ingatlanpiacon, ahol második otthon kerestek és találtak a home office lehetőségét kihasználó tömegek. Kilőtt a kereslet, és kilőttek az árak is, a települések többségén két év alatt megduplázódott, vagy annál is nagyobb mértékben nőtt meg a kínálati átlagár” – írta a lap annak az exkluzív adatbázisnak az alapján, amit az ingatlan.com bocsátott a rendelkezésükre. Ebből az is kiderült, hogy az igazán nagy áremelkedés nem a járvány első hullámában, azaz 2020 májusában jelentkezett, hanem az azt követő évben indult be igazán, és 2021 májusa után, az utóbbi egy évben berobbant. A Gyenes Resort Kft. 2021-es pénzügyi beszámolójából azonban arra lehet következtetni, hogy az áremelkedés a Varga által bérelt luxusházat nem érintette.

A Gyenes Resort Kft. most leadott 2021-es pénzügyi beszámolója szerint mindenesetre valóban 150 ezer forintot fizethet a házért a pénzügyminiszter. A cég éves bevétele ugyanis 1,8 millió forint, vagyis 12-szer 150 ezer forint volt tavaly. Ebből viszont az is következik, hogy a

Gyenes Resortnak semmilyen más bevétele nincs, és látszólag csak azért tartják fenn a céget, hogy Varga bérelni tudja a luxusvillát.

Pedig előző cikkünk megírásakor Zele Sándor, a kft. tulajdonosa azt mondta, cégcsoportjuk közel harminc éve foglalkozik ingatlanfejlesztéssel, -működtetéssel és -forgalmazással, az ország számos helyén jelen vannak, és további fejlesztéseket is terveznek. „Működésünk során eddig is, és ezután is a hatályos jogszabályoknak megfelelően jártunk és járunk el. A partnereinkkel és üzletfeleinkkel kötött megállapodásokat, szerződéseket eddig sem hoztuk nyilvánosságra, ezen a gyakorlaton a jövőben sem kívánunk változtatni” – írták válaszlevelükben.

A Gyenes Resort azonban továbbra is veszteséges, így nem nagyon érthető, miért látott jó üzleti lehetőséget a luxusház megvásárlásában és kiadásában a tulajdonos.

Katus Eszter

Nyitókép: A balatoni luxusház és a Gyenes Resort beszámolója (forrás: Google Maps/e-beszamolo.im.gov.hu)

Megosztás