Karcag

Multifunkciós csarnokot is kap Karcag 7,4 milliárdért, lesz hol bálozni

Csak egy hónapja írtuk meg, hogy 6,2 milliárd forintért újítják fel a sporttelepet Karcagon, de máris a következő beruházásnak örülhet a város. Ezúttal egy bálok és konferenciák tartására is alkalmas, többszintes létesítmény kivitelezőjét jelentették be. Az újabb „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű” fejlesztés nettó 7,4 milliárd forint közpénzbe kerül, kivitelezője pedig a kormányközeli Magyar Építő Zrt. lesz.

Január végén Karcag Város Önkormányzata és a tulajdonában lévő Karcag Kincse Rendezvényszervező Nonprofit Kft. a karcagi Multifunkcionális Sportcsarnok kiviteli terveinek elkészítésére és teljeskörű kivitelezésére írt ki közbeszerzést. Az eljárás eredményét a napokban tették közzé az uniós közbeszerzési értesítőben.

A dokumentum szerint az épület első emeletén egy általános nagy belmagasságú sportcsarnok kap helyet, amely alkalmas napi sportedzések mellett különböző sportágak (kosárlabda, kézilabda, röplabda, birkózás, egyéb labda- és küzdősportok) különböző szintű versenyeinek befogadására is. Ezen túlmenően az épület alkalmas lesz egyéb közösségi rendezvények (pl. bálok, fogadások, konferenciák és előadások) megtartására. Szintén ez első emeleten, a teraszon egy fedett-nyitott közösségi találkozóhely is létesül.

A fix lelátók befogadóképességét 466 főre tervezik.

A 3. emeleten (galéria) kisebb előadások, rendezvények megtartására alkalmas térsor kerül kialakításra, ahonnan jó a rálátás a sportpályára. Az 5. emeleten (tetőszint) irodák és azok kiszolgáló terei kapnak helyet, valamint egy felül nyitott gépészeti udvar. A beltéri gépészeti berendezések (szellőzés, hűtés, stb.) a lépcsőházhoz kapcsolódva több szinten, főként a 2. és 4. emeleten lesznek.

Az épületben 3 büfét is kialakítanak: egyet a földszinten, egyet az első, egyet pedig a harmadik emeleten. A büfékben csak és kizárólag előrecsomagolt készételeket fognak forgalmazni, italok tekintetében pedig palackozott, alkoholmentes termékeket árulnak majd. A parkolóban 214 autó, 100 db kerékpár és 5 autóbusz fér majd el.

A kiírásra 3 ajánlat érkezett, de a döntés értelmében

a Magyar Építő Zrt. tervezheti és építheti meg a csarnokot nettó 7,4 milliárd forintért.

A Magyar Építő Zrt. többségi tulajdonosa a Körösaszfalt Mélyépítő Zrt., ami (a WHB Befektetési Kft.-n keresztül) a West Hungária Bau Kft. és az Épkar Zrt. tulajdona. Előbbi a Tiborcz Istvánnal korábban üzletelő Paár Attila többségi tulajdonában van, míg utóbbi a Szeivolt család érdekeltsége. A Magyar Építő Zrt. éves forgalma tavaly nettó 52,9 milliárd forint volt, az adózott eredménye pedig 7,1 milliárd, ami majdnem négyszerese az előző évinek.

A cég évek óta jól prosperál, köszönhetően többek között olyan nagy állami megbízásoknak is, mint a Magyar Zene Házának kivitelezése, a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetének felújítása vagy a 46 milliárdos kőbányai gigasportcsarnok építése.

Dömötör listája: kormányközeli cégekhez vándorolt a kulturális felújításokra szánt források több mint fele | atlatszo.hu

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára nemrég egy 50 tételből álló listát tett közzé arról, hogy milyen kulturális beruházásokat köszönhet az ország a Fidesz-kormánynak. A parlamenti képviselő ezzel szándékozott bizonyítani, hogy sokat tesznek a magyar kultúra védelméért és erősítéséért. Megnéztük ezért a felsorolt beruházások költségét, valamint azt, hogy mely cégek voltak a kivitelezők. A fellelhető dokumentumok és cikkek alapján az említett ötven beruházás összesen 255 milliárd forintot tesz ki, miközben csak a Puskás Aréna 190 milliárd forintba került. Az is kiderült, hogy a megbízások jelentős része és az arra fordított állami adóforintok több mint fele kormányközeli cégeknél landolt.

Varga Mihály szülővárosába dől a közpénz

Nemrég írtuk meg, hogy felújítják a sporttelepet Karcagon. A kormány, akárcsak a mostani sportcsarnoképítést, azt a beruházást is „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé” nyilvánította.

A Liget utcai Sporttelep rekonstrukciós fejlesztését a ZERON Befektető Zrt. és a Prím Építő Kft. közösen végzi nettó 6,2 milliárd forintért. A két cég (az F-Építő Generál Zrt. és a DENCO Klimatechnikai Kft. párosa mellett) most a sportcsarnoképítésre is pályázott, azonban ezúttal nem ők lettek a befutók. Érdekesség, hogy a 2010-ben alapított miskolci ZERON Befektető Zrt.-t kezdetben a Szeivolt család érdekeltségébe tartozó Építő-és épületkarbantartó (Épkar) Zrt. volt a tulajdonosa.

6,2 milliárd forintért újítják fel a sporttelepet Varga Mihály szülővárosában | atlatszo.hu

Az új épületekben lesz: bejárati zóna, pénztár, porta, büfé és fogyasztótér, irodák, tárgyaló, 6 db szállás funkciójú bentlakásos lakóegység, edző/sporttermek (birkózó, squash, konditerem, asztalitenisz, aerobic) az ezekhez kapcsolódó öltözőkkel és vizesblokkokkal együtt. Valamint kültéri fedett-nyitott fix lelátó, zárt VIP-lelátó és -szektor meg -terem (recepcióval, sörbárral és sörterasszal), ezenkívül dopping-vizsgáló, orvosi-elsősegély és masszázs helyiségek, továbbá szertárak és raktárak.

Az új sporttelep főként a megye I-es focicsapatnak ad majd otthont, de lesz benne birkózó-, squash-, asztalitenisz- és aerobic-terem is. A beruházás finanszírozásáról Szepesi Tibor polgármester azt mondta a Szoljon.hu-nak hogy „a Liget úti Sporttelep is komplett felújításon esik át (…) a felújítását teljes mértékben kormányzati támogatásból finanszírozzák”.

Karcag híres szülöttjéről, Varga Mihály pénzügyminiszterről egyébként épp a napokban derítettük ki, hogy a korábban havi 150 ezer forintért bérelt 200 négyzetméteres, medencés balatoni luxusházat már részben meg is vette.

Már be is jegyezték Varga Mihályt a gyenesdiási luxusvilla tulajdoni lapjára | atlatszo.hu

Varga Mihály pénzügyminiszter vagyonnyilatkozatából nemrég derült ki, hogy folyamatban van egy 200 négyzetméteres ingatlan megvásárlása a Balatonon. A házról az Átlátszó derítette ki februárban, hogy azt a pénzügyminiszter áron alul, mindössze havi 150 ezer forintért béreli. Most pedig ránéztünk a 200 négyzetméteres, medencés luxusvilla tulajdoni lapjára, és kiderült, hogy Varga Mihály és felesége már tulajdonosként van feltüntetve rajta. A ház a Gyenes Resort Kft. tulajdona, és a cégnek semmilyen más bevétele nem volt tavaly. Mintha csak azért tartották volna fenn, hogy Varga bérelni tudja.


Katus Eszter

Nyitókép: Varga Mihály Karcagon, a Liget úti Sport- és Szabadidőközpont alapkőletételénél (forrás: F. Kovács Sándor Facebook-oldala)

Megosztás