Érd

Kettős megfigyelési botrány Érden: poloska a hivatalban, illegális adatlekérések

Két hónap alatt két megfigyelési-adatgyűjtési botrány robbant ki Érden. Ingatlannyilvántartási adatokat kértek le illegálisan fideszes (és más ügyben, nem fideszes) képviselőkről hónapokon át, majd nem sokkal később lehallgató-készüléket találtak a városházán. A két ügy jó alkalmat teremtett arra, hogy Fidesz és az ellenzéki szövetség egymást gyanúsítsa kémkedés miatt. Egyelőre annyi bizonyos, hogy a rendőrség mindkét ügyben nyomozást indított ismeretlen tettes ellen.

2022. április 28-án (a közvetítés második órájának 48. percétől) Bács István érdi fideszes képviselő az Egyéb napirendi pontok között a következőket osztotta meg a testülettel: „Bács István, dr. Bács István, illetve édesanyám neve – tehát ezekre a kombinációkra 2021. kilencedik hónap és 2022 első hónap között önkormányzat kilenc alkalommal keresett rá, hogy milyen ingatlanok vannak az én tulajdonomban. Hét esetben felszámolási eljárás volt megjelölve jogalapnak, kettő esetben pedig közigazgatási eljárás volt megjelölve jogalapnak.”

Érd polgármesterre válaszul közölte, hogy alaposan utánajárnak majd a dolognak, mivel pusztán politikai okokból ilyen adatokat lehívni szabálytalan. Hozzátette, hogy ő nem adott erre utasítást, és arról sincs tudomása, hogy ilyen történt.

Az adatgyűjtés ténye az úgynevezett Takarnet ingatlan-nyilvántartási rendszerének lekérési adataiból derült ki. Bács a rendszert üzemeltető miniszterelnökségi háttérintézmény, a Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft. révén jutott a vele kapcsolatos információkhoz.

Bács ugyanakkor hangsúlyozta, neki most nem is ezzel van baja (ezt majd a hatóságok kivizsgálják), hanem azzal, hogy korábban az aljegyző miért tagadta le, hogy a Takarneten névre is rá lehet kereseni (a Takarnet rendszerét bárki használhatja, azonban névre csak az adóhatóság vagy az önkormányzat tud rákeresni).

Hivatali visszaélés miatt nyomoznak

Mivel Bács kijelentései az érdi közgyűlésben hangzottak el, a hallgatóság joggal feltételezhette, hogy a jogosulatlan adatlekérés az érdi polgármesteri hivatalban történt. Pedig Bács ilyet nem állított. Ő ugyanis szó szerint azt mondta: „2021. kilencedik hónap és 2022 első hónap között önkormányzat összesen kilenc alkalommal keresett rá”. Az „önkormányzat” szó előtt viszont szünetet tartott, és nem használt névelőt, így a mondat alanya valójában meghatározhatatlan. Bács viszont azt sem mondta, hogy nem Érden, a városházán történt az illegális adatlekérés.

Az adatokat vélhetően Budapesten, az egyik önkormányzat polgármesteri hivatalában töltötték le Bácsról.

A BRFK kommunikációs szolgálata ugyanis ezt írta az Átlátszónak: „(…) a Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. Kerületi Rendőrkapitánysága egy magánszemély feljelentése alapján folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen hivatali visszaélés bűntett, valamint személyes adattal visszaélés vétség gyanúja miatt. Az ügyben gyanúsítotti kihallgatás eddig nem történt.”

Ellenzéki és független képviselők is érintettek

A több képviselőt is érintő illegális adatlekérések ügye az önkormányzat jogi bizottságának február 3-i ülésén pattant ki. Asztalos Éva (a korábban a DK-ből kilépett, később a többségi ellenzéki frakcióból kizárt bizottsági elnök) a következőket írta ki Facebook-oldalára:

„A Jogi és Közbiztonsàgi Bizottság mai ülésén szembesült azzal, hogy ismeretlen elkövetők Érd Megyei Jogú Város ellenzéki és független képviselőjével szemben illegális adatgyűjtést hajtottak végre. Valaki, akinek hivatali munkája kapcsán hozzáférése van az ingatlan nyilvántartáshoz, illetéktelen lekérdezéseket hajtott végre! Mivel a rendszer naplózza a lekérdezéseket, ezért vizsgálat elrendelését kértem az illetékes hatósagtól, illetőleg feljelentés is történt a nyomozóhatóság felé.”

Majd áprilisban azt is közölte, hogy büntetőeljárás indult az illegális adatlekérések ügyében.

Az alig leplezetten fideszes pártpropagandát közvetítő Érdi Hírek szerint „az illegális adatlekérések során keletkezett adatok a választási kampányban Bősz Anettet, Csőzik polgármester feleségét támogató Érdi Igazmondó nevű közösségi oldalhoz kerültek”. (Az egyesült ellenzék április 3-án Bősz Anettet indította a parlamenti választáson a Pest megyei 1-es választókerületben.)

A lap nem utal az információ forrására vagy az azt alátámasztó bizonyítékokra, ahogy akkor sem, amikor belekeveri a történetbe a momentumos Lengyel Pétert, a többségi ellenzéki frakció vezetőjét. Így fogalmaz az Érdi Hírek: „Az oldal [Érdi Igazmondó] a hírek szerint közel állt a momentumos Lengyel Péterhez, a Csőzik László többségét adó érdi baloldali frakció vezetőjéhez. Az bizonyos, hogy az oldal bejegyzéseinél rendre Lengyel volt az első és legtöbbször egyetlen kommentelő”.

Az Érdi Hírek egyik Facebook-bejegyzése.

Persze, ebből semmi nem következik, olyan folyékony és határozatlan a megfogalmazás. Mindenesetre Lengyel az Átlátszónak kijelentette, hogy sem neki, sem a Momentumnak semmi köze az említett – azóta eltávolított – bloghoz, amelyen állítólag nyilvánosságra hozták az illegálisan gyűjtött telekkönyvi adatokat.

Az Érdi Hírek azt is írta, hogy az illegális adatgyűjtésnek a Pest Megyei Kormányhivatal egyik alkalmazottja is az érintettje. Megkérdeztük a kormányhivatalt, hogy tudnak-e erről az érintettségről, esetleg a rendőrség hajtott-e végre kutatási vagy lefoglalási intézkedéseket a hivatal épületében, ám cikkünk megjelenéséig nem reagáltak levelünkre.

A XI. kerületben nem tudnak az ügyről

Megkérdeztük a XI. kerületi önkormányzat kommunikációs vezetőjét is, hogy a polgármesteri hivatalukban történt-e az adatlekérés. Varkonyi Gyula az Átlátszóval ezt közölte: „Újbuda Polgármesteri Hivatalának Városgazdálkodási Igazgatósága nem rendelkezik információval erről az az ügyről. Megkeresés nem érkezett erre vonatkozóan. A hivatal építészeti-műszaki osztályához a rendőrség részéről megkeresés nem érkezett, intézkedés nem történt.”

„A Takarnet lekérések során általánosan az ügy főszámának feltüntetését alkalmazzuk a saját eljárásaink során, ugyanakkor a hivatkozott érdi portál írása szerint az adatot lehívó »felszámolási eljárás«-t jelölt meg célként. Ezért érdemi információkért a XI. kerületi rendőrkapitányság megkeresését javasoljuk” – írta Várkonyi, és ezzel a kör bezárult.

Poloska a spotlámpában

Jó két hónappal a Takarnet-ügy kipattanása után egy még súlyosabb megítélésű biztonsági incidensre derült fény Érden, a polgármesteri hivatalban: kamerából és mikrofonból álló lehallgató-készüléket találtak az egyik alpolgármester szobájában.

A rendőrségi kommunikációs szolgálat arról tájékoztatta az Átlátszót, hogy a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályán

tiltott adatszerzés bűntettének gyanúja miatt egyelőre ismeretlen tettes ellen van folyamatban büntetőeljárás.

„A rendőrök a helyszíni szemle során lefoglalták az eszközt, amelyet igazságügyi szakértői vizsgálatra továbbítottak. Ennek eredménye jelenleg nem áll rendelkezésünkre” – írták lapunk írásban feltett kérdéseire.

A bűnügy jelentőségére utal, hogy nem az általános illetékességi szabályok alapján folytatják le a nyomozást, hanem magasabb szinten, megyei nyomozók kezdték felderíteni a poloska telepítésének körülményeit.

„Pár nappal ezelőtt a polgármesteri titkárságon az általános helyettesem irodájában az egyik plafonon lévő ledes spotlámpában a képen látható megfigyelő és lehallgató berendezést (kamerát és mikrofont) találtuk” – írta Csőzik László polgármester 2022. március 29-én a Facebookon.

Érd első embere teljes bizonyossággal azt állította: a kémkamera vette a szobában zajló eseményeket. „Ami drámaibb: a kamera pont az asztalon lévő számítógép felett volt, tehát akár a begépelt jelszavakat is venni tudta” – írta Csőzik.

A hvg.hu-nak további részleteket tárt fel, hogyan találtak meg a megfigyelési technikát. „Az egész két körülmény miatt lett gyanús. Egyrészt egyszerre égett két, majdnem egy soron lévő LED-izzó, de az egyik csak részlegesen húnyt ki és rendkívül furcsa fényben kezdett mutatkozni” – nyilatkozta a portálnak. Majd hozzátette: „Mondok két szélsőséget. Az egyik, hogy ez már ott volt az elmúlt ciklusban is. Három-öt éves is lehet akár. A másik szélsőség, ami szintén nem kizárt, hogy egy hónapja tette be valaki. Arra is csak feltételezés van, hogy valószínűleg a Wi-Fi rendszeren keresztül küldte ki a jelet.”

Korábbi belső ellentét?

„Nyilván a politikai logika alapján azt lehet mondani, hogy ránk volt valaki kíváncsi az ellenoldalról, de ugyanilyen elméletet fel tudnék arra is állítani, hogy az előző ciklusban voltak belső politikai forrongások is, lehet, hogy valami belső ellenség” – osztotta meg vélekedését a polgármester.

Simó Károly képviselő, korábban alpolgármester (forrás: Simó Károly közéleti Facebook-oldala)

Csőzik mondatai mögött az állhat, hogy az előző ciklusban a szobát Simó Károly alpolgármester használta, akinek a helyi vélekedések szerint korántsem volt felhőtlen a viszonya Bács Istvánnal, a másik alpolgármesterrel. Van, aki szerint ez a feszültség vezethetett oda, hogy lehallgató készüléket helyeztek el Simó szobájában. Simót írásban kérdeztük, van-e tudomása arról, hogy lehallgató-készüléket tettek a szobájába. Simó cikkünk megjelenéséig nem reagált kérdéseinkre.

Az óvodabotrányra is gyanakodnak

Csőzik egyébként egy konkrét okkal is előállt a már idézett interjúban. „Elképzelhető, hogy valamilyen módon köze van az óvodabotrányhoz, amit fél éve kezdtünk el felgöngyölíteni” – nyilatkozta Csőzik a hvg.hu-nak a megfigyelés egyik lehetséges politikai motívumáról.

Az Átlátszó 2019-ben indult cikksorozatában kezdte feltárni az érdi óvodaberuházások ellentmondásos részleteit. Kiderítettük, hogy a General-Invest Bau Kft. 2011 és 2019 között mintegy 1,5 milliárd forint értékben nyert el főleg óvodaépítési, -felújítási közbeszerzéseket az érdi önkormányzatnál, ahol a cégtulajdonos egyik rokona, a fideszes Bács István lett 2014-től az óvodaügyekért felelős alpolgármester.

42 százalékos profitrátát ért el a volt fideszes alpolgármesterhez kötődő építőcég Érden | atlatszo.hu

Beperli Érd ellenzéki polgármestere azt a helyi vállalkozást, amely kartellgyanús körülmények között nyert el egy közel 280 millió forintos óvodapítési beruházást a Pest megyei városban 2017-ben. Ez a cég – az óvodaépítési ügyekben jelentős befolyással rendelkező volt fideszes alpolgármesterhez, Bács Istvánhoz rokonsági szálakkal kötődő General-Invest Bau Kft. – az elmúlt években a térség beszerzésein 1,8 milliárd forint értékben nyert el közpénzes építési megbízásokat. 2019-ben a 14 főt alkalmazó cég tulajdonosa 1,7 milliárdos árbevétel mellett 700 milliós adózott nyereség után 100 millió forint osztalékot vágott zsebre. Ez 42 százalékos árbevétel-arányos profitrátát jelent, amely háromszorosa a NER közbeszerzési zászlóshajójának tekintett Duna Aszfalt profitrátájának és tízszerese a közönséges, “nem közeli” építőipari cégekének.

Legutóbbi cikkeinkben arra világítottunk rá, hogy az óvodaberuházások közbeszerzéseire gyakran egy jól behatárolható cégháló tagjait hívták meg. A polgármesteri hivatal nem tudott kielégítő választ adni arra, hogy miért ezeket a cégeket választották ki. Az erre rákérdező ismételt adatigénylésünk következményei összefüggésben állnak Konkoly Zita jegyző távozásával az érdi városházáról.

Az ügy kipattanása után egy nappal a Pest megyei rendőrség nyomozói szállták meg a Városházát, és átkutatatták az összes érintett helyiséget – írta Csőzik március végén.

Legutóbb, június elején Csőzik ugyancsak a hvg.hu-nak elmondta: április közepén arról kaptak tájékoztatást, hogy az ügyben a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat rendelt ki igazságügyi informatikai szakértőt a vizsgálat elvégzésére.

Kis Zoltán

Címlapkép forrása: Csőzik László Facebook-oldala

Megosztás