Egyéb

A kazah konzul cégcsoportjának alvállalkozójaként kapott rendőrségi megbízást a csepeli Fidesz kedvenc biztonsági cége

 

A kormány egyik kedvenc fideszes üzletembere, a születésnapját egész Budapestre szóló tűzijátékkal ünneplő Horváth László kazah konzul cége, a L.A.C. Holding Zrt. áll amögött a vagyonvédelmi vállalkozás mögött, amely a Pest Megyei Rendőr-főkapitánysággal kötött szerződés alapján az egyik munkáját továbbadta a Swat Privat Group Kft.-nek. Ez a cég védte Rogán Antal propagandaminisztert – leginkább az újságíróktól – egy csepeli lakossági fórumon. A vagyonvédelmi vállalkozás ügyvezetője, és a Dózsa György úton történt, két halálos áldozattal járó baleset kigyúrt érintettje, M. Richárd együtt szerepeltek egy titkos nyomozásban.

Miután az Index beszámolt arról a csepeli lakossági fórumról, amelyen Rogán Antal propaganda minisztert a helyi Fidesz megbízásából a Swat Privat Group Kft. biztonsági cég emberei védték, a 444 pedig megírta, hogy a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) Műszaki Alosztályának helyet adó ingatlant a kft. őrzi, az Átlátszó adatigénylést nyújtott be, hogy kiderüljön, a vállalkozás miként kapta meg az utóbbi munkát.

A főkapitányság tájékoztatása alapján az Info-Sec Vagyonvédelmi Kft.-vel még 2010. november 30-án kötött szerződést a PMRFK havi bruttó 1,14 millió forintért. A megállapodás a főkapitányság XIV. kerületi Öv utcai objektumának és a Dunakeszi, Tábor utca 2. szám alatti ingatlanjainak őrzés-védelmére vonatkozott.

A szerződést kétszer módosították, mégpedig a vállalkozói díj módosítása miatt, így a második változtatás után 2015. november 1-jével a rendőrségi ingatlanok védelmének díjazását havi bruttó 2,2 millió forintra emelték fel.

Idén azonban Mihály István Pest megyei rendőrfőkapitány felmondta a kontraktust, mégpedig 2017. május 31-i hatállyal. Hogy a testület miért nem tartott többet igényt a vagyonvédelmi cég munkájára, az Átlátszónak kiadott iratban külön nem indokolták meg.

 

infosec

 

A felmondás érdekessége egyébként, hogy annak hatályba lépése előtt, május 30-án jelent meg a 444-en az a cikk, amelyben többek között a Swat Privat Groupról is írtak. Igaz, a kézzel írt dátum alapján már februárban döntött a PMRFK arról, hogy az Info-Seccel nem dolgoztat tovább. A Swat Privat Group egyébként a rendőrséggel kötött szerződésben nem szerepel, az Info-Sec alvállalkozójaként kerülhetett Dunakeszire.

A Swat Privat Grouppal kapcsolatos 444-es írás kitért arra a titkos nyomozásra is, amely akár kínosan is érinthette a vállalkozást áttételesen foglalkoztató PMRFK vezetőit. A 2007-ben a kecskeméti maffiaperben elítélt M. Richárd „Gyurma” autóját ellopták, és a járgányt – a jelek szerint – egy rendőr információja alapján a Swat Privat Group ügyvezetője, K. Konrád „Izom” szerezte vissza.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat lehallgatást elrendelő határozata alapján „a feltételezett tolvajt M. Richárd megbízottja személyi szabadságában korlátozhatta. M. Richárdhoz és kapcsolataihoz erőszakos cselekmények köthetők”.

Mindenesetre a 444 a hatóságoktól kapott, illetve nem kapott válaszokból arra jutott, hogy sem K. Konrádot, sem M. Richárdot a történtekben játszott szerepükért nem vonják felelősségre.

M. Richárd akkor vált közismertté, amikor május 15-én, a Dózsa György útona Mercedesével összeütközött egy Citroennel, amelynek utasai meghaltak. Az újságírók kiszúrták azt is, hogy a swatosok ugyanannak a cégnek az autójával érkeztek a csepeli fórumra, mint amelyiknek Mercedesét M. Richárd vezette a szerencsétlenségnél.

Rogán Antal védelmére egyébként a többek között Tv2-ös referenciával büszkélkedő swatosokat a Fidesz csepeli szervezete hívta a fórumra, Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő szerint a vagyonvédelmi cég megbízása csak erre az egy rendezvényre szólt.

A tulajdonos tulaja: a L.A.C. Holding Zrt.

A PMRFK-val szerződött Info-Sec székhelye a IX. kerületben található, nem máshol, mint a L.A.C. Holding székhelyén, a Könyves Kálmán körút 16. szám alatt, elérhetőségeként pedig 2016. február 4-től az [email protected] szerepel az Opten céginformációs rendszerben. Mindez egyáltalán nem véletlen.

A cégben 1995-2004 között a L.A.C. főembere, Horváth László személyesen is tag volt. Azt követően a L.A-H.A Nemzetközi Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. lépett be a tulajdonosi körbe, a többségi irányítást biztosító befolyás a társaságé volt 2004 és 2012 között.

Jelenleg a kft. tagja még a belizi székhelyű Campo Invest & Trade. Az elmúlt évben a L.A-H.A az értékesítésből nettó 21,5 millió forint árbevételre tett szert – ez duplája a 2015-i évinek –, adózott eredménye pedig 574 ezer forint lett.

A L.A-H.A központja szintén a Könyves Kálmán körúti ingatlnban található, a cég ügyvezetője és egyik tulajdonosa Keszeiné Tóth Krisztina, a társaság másik tagja a L.A.C. Holding Zrt. A kft. 1999-es megalapításakor az egyik tagja a Líbiai Légitársaság Líbiai Arab Szocialista Közösség volt.

A L.A-H.A nem nagy bevételű cég: míg 2015-ben 4,6 millió forint volt az értékesítés nettó árbevétele, addig tavaly csak 3,5 millió forintot produkált.

A kft. tulajánál, a L.A.C. Holdingnál viszont az eredményekre nem lehet panasz, mert míg tavalyelőtt 464,3 millió forintos, addig 2016-ban 584,4 millió forintos nettó árbevételt könyvelhetett el és az elmúlt évben 26,9 millió forint adózott eredményt tüntettek fel a pénzügyi adatok között.

 

 

Hogy a K. Konrád által vezetett cégre miként esett a választás, az Átlátszó megkereste az Info-Sec Kft.-t és a L.A.C Holding Zrt.-t is. A részvénytársaság részéről Horváth László vezérigazgató az alábbiak szerint reagált:

„Cégcsoportunk, amely ötvenegynéhány, sikeres cégből áll, több, mint ezer partnerrel dolgozik együtt. A holding vezetőjeként Horváth úr a cégcsoport stratégiai irányítását végzi. Az operatív ügyekkel a cégek önálló hatáskörrel rendelkező vezetői foglalkoznak. Ennek megfelelően kérését a továbbítottuk Dohány Zoltán úrnak, az érintett cég ügyvezetőjének.”

Az Info-Sec pedig úgy nyilatkozott, hogy a Swat Privat Group Kft.-t „szakmai alapokon – megfelelő humánerőforrás és technikai eszközök rendelkezésre állása alapján – választották ki, nem pedig újságcikkek alapján.”

Az utóbbi félmondat arra a kérdésünkre vonatkozott, hogy mit szóltak a Swat Privat Grouppal kapcsolatos cikkekhez. Dohány Zoltán megjegyezte azt is, hogy a cég munkájával szemben semmilyen kifogás nem merült fel.

„Tekintettel a szerződések bizalmas voltára, további információval nem szolgálhatunk” – tette hozzá az Info-Sec ügyvezetője.

A kalandos életű Horváth László

Az üzletember és kazah konzul Horváth László volt az, aki 2014-ben a születésnapját a Nemzeti Galéria termeiben ünnepeltette, a magántűzijátéka pedig olyan hangosra sikeredett, hogy a fővároson túl is hallani lehetett.

Horváth konzuli hivatalának székhelye egyébként Karcagon van, amit nem mindenki tart túl szerencsésnek a diplomáciában, mert az alföldi városból körülményesebb lehet az ügyek intézése.

Kapcsolódó cikkeink

A Pharaon-ügy miatt megromlott Orbán Viktor és a tiszteletbeli jordániai konzul kapcsolata

A kazah konzul cége 190 milliós megbízást kapott az NGM-től

Líbiaiakkal építkezik a keleti nyitás ex-BM-es apostola

Horváth életútja kalandos: a tűzijátékos buli után az Index külön cikket szentelt a konzul személyének, megírva, hogy az üzletember-diplomata anno Moszkvában tanult határőrként, 1982-1988 között „BM-dolgozóként” tevékenykedett, aztán a kilencvenes években belefolyt a privatizációba, majd 1998-2001-ig a Magyar Fejlesztési Bank Rt. igazgatóság tagja volt.

A kazah konzuli tisztséget Horváth 1998-tól látta el, ám a címet 2006-ban megrendült bizalomra hivatkozva megvonták tőle, de aztán 2012-ben visszakapta azt. Horváth László így vált a „keleti nyitás” apostolává, hiszen a konzuli cím mellett a Vidékfejlesztési Minisztérium FÁK-ügyi tanácsadója lett, és 2013 óta tiszteletbeli külgazdasági tanácsosként is dolgozik.

A L.A.C. Holding volt egy ideig a tulajdonosa a Kazahsztáni-Magyar Kereskedőház Kft.-nek, Horváth magánvagyonát 2014-ben 3,2 milliárd forintra becsülte a HVG.

Csikász Brigitta

Megosztás