vagyonnyilatkozat

Ekkora luxusvillát a miniszter által fizetett díj triplájáért sem lehet bérelni a Balatonnál

A múlt héten megírtuk, hogy áron alul bérelhet egy luxusingatlant Varga Mihály pénzügyminiszter Gyenesdiáson. Bár a részleteket firtató kérdéseinkre akkor nem válaszolt a minisztérium, cikkünk megjelenését követően Varga egy Facebook-posztban reagált a számításainkra. Mi a cégadatok alapján úgy kalkuláltunk, hogy havi 100 ezer forint lehet a bérleti díj, de a pénzügyminiszter szerint ez nem valós, mert ennek másfélszeresét fizeti, ami szerinte megfelel a piaci árnak. Csakhogy ingatlanos szakértők szerint ennyiért egy legfeljebb 3 szobás lakást (kert nélkül!) lehet tartósan bérelni a Balatonnál, és az ingatlanos oldalakon sem találtunk hasonló paraméterekkel rendelkező villát havi 500 ezer forint alatt ezen a  felkapott környéken.

„Nagy lehet a kétségbeesés a baloldalon, ha egy szerződéssel, számlával, piaci áron bérelt, a vagyonnyilatkozatban is feltüntetett nyaralóról kényszerülnek álhíreket terjeszteni” – így reagált cikkünkre Varga Mihály pénzügyminiszter, miután megírtuk, hogy számításaink szerint havi legfeljebb 100 ezer forintért bérelhet egy 200 négyzetméteres, kertes, medencés luxusvillát a Balaton-parton egy kormányközeli vállalkozó volt cégétől.

Áron alul bérelhet Varga Mihály 169 milliós medencés balatoni luxusházat egy általa kitüntetett trafiktulajdonos cégétől | atlatszo.hu

A kezdeményezést segítő kampányra 673 millió forintot adományozott a magyar kormány egyik pénzalapja, ám ezt az összeget nem a székelyek társadalmi szervezete, hanem a Pesty László érdekeltségében álló nonprofit cég költhette el.

Miután a pénzügyminiszter maga tüntette fel vagyonnyilatkozatában a gyenesdiási bérleményt, utánajártunk, hol és milyen feltételekkel bérli az ingatlant. Így tudtuk meg, hogy a medencés ház a Gyenes Resort Kft. tulajdona, amit egy, a Horváth László tiszteletbeli kazah konzul érdekeltségébe tartozó vállalkozás alapított 2019-ben. A kft. jelenlegi tulajdonosa a Zele-Invest Kft., amely nagyjából akkor vette át a céget, amikor Varga kibérelte a villát a családjával.

A cég 2020-as évről szóló beszámolójában a tárgyi eszközöknél Ingatlanok… címszó alatt egy 169 millió forintos összeg szerepel, ami valószínűleg a ház árát takarja.

169 millió forintba kerülhetett a luxusvilla (forrás: E-beszámoló)

Szerettük volna megtudni, mióta és milyen feltételekkel bérli a pénzügyminiszter a cégtől az ingatlant, mennyi a havi bérleti díj, valamint mennyi bérleti díjat fizetett ki 2020-ban és 2021-ben.

A Pénzügyminisztérium sajtóosztálya azonban szűkszavúan mindössze annyit közölt, hogy „Varga Mihály a piaci árnak megfelelő díjért bérli 2020 nyarától a megkeresésben jelölt ingatlant. A házat ingatlanos segítségével találták.” A céget is kerestük, de ők sem árultak el részleteket.

Varga: „ennek másfélszeresét fizetem”

Mivel a kft. bevétele a 2020-as évben 600 ezer forint volt, és a cégnek mindössze két tevékenységi köre van: az egyik a saját tulajdonú ingatlan adásvétele, a másik a saját tulajdonú vagy bérelt ingatlan bérbeadása és üzemeltetése, arra következtettünk, hogy 2020-ban a 600 ezer forintos árbevétel a gyenesdiási ingatlan bérbeadásából származott.

Ha pedig feltételezzük, hogy a Gyenes Resort teljes bevételét csak a bérleti díj adja ki, és a „nyarat” július elsejétől számítjuk, akkor a bérleti díj 100 ezer forintra jön ki havonta. De ha valamiért csak az augusztustól decemberig tartó időszakot vennénk figyelembe, akkor is 120 000 forint/hó lenne az összeg. Ennél több látszólag nem lehet, hiszen ez esetben a cég bevételének meg kellett volna haladnia a 600 ezer forintot.

Ehhez képest Varga Mihály Facebook-posztjában azt írta: „2020-ban, amikor a járvány miatt bezártak a hotelek, feleségemmel és négy gyermekemmel családi házat kerestünk a szabadság eltöltéséhez. Gyenesdiáson találtunk egy apartmant, amelyet végül tartós bérletbe vettünk. (…) Az atlatszo.hu valótlanul írja, hogy a piaci ár alatt, 100 ezer forintért bérlem az ingatlant.

A valóság ezzel szemben az, hogy ennek másfélszeresét fizetem, amely – ellenőrizhető módon – megfelel a környék piaci árainak.

A bérleti díj és rezsiköltségek mellett vállaltam az állagmegóvás és egyéb felújítási munkák költségeit is” – tette hozzá.

A 100 ezer forintos bérleti díj másfélszerese 150 ezer forint. Varga Mihály javaslatára ezért újra ellenőriztük a „környék piaci árait”.

Egy hétre is nagyon kedvező lenne a miniszter által fizetett havidíj

Beszéltünk olyan céggel, amely balatoni ingatlanok adásvételére specializálódott. Szakértői véleményük szerint Gyenesdiáson nagyon ritka az ekkora méretű telek, ennél szinte csak kisebbek vannak. Azt is hangsúlyozták, hogy tapasztalataik szerint egy legfeljebb 3 szobás lakás, kert nélkül kerülhet 150 ezer forintba havonta a Balatonon, ha egyáltalán találni ilyet.

Forrás: Google Maps

A tulajdonosok ugyanis inkább turisztikai céllal adják ki a házakat, nem bajlódnak hosszú távú bérléssel, és a nyári szezon alatt bőven megkeresik ennek a többszörösét. Ők jelenleg nem is tudnak ilyen paraméterekkel házat, ami kiadó lenne. Azt viszont megerősítették, hogy egy ekkora, ilyen fiatal ingatlan piaci értéke ma 250 millió forint.

Forrás: Google Maps

Ahogy korábbi cikkünkben is írtuk: egy hasonló eladó házat találtunk 200 millió forintért a településen. A hirdetés szövege szerint a szintén új építésű ingatlan ugyan 50 négyzetméterrel nagyobb (250 m²), viszont a hozzá tartozó telek sokkal kisebb (772 m²). Bérelhető villát viszont nem adott ki a kereső Gyenesdiáson.

Az albérletekre rákeresve két találat volt: egy 3 szobás, 60 négyzetméteres lakás 100 forintért és egy 50 négyzetméteres, 2 szobás lakás 99 ezer forintért havonta. A Varga Mihály által bérelt lakóépület mérete utóbbi négyszerese, nem is beszélve a kertről.

Az adott gyenesdiási utcában ugyan van kiadó szállás, de egészen más feltételekkel: az apartman 2 főre, ellátás nélkül, szezonon kívül egy hétre 72 ezer forint. Szintén Gyenesdiáson (egy másik utcában) egy 300 m²-es (600 m²-es udvarra néző) superior apartman, 4 főnek 6 éjszakára 180 ezer forint – szintén szezonon kívül. Emellett több más – turisztikai céllal – kiadó apartmant is találtunk a szálláskereső oldalakon a településen: a többségük 130–170 ezer forint egy hétre (4 főre), de akadt 360 ezer forintos is – hat főre.

Ha összevetjük az apartmanok és albérletek árával, egy hónapra legalább félmillió forint lenne egy ekkora ház bérlése Gyenesdiáson egy családnak (garázs, medence és telek nélkül).

A legnagyobb – tartósan – kiadó villa, amit találtunk a Balatonon, egy csopaki luxusház, ami 605 négyzetméter (plusz 3000 m² terület). Ezt 8 ezer euróért, azaz nagyjából 3 millió forintért kínálják kiadásra havonta. A második egy balatonszárszói ingatlan, ami 200 négyzetméteres és egy 800 m²-es terület tartozik hozzá. Ezt szintén 3 millió forintért adnák bérbe főszezonban. Egy tihanyi 200 négyzetméteres házat (+ 500 m² telek) havi 1,2 millióért hirdetnek, míg Balatonvilágoson egy 260 m²-es ház 1070 m² telekkel havonta 400 ezer forintba kerülne.

Régi és bizalmas kapcsolat alapozhatta meg az ingatlanbizniszt

Hogy mégis hogyan juthatott hozzá igen kedvezményes áron a luxusházhoz Varga Mihály? Előző cikkünkben bemutattuk: feltehetően a kapcsolatai révén.

A Gyenes Resort Kft.-t Budapesten jegyezték be 2019. október 15-én, a Könyves Kálmán körút 16.-ba, amely egyben az L. A. C. Zrt. székhelye is. Az alapító Mihály Gábor, a REC Immobilien Kft. ügyvezetője volt. A kft. tulajdonosa pedig – nem meglepő módon – a L. A. C. Zrt. volt.

Az L. A. C. Zrt. tulajdonosa Horváth László tiszteletbeli kazah konzul, kormányközeli vállalkozó, aki 2010 óta a Vidékfejlesztési Minisztérium tanácsadója a FÁK-országokat érintő ügyekben, és 2013 óta tiszteletbeli külgazdasági tanácsosként is segíti a „keleti nyitást”.

A kép kattintással nagyítható

Ennek kapcsán sokat találkozik Varga Mihállyal, sőt, a L. A. C. Zrt. 2016-ban megbízást is kapott a Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztériumtól: 190 millió forintért tervezhették meg a 2017. évi Asztanai Szak-világkiállításon való magyar megjelenést. A miniszter továbbá Magyar Gazdaságért Díjjal tüntette ki 2019-ben Horváthot, akivel szinte baráti viszonyt ápol.

Horváth László és Varga Mihály (forrás: lac.hu)

Az index.hu egyik korábbi cikke szerint a karcagi származású Varga Mihály, a szintén karcagi Fazekas Sándor és Horváth László barátságát a közös szenvedély, a Kazahsztán iránti rajongás alapozta meg. És „bár – egyes minisztertársaival ellentétben – Varga Mihályt elkerülik a zavaros összefonódások a magánszférával és a politika-közeli oligarchákkal, de Horváth László ügyei azért rombolják olykor a reputációját”.

Katus Eszter

Nyitókép: Varga Mihály bérelt háza a Balatonon a Google Maps nyilvános felvételein

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás