Karcag

26 millió forintért rozsdásodott a Sámándob csontváza Karcagon

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő ellátogatott Karcagra megnézni, milyen állapotban van a Sámándob csontváza. Egy halom rozsdásodásnak indult vasat talált a szabad ég alatt egy karcagi kisvállalkozás udvarán. Utánanéztünk: a NÉPSZER Nagykunsági Építő és Szerelő Kft.-vel kötött bérleti szerződést az önkormányzat a tárolásra, amiért 2017 és 2020 között 26 millió forintot kapott a helyi kiscég. Az összeg nem lenne magas, ha megfelelő körülmények között tárolták volna a pavilont. Volt azonban, amin nem spórolt a város: közel háromszor több pénzt fizettek ki az agrártárca kedvenc ügyvédi irodájának, mint amit a tárolásra költöttek.

Társadalmi célú hirdetés

Nemrég számoltunk be arról, hogy 3,8 milliárd forintért varázsolják újjá a Sámándobot Karcagon, holott tavaly a 2,6 milliárd forintos ajánlatokra sem volt elég pénze a városnak. A közbeszerzési értesítő szerint a lebontott teherhordó acélelemeket az újjáépítés során fel kell használni. Ezeket a Szivárvány utca 4. szám alatti területen tárolják. A pavilont eredetileg a 2015-ös milánói világkiállításra húzták fel, aminek költsége 2,3 milliárd volt.

A Sámándob újjáépítésének ára közel 50 százalékkal drágább a tavalyi ajánlatoknál

Most 3,8 milliárd forintért varázsolják újjá a Sámándobot Karcagon, holott tavaly a 2,6 milliárd forintos ajánlatokra sem volt elég pénze…

A közel 4 milliárdos összeg Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő figyelmét is felkeltette, ezért ellátogatott Karcagra megnézni, milyen állapotban van a pavilon csontváza.

„Egy halom rozsdásodásnak indult vas egy karcagi kisvállalkozás udvarán ennyi maradt a milánói Sámándobból. Amikor hallottam, nem akartam elhinni, hogy most 4 MILLIÁRDÉRT ÚJRA FELÉPÍTIK” a pavilont Karcagon. A halom vasat 30 kamion hozta haza kaminononként másfél millióért. A pavilon nagy részét adó faanyagot viszont kint hagyták, mert elrohadt. A milánói világkiállítás sámándobjára annak idején is sok milliárdot költöttek el, de ami utána történik vele, az talán jobban bemutatja az országunkat, mint maga a világkiállítás” – írta Facebook-oldalán Hadházy.

A Sámándob acélelemei 2017-ben kerültek a „Nagykunság fővárosába. A Hír TV 2017-es felvételein látszik (3:17), hogy a szabad ég alatt tárolták az elemeket. Hadházy Ákos felvételein 2021-ben szintén az látszik, hogy nincs tető, ami védené az időjárástól a pavilon maradványait.

A Sámándob tervezője, Sárkány Sándor szerint a pavilon fém tartószerkezetét a szabadban, egymásra dobálva tárolta az önkormányzat. A pavilon tervezőjének egy 2019-es feljelentése szerint ez a közvagyon hűtlen kezelése, mert jelenlegi állapotában az acélszerkezet nem visszaépíthető, és a helyrehozatala több száz millió forintba fog kerülni az adófizetőknek.

Egy helyi cég 26 millióért tárolta a pavilont

Kíváncsiak voltunk, mégis mennyi pénzt költöttek el arra, hogy a Sámándobot a város szélén, a Szivárvány utca 4. szám alatt tárolják.

A Szivárvány utca 4. szám alatti telephely hátsó udvarán fotózta le Hadházy a pavilon elemeit (fotó: Google Earth)

Egy táblázat szerint Karcag Városi Önkormányzat a NÉPSZER Nagykunsági Építő és Szerelő Kft.-vel kötött bérleti szerződést a Milánói világkiállítás magyar pavilonjának újjáépítéséhez szükséges bontott építési anyagok raktározására. A cégadatbázis szerint a karcagi cég többségi tulajdonosa Vigh Gyula.

A szerződést 2017. 07. 01. 2020. 12. 31. közötti időszakra kötötték, a raktározásra 26 millió forintot költöttek. A cég nettó árbevétele 282 millió forint volt 2020-ban, ami 5 millió forint adózott eredménnyel társult.

Karcag gazdálkodási adatai (forrás: karcag.hu)

26 millió forint nem lenne sok, ha megfelelő körülmények között, száraz, fedett helyen pihent volna végig a Sámándob az elmúlt években. A sajtóban megjelent felvételek azonban másról tanúskodnak.

Az ügyvédi költségen ezzel szemben például nem spóroltak. Az  agrártárca kedvenc ügyvédje által vezetett, Dr. Kovács P. Zoltán Ügyvédi Iroda a Sámándobbal kapcsolatos munkái miatt eddig 72 millió forintot kaszált, közel háromszor annyit, mint amennyit a tárolásra szántak.

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A Sámándob elemei 2021-ben (fotó: Hadházy Ákos/Facebook)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás