Érd

Az érdi NER-kedvenc, alpolgármester-közeli céggel szerződött százmilliókra a tankerület is

Az egymilliárdos teljes szerződésállományból közel 270 millió forintnyi összegben szerződött két év alatt az ősszel letűnt érdi Fidesz-éra kedvenc óvodaépítési cégével a tankerületi központ. A volt fideszes alpolgármester rokonságához kapcsolódó General-Invest Bau Kft. 2011 óta 1,5 milliárd forintot nyert az önkormányzat által meghozott közbeszerzési döntések nyomán. Az elnyert közpénzek összege a tankerületi százmilliókkal közel 1,8 milliárd forintra emelkedett.

Ahogy arról az Átlátszó beszámolt, nyolc év alatt tizenhat közbeszerzési eljárásban összesen több mint egymilliárd forint értékben nyert közbeszerzési pályázatokat Érden az a cég, amelytől 2011-ben lakást vásárolt a későbbi fideszes alpolgármester, Bács István. (Ezt később kiadta a veszteséges, százszázalékos önkormányzati tulajdonban álló Érdi Sport Kft.-nek.)  A General-Invest Bau Kft. egyik volt tulajdonosa, Steierlein Balázs 2015-től vált hivatalosan az érdi politikus rokonságának tagjává: elvette a politikus testvérét.

Egymilliárdért nyert közbeszerzéseket az alpolgármester-közeli cég Érden

Nyolc év alatt tizenhat közbeszerzési eljárásban összesen több mint egymilliárd forint értékben nyert közbeszerzési pályázatokat Érden az a cég, amelytől 2011-ben lakást vásárolt a későbbi fideszes alpolgármester. A General-Invest Bau Kft. egyik tulajdonosa 2015-től vált hivatalosan az érdi politikus rokonságának tagjává: a vállalkozó fivére elvette a fideszes Bács István testvérét.

A Kft., amelyet évek óta fivére, Steierlein Zoltán vezet, 2011 és 2019 között többnyire óvodákat épített és újított fel Érden több százmilliós értékben. Az eljárások többnyire hirdetmény közzététele nélkül indultak be, noha ilyen eljárás csak kivételes esetekben és nyomós indokkal indítható. Ugyanakkor a rokoni kapcsolat önmagában sértheti az egyik legfontosabb közbeszerzési alapelvet, a versenytisztaságét, valamint összeférhetetlenségi helyzetet idézhet elő.

Most kiderült, hogy nemcsak az önkormányzat, de az Érdi Tankerületi Központ is számos alkalommal kötött szerződést a General-Invest Bau Kft-vel: hetvenegy szerződésből harmincegyet. A szerződések összege nagyjából 270 millió forintot tesz ki.

Sok kis szerződésből sok pénz

A 270 milliós összegű tankerületi General-Invest Bau-portfolio két év alatt viszonylag kis értékű szerződésekből adódik össze. A legnagyobb egyszeri tétel a Teleki általános iskola első emeleti szociális helyiségeinek komplett felújítása volt 19,4 millió forintos értékben. A Nagykovácsi Általános Iskola tetejének részleges felújítására 19 millió forint értékben kötöttek szerződést a céggel.

Az érdi tankerület többször szerződött a General-Invest Bauval a Pilisvörösvári Templom utcai általános iskola különféle felújítási, korszerűsítési munkáira is. Tárnokon a tankerület öt szerződést kötött azonos kezdő dátummal a Tárnoki II. Rákóczi Ferenc általános iskola különböző munkálataira. Szintén öt szerződést kötöttek az érdi Bolyai általános iskola elektromos hálózatának felújítására.

Érden tíz oktatási intézmény karbantartására a General-Invest Bau Kft. mellett két egyéni vállalkozó kötött átalányban karbantartási szerződést a tankerülettel 5,5 millió forintért.

Egyikük Bács Ildikó (Bács István volt fideszes alpolgármester testvére), Steierlein Balázs, azaz a General-Invest Bau egyik volt tulajdonosának a felesége. (Bács Ildikó cége, a Parimmo Kft. ugyancsak kiemelt szereplője az Érdi Sport Kft. közpénz-finanszírozási botrányának.)

A másik egyéni vállalkozó Lepp Tibor. Ő a General-Invest Bau Kft. ügyvezetője, aki egyebek mellett az Érdi Tankerületi Központ épületének karbantartására kötött átalány szerződést az Érdi Tankerületi Központtal.

Nem írtak ki közbeszerzést

A közbeszerzési adatbázisban egy befejezett eljárást találtunk “Oktatási épület belső átalakítása az Érdi Tankerületi Központ (ÉTK) részére Pilisborosjenő külterületén” elnevezéssel: a Buki Kft. 95 millió forintos értékben nyerte el a szerződést. A tankerület éves költségvetési kiadásra nagyjából 15 milliárd forintot tervezett 2018-ban.

Az érdi tankerületnek két ügyben gyűlt meg a baja eddig a közbeszerzési döntőbizottsággal. A hatóság 2019. elején  kétszer egymillió forintra bírságolta az ÉTK-t közbeszerzési eljárás jogtalan mellőzése miatt, majd ugyanezen a napon kétszer kétmillió forintos bírságot szabott ki ugyanezen okból.

A közbeszerzési hatóság elnöke – a számvevőszék vizsgálata után (a zárszámadási jelentés 37. oldalán említi az ÁSZ a két esetet) – hivatalból indított eljárást a törökbálinti közoktatási intézmények üzemeltetési-szolgáltatási szerződései miatt. Az ÉTK nem vitatta a közbeszerzési szerződések megkötésének elmulasztását. A döntőbizottság honlapján nincs nyoma annak, hogy a tankerület bírósághoz fordult volna a bírságok miatt.

A tankerülettől azt kérdeztük, hogy milyen speciális alkalmassági feltételek miatt esett ilyen feltűnő gyakorisággal a választás a General-Invest Bau Kft-re, amellyel a tankerületi központ a megjelölt időszakban összesen 270 millió forint értékben kötött szerződést.Az ÉTK-tól nem kaptunk választ, ahogy a General-Invest Bau ügyvezetője és tulajdonosa sem reagált emailben és a Facebook csevegőalkalmazásán elküldött kérdéseinkre. Nem úgy Bács István.

„Az ön tudomására jutott vélekedések az ‘oltári nagy baromság’ kategóriába tartoznak.

Még ha feltett volna a tudomására jutott vélekedésekkel kapcsolatban kérdést, akkor sem tudnék arra válaszolni, hiszen egyik említett jogi vagy természetes személy döntéseihez nincs közöm” – válaszolta kérdésünkre Bács István, Érd fideszes volt alpolgármestere, amikor kommentárt kértünk arról a városban elterjedt vélekedésről, hogy a tankerületi döntések meghozatalakor befolyásoló tényező lehetett a politikus személye.

“Sajnálatos, hogy nekem kell felhívnom a figyelmét arra, hogy a sajtótörvényt és vonatkozó jogszabályokat szem előtt tartó felelős újságíró nem vélekedéseknek, hanem csak olyan tényeknek ad nyilvánosságot, amelyeket későbbiekben szükség esetén a bíróság előtt is meg tud védeni” – jegyezte meg sejtelmes magabiztossággal a fideszes politikus, akit a helyi nyilvánosságban óvodaügyekért felelős, e minőségében gyakran nyilatkozó alpolgármesterként tartották számon.

Cégtemetőn át a feketelistákig

Az eddig feltárt, nagyjából 1,8 milliárdos bevétellel a General-Invest Bau Kft. a Nemzeti Együttműködés Rendszerének egyik legsikeresebb vállalkozása Érden. A közbeszerzési sikerek jelentős része óvodák építéséhez és felújításához kapcsolódott. A General-Invest Bau Kft. korábbi – igaz, csak rövid ideig – tulajdonosa, Steierlein Balázs egy másik céggel már 2009-ben beszállt az óvoda-bizniszbe Érden.

A Steisrof-Trade Kft. 2009. július 13-án kötött szerződést az érdi önkormányzattal a Hegesztő utcai óvoda bővítésére és felújítására bruttó 99 millió forintos vállalkozói díj ellenében. A szerződést Steierleinnel, a cég ügyvezető-tulajdonosával a fideszes T. Mészáros András polgármester írta alá.

Az utolsó fellelhető cégbeszámoló szerint a négy alkalmazottal és egy főfoglalkozású taggal működő Steisrof-Trade 2008-ban 413 millió forintos nettó árbevétel mellett 6,9 millió forintos adózott eredményt ért el.

A Steisrof-Trade Kft. 2010. március 6-án tulajdonos váltott, és Bedőlt 100306 Forsiets Pácban lévő Kft. néven a ismert tatabányai cégtemetőbe tette át a székhelyét.

A pácban lévő cég felszámolási eljárását 2010. szeptember 27-én regisztrálták a bíróságon. Az akkor APEH-nek nevezett adóhivatal ugyanezen év júliusában végrehajtási eljárást indított, majd a Bedőlt 100306 Forsiets Pácban lévő Kft. 2011 június 30-tól 2012. szeptember 29-ig négyszer került fel az adóhatóság  “180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező – nem magánszemély – adózók” elnevezésű feketelistájára. 2010. július végén a cégbíróság a céget eltiltotta a további működéstől és egyben megszűntnek nyilvánította. A felszámolási eljárást 2011. december végén a bíróság befejezettnek nyilvánította.

A későbbi nagy közbeszerzési sikereket arató General-Invest Bau Kft. első szerződését – amely “Az érdi Vörösmarty Gimnázium labor átalakítási-felújítási munkáinak kivitelezése” címet viselte – 37 millió forint értékben nyerte el. A közbeszerzés eredményét 2011. június 20-án hirdették ki.

Az eljárásban három cég tett ajánlatot a T. Mészáros András által vezetett önkormányzatnak: itt most a General-Invest Bau mellett a Parimmo Kft-t említjük. A General-Invest Baunak Steierlein Balázs 2010. április 19-től 2010. július 7-ig volt az ügyvezető-tulajdonosa. Ezután testvéréé, Zoltáné lett a cég.

A Parimmo Kft. első tulajdonosa a Seychelle-szigeteken bejegyzett offshore cég, a Parry Investment Corp. volt 2008. szeptemberétől 2016. júniusáig, ekkor lett az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cég egyik tulajdonosa az akkor már T. Mészáros mellett a 2014-ben alpolgármesteri székbe emelt egykori famulus, Bács István testvére.

A Parimmo Kft. neve a már említett, az Érdi Sport Kft. kétes lakásbérleti ügyében merült fel: a 2016-ig offshore cég által, majd a részben a Bács-testvér által tulajdonolt Parimmo lakásaira kötött bérleti szerződésekből 2011. áprilisa és 2018 között nagyjából negyvenötmillió forint közpénz folyt be.

A veszteséges önkormányzati sportcég lakást bérelt a volt fideszes alpolgármestertől Érden

Bérlakásállomány – XXII.

A Parimmo Kft. ügyvezetője az 2008. szeptembere és 2012. februárja között Steierlein Balázs volt. A Vörösmarty gimnázium labor-szerződéséért igazi testvérharc alakult ki: a testvére által tulajdonolt General-Invest Baunak kellett megküzdenie a Steierlein Balázs által ügyvezetőként irányított Parimmo Kft-vel. Ez a személyi összefonódás kétségessé teszi a versenytisztaság közbeszerzési alapelvének maradéktalan érvényesülését ebben az ügyben.

Végül T. Mészáros adminisztrációja a General-Invest Bau Kft-t hozta ki győztesként, és ezzel kezdetét vette a cég 1,8 milliárdot forint bevételt eredményező karrierje. Steierlein Balázsnak az Opten szerint jelenleg nincs hatályos ügyvezetői vagy közvetlen tulajdonosi kapcsolata egyetlen céggel sem: évekkel ezelőtt ezek száma még elérte a tizenegyet.

 

Kis Zoltán

Fotó: Magányos tricikli a járványügyi veszélyhelyzet idején az érdi Szivárvány óvoda udvarán 2020. május 27-én. A szerző felvétele. 

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás