aranyélet

Hivatalos: balatoni luxusházzal gyarapodott Varga Mihály pénzügyminiszter és felesége

Lekerült a 204 négyzetméteres, medencés, gyenesdiási luxusingatlan tulajdoni lapjáról a  „tulajdonjog fenntartással történt eladás” megjegyzés, így Varga Mihály és felesége a ház teljes jogú tulajdonosává vált. A balatoni villáról év elején derítettük ki, hogy hol található és mennyibe kerülhetett, majd arról is beszámoltunk, hogyan bérli azt évek óta mindössze havi 150 ezer forintért a pénzügyminiszter és családja. Mindezt úgy, hogy az ingatlanos szakértők szerint havi 500-800 ezer lett volna a reális bérleti díj.

Idén februárban írtuk meg, hogy áron alul bérelhet egy 169 milliós medencés luxusházat a Balatonon Varga Mihály egy általa kitüntetett trafiktulajdonos cégétől. Akkor még csak az érintett cég, a Gyenes Resort Kft. bevételeiből következtettünk a rendkívül alacsony bérleti díjra, ám cikkünk megjelenését követően a pénzügyminiszter egy nyilvános Facebook-bejegyzésben maga közölte az árat. Varga Mihály azt írta, hogy az Átlátszó által kalkulált havi 100 ezer forint helyett ennek másfélszeresét fizeti, ami szerinte megfelel a piaci árnak.

Csakhogy ingatlanos szakértők szerint 150 ezer forintért legfeljebb egy 3 szobás lakást (kert nélkül!) lehet tartósan bérelni a Balatonnál, és az ingatlanos oldalakon sem találtunk hasonló paraméterekkel rendelkező villát havi 500 ezer forint alatt ezen a környéken. Egy általunk megkérdezett, balatoni ingatlanok adásvételére specializálódott cég szerint egy hónapra félmillió, de inkább 800 ezer forint lenne a reális bérleti díj, maga a ház pedig 200 milliót is érhet.

Nyáron, miután a cégbeszámolók megjelentek, újra ránéztünk a házat kiadó Gyenes Resort Kft. pénzügyi helyzetére, és megállapítottuk, hogy a cégnek 1,8 millió forint bevétele volt tavaly. Ez 12 x 150 ezer forint, vagyis pontosan annyi, amennyit a pénzügyminiszter bérleti díjként fizet a vállalkozásnak egy évben. Ez pedig azt a látszatot kelti, hogy a házat csak azért vette meg az érintett Gyenes Resort Kft. korábban, hogy kiadja azt Varga családjának.

A Varga Mihály által használt luxusvilla bérleti díját még nem érte el a balatoni ingatlandrágulás | atlatszo.hu

1,8 millió forint bevétele volt tavaly annak a cégnek, amelytől Varga Mihály luxusvillát bérel a Balatonon. Ez 12 x 150 ezer forint, vagyis pontosan annyi, amennyit a pénzügyminiszter bérleti díjként fizet a vállalkozásnak egy évben. Ez pedig azt a látszatot kelti, hogy a házat csak azért vette meg az érintett Gyenes Resort Kft., hogy kiadja azt Varga családjának.

Varga Mihály erre az írásunkra nyilvánosan már nem reagált. Árulkodott viszont helyette a legfrissebb, június első napján kelt vagyonnyilatkozata, amelyből kiderült, hogy a korábban tartósan bérbe vett gyenesdiási ingatlant megvásárolja. Az ingatlan értékéről, áráról ugyanakkor nem esett szó.

Akkor újra megnéztük a ház tulajdoni lapját, hogy megtudjuk, miként áll az adás-vétel. A földhivatali dokumentumban Varga Mihály és felesége már tulajdonosként szerepelt, de csak „tulajdonjog fenntartással történt eladás” megjegyzéssel, vagyis a luxusház árát vélhetően még nem fizették ki teljesen az eladónak.

Nem tudni, miből és mennyiért

Vargának egyébként a június eleji vagyonnyilatkozata szerint 21 millió forintja volt állampapírban és 17 millió részvényekben (felesége vagyonnyilatkozata pedig nem nyilvános), így abból nem derült ki, miből futotta a 200 négyzetméteres, kertes, medencés luxusházra. Megkerestük ezért a pénzügyminisztert, hogy megtudjuk, mennyiért vették meg az ingatlant, és kellett-e hitelt felvenniük a vételár kifizetéséhez. Arra is kíváncsiak lettünk volna, miért döntött Varga Mihály a vásárlás mellett. A pénzügyminiszter azonban nem válaszolt megkeresésünkre.

A tulajdoni lapon szereplő legfrissebb bejegyzések szerint viszont mostanra a ház már teljesen a Varga házaspáré lett, akik fele-fele arányban tulajdonosok. Az, hogy a luxusingatlant végül mennyiért vették meg, ha másból nem is, a Gyenes Resort Kft. 2022-es cégbeszámolójából vélhetően kiderül majd jövőre.

Arról, hogy ki a kft. tulajdonosa, és hogy milyen szálak vezetnek a cégtől Horváth László tiszteletbeli kazah konzulhoz, illetve Varga Mihályhoz, ebben a cikkben írtunk:

Áron alul bérelhet Varga Mihály 169 milliós medencés balatoni luxusházat egy általa kitüntetett trafiktulajdonos cégétől | atlatszo.hu

Varga Mihály pénzügyminiszter a vagyonnyilatkozata szerint 2020 óta bérel egy 204 négyzetméteres gyenesdiási nyaralót. Az Átlátszó kiderítette, hogy hol található az ingatlan, illetve hogy egy kormányközeli vállalkozóig vezetnek a szálak. A ház a Gyenes Resort Kft. tulajdona, amely kft. tulajdonosának egyéb cégei számos közbeszerzést nyertek el korábban. Azonban ennél is érdekesebb, hogy a kft. alapításában részt vett egy, a Horváth László tiszteletbeli kazah konzul érdekeltségébe tartozó vállalkozás. A Gyenes Resort éves beszámolójából arra következtettünk, hogy a balatoni ingatlan értéke 169 millió forint lehetett, az árbevételéből pedig úgy becsüljük, hogy a medencés luxusnyaraló bérleti díja 100 ezer forintra jöhet ki havonta. A pénzügyminiszter és a cég nem árulta el a bérleti díj pontos összegét, annyit tudtunk meg, hogy Varga „piaci áron” bérli a házat.

Katus Eszter

Címlapkép: Varga Mihály a kétszáz legnagyobb magyarországi cég 2022-es listájának bemutatásán. Fotó: a miniszter Facebook-oldala

Megosztás