Érd

400 milliót nyert meghívásos közbeszerzéseken a fideszes képviselőhöz köthető cég Érden

Tarol, négy év alatt hat közbeszerzési pályázatot nyert hirdetmények közzétele nélküli, meghívásos tendereken a The Builder Kft. Érden. A cég egyik alkalmazottjának – és egyben korábbi tulajdonosának – apja a helyi közgyűlés fideszes képviselője. 

A The Builder Kft. összesen 413 millió forint értékben nyert el közbeszerzéseket Érden az elmúlt években. Egyebek mellett ők újították fel a szociális gondozó központ épületét, és ez a cég építette fel a rendelőintézetet Sasvárosban. A cég egyik alkalmazottjának Antunovits Antal az apja, aki az érdi közgyűlés Fidesz-frakciójának tagja.

A 2006 óta Fidesz közgyűlési frakciójában ülő, 1948-ban született Antunovits Antal, a vagyonnyilatkozati bizottság elnöke T. Mészáros András fideszes polgármester egyik legfontosabb szövetségesének, bizalmi emberének számít, gyakran mutatkozik együtt az érdi Fidesz-elnökkel helyi közéleti eseményeken.

Az Antunovits által vezetett bizottság őrzi a megyei jogú városok polgármesterei közül az egyik leggazdagabbnak számító T. Mészáros vagyonnyilatkozatát:

Ki a leggazdagabb? Összeszedtük a megyei jogú városok polgármestereinek vagyonnyilatkozatait

Huszonhárom polgármester vagyonnyilatkozatát gyűjtöttük össze, nem volt egyszerű. Az összesítésből sok minden kiderül, például, hogy ki a legszegényebb, és a ki adósodott el a legjobban. A legtöbb be nem vallott jövedelmet az érdi polgármester produkálta, 2017-es vagyonnyilatkozatában mintegy évi 3,4 millió forintos jövedelmet mulasztott el bevallani.

A közbeszerzési adatbázisban 2015-től jelent meg a The Builder Kft. pályázati győzelméről kiadott – összesen hat – hirdetmény, a legutolsó 2019. augusztus végén. Mindegyik közbeszerzést az eljárást megindító felhívás nyilvánosságra hozatala nélkül bonyolították: ez azt jelenti, hogy a munkára kiszemelt cégeket meghívták, és csak a pályázat eredményét hozták nyilvánosságra.

A Bács István alpolgármester rokonságát érintő mintegy egymilliárdos érdi közbeszerzésekről szóló cikkünken írtunk arról, hogy a közbeszerzési hatóság nyomatékosan kérte az ajánlatkérőket (tehát például az önkormányzatokat), hogy kerüljék az efféle, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások alkalmazását.

Egymilliárdért nyert közbeszerzéseket az alpolgármester-közeli cég Érden

Nyolc év alatt tizenhat közbeszerzési eljárásban összesen több mint egymilliárd forint értékben nyert közbeszerzési pályázatokat Érden az a cég, amelytől 2011-ben lakást vásárolt a későbbi fideszes alpolgármester. A General-Invest Bau Kft. egyik tulajdonosa 2015-től vált hivatalosan az érdi politikus rokonságának tagjává: a vállalkozó fivére elvette a fideszes Bács István testvérét.

A The Builder legnagyobb értékű munkája Sasvárosban (Érd egyik negyede) az orvosi rendelő felépítése volt. A szerződés módosítása után a szerződés végleges értéke elérte a 208 millió forintot. A rendelő átadása a 2019-es önkormányzati választási kampány egyik legfontosabb kormánypárti eseménye volt október elején.

Az összesen 400 millió forint értékű közbeszerzések ajánlatkérője minden esetben az érdi önkormányzat volt. A The Builder kft. Érden kívül nem nyert közbeszerzéses munkákat.

Antunovits Ferenc, a fideszes önkormányzati Antunovits Antal képviselő fia az Ófalu Lakópark Kft.-nek volt ügyvezetője és egyik egyik tulajdonosa. A cég nevét 2013. január végén változtatták The Builder Kft-re – a névváltoztatás után az új tulajdonos Peer Mariann lett. Ifjabb Antunovits jelenleg a családi házak építésével is foglalkozó cég alkalmazottja.

Az Ófalu Lakópark 2012-ben 0 forint nettó árbevételt produkált – ehhez képest a Peer által irányított The Builder figyelemre méltóan rajtolt 2013-ban: az árbevétel 43 millió forintra ugrott, bár a cég szerény, 400 ezer forintos adózás előtti eredményt könyvelt el. A töretlen növekedés eredményeként azonban a 2018-as beszámolóban már 335 millió forintos nettó árbevétel látható 18 millió forintos adózott eredmény mellett. Ezt az összeget a tulajdonos nem vette ki a cégből.

Érd közbeszerzési szabályzata szerint a polgármester felel a döntések jog-, és célszerűségéért. Ezért az ő felelőssége adott esetben, ha nem teljesülnek a közbeszerzési törvény legfontosabb alapelvei: verseny tisztasága, átláthatósága és nyilvánossága, valamint ha nem teremti meg az esélyegyenlőséget és egyenlő bánásmódot a gazdasági szereplők, vagyis a közbeszerzési eljárások potenciális vagy tényleges pályázói között.

“Se házat, se földet nem vettem” – írta Antunovits Antal meghökkentő és lényegre törő egyszerűséggel a 2018. évről készült vagyonnyilatkozatában. Az 1-es számú, Érd déli részén lévő ófalusi választókerület október 13-án újrázásra készülő fideszes képviselőjének vagyonnyilatkozatában pár zavaros, de nagy jelentőséggel aligha bíró bejegyzésen túl semmi különösen nem találunk.

Antunovits egyebek mellett egy lakóházas ingatlan felerészbeni tulajdonosa (bár a ház méretét nem tüntette fel), a földvagyont öröklés és kárpótlás révén szerezte, földbérletért pár tízezer forintot kap évente, értékpapírban hárommillió forintot, készpénzben pedig összesen hatmillió forintot tart. A háztartási gépek szerelőjeként is ismert Antunovits a pénzintézeti számlakövetelés rovatba ezt írta: “Szervíz által megjavított gépek, sajnos 500 000 Ft, soha nem kaptam meg.”

Az érintetteket, köztük T. Mészáros András polgármestert írásban kértük, hogy reagáljanak, ám senkitől nem érkezett válasz.

Kis Zoltán

A céginformációkat az Opten.hu szolgáltatta. Kép: T. Mészáros András és Antunovits Antal. Forrás: T. Mészáros András politikusi oldala, Facebook

Megosztás