Érd

Vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményeztek a volt fideszes alpolgármester ügyében

Vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményeztek Érden, amiért Bács István fideszes volt alpolgármester a saját cégének nyújtott 70 millió forintos tagi kölcsönét nem tüntette fel a vagyonnyilatkozataiban. Az Átlátszó emiatt újra átvilágította Bács vagyonnyilatkozatait, és így most derült ki: a korábban sportügyekért felelős alpolgármester az Érdi Sport Kft. által lakásbérlet címén neki kifizetett milliókat sem szerepeltette 2019-es vagyonnyilatkozataiban. Korábban azt hallgatta el az önkormányzati vezető, hogy az önkormányzat száz százalékos tulajdonában álló cégtől kapta az adófizető állampolgárok pénzét.

Társadalmi célú hirdetés

Egy, az Átlátszóhoz nemrég eljuttatott rendőrségi dokumentum szerint Bács és az Érdi Sport Kft. akkori ügyvezetője egy nappal a Fidesz által Érden elbukott önkormányzati választások után bontotta fel közös akarattal a Budai u. 3. szám alatti, 76 négyzetméteres lakás bérleti szerződését. Bácsnak éppen ezen a napon szűnt meg az alpolgármesteri megbízatása.

Az Átlátszó nagyjából negyven nappal korábban, vagyis 2019. szeptemberében kérdezett rá Bácsnál az Érdi Sport Kft. által tőle bérelt lakás ügyére. Bács nem válaszolt a levélre, de már tudhatta, hogy az Átlátszó munkatársa kutatómunkát végez a közpénzből finanszírozott lakásbérlet ügyében.

Az Átlátszó az önkormányzati választások előtt írt először a Bács vagyonnyilatkozatában szereplő havi 250 ezer forintos lakásbérleti tételről. Ám csak 2020 elején szereztük meg azokat a bizonyítékokat, amelyek alapján tényként állíthattuk: a sportügyekért felelős Bács alpolgármestertől az önkormányzat tulajdonában álló jócskán veszteséges Érdi Sport Kft. fizette ki a káprázatosan jól hangzó 250 ezer forintos bérleti díjat havonta.

A veszteséges önkormányzati sportcég lakást bérelt a volt fideszes alpolgármestertől Érden | atlatszo.hu

A veszteséges önkormányzati sportcég lakást bérelt a volt fideszes alpolgármestertől Érden

Ugyanekkor írtuk meg, hogy a Bács testvérének résztulajdonában álló cégtől, a sok évvel ezelőtt még offshore-gyökerekkel rendelkező Parimmo Kft.-től az Érdi Sport Kft. kilenc lakást bérelt ugyanabban a házban, ahol a Bács István lakása is volt.

Az Érdi Sport Kft. és a Parimmo Kft. 2018 augusztusában módosított a bérleti szerződésen. A lakásbérletek díját megkétszerezték, így a önkormányzat súlyos veszteségek elszenvedő cége havi 1 350 000 forint + áfát fizetett a Bács-testvér cégének. Bács és rokonsága kifejezetten jól járt az érdi sportcéges kapcsolattal.

Nem csak a tagi kölcsön maradt ki

Az Átlátszó birtokába került rendőrségi dokumentumban szereplő információkat az Érdi Sport Kft. jelenlegi ügyvezetője megerősítette. Fenyőházi-Nagy Andrea ezt írta lapunk érdeklődésére: „az Érdi Sport Kft 2019-es évben 2 162 500 Ft bérleti díjat fizetett ki dr. Bács István úrnak (10 hónap) a bérleti szerződésben foglaltak szerint. A bérleti díj magában foglalta a külön szolgáltatások díjait (rezsi költség). A szerződést 2019. 10.14-én bontották fel, melynek hatályba lépése 2019.10.30.”

Bács István 2019-es évről közvetlenül a választások után, majd 2020-as év elején leadott jövedelem-nyilatkozataiban ez a pénzösszeg nem szerepel.

(Kérdeztük írásban Bácsot, nem válaszolt.)

Bács jövedelemnyilatkozatai itt, itt, itt és itt megtekinthetők. Az első bevallásban a B) rész 2. pontjánál még feltüntette a 250 ezer forintos bérleti díjat, de a kifizetőre rákérdező b) rovatot üresen hagyta, noha a lakásbérlés önmagában még nem esik jogszabály által előírt titoktartási kötelezettség alá.

Tehát azt az információt valamiért nem osztotta meg az önkormányzat egyik vezetőjeként leadott vagyonnyilatkozatának reménybeli olvasójával, hogy a pénzt az önkormányzat száz százalékos tulajdonában álló cégtől kapta.

Belenéznének a feleség vagyonnyilatkozatába

A gyalázkodó kijelentéseiről hírhedtté vált érdi politikusnak nem először gyűlik meg a baja a vagyonnyilatkozataival. Legutóbb a saját cégének nyújtott 71 millió forintos tagi kölcsönt nem tüntette fel a vagyonnyilatkozatában. Amikor az Átlátszó rákérdezett a mulasztás okára, Bács büdöskommunistázva válaszolt.

„Büdös kommunista” – válaszolta a 71 milliós tagi kölcsönről érdeklődő munkatársunknak az érdi fideszes politikus

Érdemi válasz helyett gyalázni kezdte az Átlátszó munkatársát Bács István érdi fideszes politikus arra a kérdésre, miért nem vallotta be…

Később meglehetősen homályos érveléssel állt elő, miszerint a felesége nem nyilvános vagyonnyilatkozata alapján világossá válik a 71 millió forintos tagi kölcsön forrása. Ezt írta egyik Facebook-posztjában: „2019-ben lett a cégnek 38 millió tagi kölcsöne. Ennek forrása a 2020-as vagyonnyilatkozatokból (saját és feleségem) látszik”.

Az Átlátszó értesülései szerint az érdi önkormányzat egyik vezetője vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett a 71 millió forintos tagi kölcsön ügyében.

Tetlák Örs alpolgármester az ellenzéki előválasztáson az LMP színeiben induló képviselőjelölt-jelölt megerősítette ezt az információnkat. Tetlák az Átlátszónak kijelentette: „semmilyen formában nem érdekel Bács feleségének sem az anyagi helyzete, sem a vagyonnyilatkozata. Ahhoz viszont ragaszkodom, hogy a bizottság megbizonyosodhasson róla, hogy Bács igazat mondott-e, amikor azt állította, hogy kiderül az egyébként erősen véleményes, 70 milliós, saját cége számára adott tagi kölcsönének a forrása a saját és felesége vagyonnyilatkozatából. 70 millió forint ugyanis több, mint az öt éven keresztül kapott alpolgármesteri nettó fizetése” emlékeztetett az ellenzéki politikus.

Gyalázkodva kért elnézést a büdöskommunistázó fideszes politikus, de az ügyben indult eljárás még tart

Továbbra is a NAV látókörében maradt Bács István érdi fideszes politikus, aki gyalázkodásaival és ellentmondásos cégügyével verekedte be magát az…

A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárást a vagyonnyilatkozat-vizsgáló Érden a jogi bizottságnál bárki kezdeményezheti. Az eljárás eredményéről a bizottság tájékoztatja a soron következő ülésen a képviselő-testületet.

Az önkormányzati törvény rendelkezései szerint a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás során a vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság felhívására az önkormányzati képviselő köteles saját, valamint a hozzátartozója vagyonnyilatkozatában feltüntetett adatokra vonatkozó azonosító adatokat haladéktalanul írásban bejelenteni.

A bizottság a képviselőt meghallgathatja a vagyonnyilatkozatban szereplő adatok valóságtartalmának ellenőrzése érdekében. Bács maga is tagja Érden a vagyonnyilatkozati ügyekben hatáskörrel rendelkező jogi bizottságnak.

Kis Zoltán

Fotó: Bács István nyilatkozik a sajtónak 2019 tavaszán. Forrás: Érd TV/Youtube

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás