Közmédia

Alternatív valóság: a Kossuth Rádió adásába nem fért be a rekordgyenge forint

Visszahallgattuk az állami rádió július 6-i híreit. A mintegy 3 órányi híranyagba az aznapi forintgyengülésről nem fért egy szó sem, ellenben a migránsokról, Brüsszelről, Londonban nyitott kormányablakról szinte óránként hallhattunk.

Harkányban nyaraltunk. Villányba is átautóztunk, közben szólt a rádió. Petőfit hallgattunk, a zene miatt. Az már szinte szokásosnak mondható, hogy csak jó hírek szólnak óránként. Így volt ez július 6-án is, amikor a forint elérte eddigi történelmi mélypontját, a 417-es árfolyamot az euróval szemben. De erről csak az tudott, aki nem a kormánynak kedves médiumokat hallgatja. A Kossuth Rádió aznapi híreivel mutatjuk be, hogyan működik az alternatív hírszerkesztés 2022-ben Magyarországon.

A hírek visszahallgatásához a mediaklikk.hu-t használtuk. Reggel 6 órától este 9-ig hallgattuk a híreket, a Krónikát. Ez a figyelt időszakban összesen több mint 3 órányi tömény kormánypropagandát jelent – legalábbis nehéz lenne másképp értékelni. Azért a Kossuthot választottuk, mert az mindenhol fogható. Saját tapasztalat, hogy hallgatják is. Bemutatjuk, hogy mit érzékel a világból az, aki a közmédia vezető hírrádióját hallgatja naphosszat.

Otthon – egy másik világban

„Kossuth rádió. Otthon a világban” – a rádió egyik híreket megelőző mondata. 2022. július 6-ára már túl volt egy komoly gyengülésen a forint az euróval szemben. Előző nap este a napi.hu azt írta: „Nyakunkon a 410 forint felé kúszó euró. Ha nem egyezik meg a kormány Brüsszellel, kivégzi a piac a magyar devizát, amely minden valamirevaló fizetőeszközzel szemben történelmi mélyponton áll. Az államadósság finanszírozása horrorisztikusan megdrágult. Utoljára 2009 közepén voltak a mostanihoz hasonló három és ötéves hozamok.”

Lássuk, miről beszéltek ehhez képest a Kossuth Rádióban. Csak a hírek címeit írjuk le óráról órára vagy éppen félórára, amikor is hírek voltak.

„Jó reggelt kívánok 2022. július 6-án, szerdán, Nagy Katalin vagyok. Ma napos idő várható, csak keleten lesz felhős az ég, kora délután 25 és 31 fok közötti hőmérséklet valószínű. Most hallgassák meg a hírösszefoglalót. A stúdióban Szlotta Judit és a krónika szerkesztője, Király Erzsébet.”

  • A rezsicsökkentés forog kockán, ha az Európai Parlament nem minősíti zöld energiává a földgázt és az atomenergiát.
  • Új, a hazai kormányablakok módjára felszerelt konzuli hivatal nyílt London központjában.
  • Két újabb vállalkozás nyerte el a magyar környezetbarát védjegyet és az európai ökocímkét.
  • Továbbra is heves harcok dúlnak Ukrajna déli részén. A luhanszki régió már Moszkva irányítása alatt áll.
  • A NATO ajtaja továbbra is nyitva áll az európai demokráciák előtt, amelyek készen állnak arra, hogy hozzájáruljanak a közös biztonságukhoz.
  • Nemcsak Budapestet, hanem az agglomerációt is fejleszteni kell, jelentette ki a terület fejlesztését és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter.
  • Válságok idején is a saját értékeinkre kell alapozni és folytatni a megkezdett munkát, mondta a pénzügyminiszter a Jász-Plasztik Kft. 10 milliárd forintos járműipari beruházásának helyszínén.
  • Már több mint 60 ezer vállalatnak, illetve vállalkozásnak adtunk támogatást, határon túli vállalkozásnak gazdaságfejlesztésre, beruházásra.
  • Tusványos a nemzeti összetartozás és a nemzeti élni akarás egyedülálló műhelye – fogalmazott az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor sajtótájékoztatóján.
  • Megtalálták a Kis-Dunában Rácalmásnál eltűnt két büntetés-végrehajtási dolgozó egyikének holttestét.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2022. január 28-án (forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A kormánypárti politikusokon kívül 7-ig más nem kapott szót a Kossuthon. 7 órakor már megjelentek a migránsokról szóló hírek.

  • Két héttel ezelőtt Zomborban is lövöldözés tört ki két migránscsoport csapott össze, egy ember megsérült kórházba kellett szállítani. Másnap ugyan a rendőrség több száz bevándorlót szállított el autóbuszokkal a településről, de a legtöbbjük még aznap visszautazott Zomborba.
  • A szabadkai migránsleszámolás egyértelmű jele annak, hogy szervezett bűnözői csoportok megjelentek és egyre erősebben vannak jelen a szerb-magyar határon – erről beszélt az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója.
  • Idén már 110 ezernél is több bevándorló akart bejutni Magyarország területére illegálisan, a magyar hatóságok azonban őrzik a határt. Volt, hogy a bevándorlók lövéseket adtak le a kerítés mellett, de egyre gyakrabban fordul elő az is, hogy kövekkel, botokkal, tégladarabokkal támadnak a határt védő rendőrökre és katonákra – Deautsch Tamás, EP-képviselő.

Majd energiahírek.

  • El kell osztani az Európai Unióba érkező földgázt a tagországok között – javasolja Manfred Weber az Európai Parlament néppárti vezetője egy német lapnak adott interjúban.

Egyetlen blokk lógott ki a reggeli sorból, mégpedig ez:

  • A Demokratikus Koalíció azt állítja, hogy a forint történelmi gyengeségének nem a háború az oka. Barkóczi Balázs, a párt szóvivője szerint a gyenge forint és a megállíthatatlan infláció mögött a magas államadósság, az éveken át folytatott forintgyengítő, multibarát gazdaságpolitika, valamint az uniós pénzek felfüggesztését eredményező kormányzati korrupció áll.

A kormány reakciója sem maradt el, „A Fidesz szerint, ha Gyurcsány Ferencéken múlna, akkor semmi sem védené meg a háborús inflációtól a magyarokat. A nagyobbik kormánypárt közleménye emlékeztet, hogy a benzinért már a dupláját, az áramért a háromszorosát, a földgázért pedig a hatszorosát kellene fizetni, a baloldal ugyanis semmilyen árstopot nem szavazott meg, és a rezsicsökkentést is el akarja törölni.”

Ha nem mondjuk el, meg sem történt?

Az MTI reggel hét után nem sokkal arról számolt be, hogy gyengült a forint. 11:10-kor már újabb történelmi mélypontról írtak, a grafikonon jól láthatóak az események.

Forrás: investing.com

A délig tartó hírfolyamba ebből semmi sem került be. De volt szó arról, hogy:

  • újra rohamosan terjed a koronavírus Olaszországban. A napi új fertőzöttek száma 132 ezer fölé emelkedett, erre öt hónapja nem volt példa.
  • Felavatták Igaly Diána olimpiai-, világ-, és Európa-bajnok sportlövő síremlékét.
  • Megerőszakolhatta, megölhette és saját házának udvarán eláshatta 14 és 19 éves nevelt lányait egy diósjenői férfi.
  • Továbbra is hevesek az összecsapások Ukrajna déli részén.
  • Lezárták az észak-olaszországi jégcsuszamlás helyszínére vezető utakat, hogy megakadályozzák a katasztrófaturizmust.
  • Gyermekkereskedelem miatt tartóztattak le több mint 130 embert Európa-szerte.
  • Holnap kezdődik a pécsi Zsolnay Fényfesztivál. A programsorozat legjobban várt eseménye a fényfestő verseny lesz.

Majd egy kis reklám is belefért: „Jelentkezz a közmédia tehetséggondozó programjába! Ha szeretnél a média világában elhelyezkedni, ragadd meg a lehetőséget és tanulj a szakma legjobbjaitól! Ha vonz a műsorgyártás területe Magyarország legnagyobb és legmodernebb eszközparkkal felszerelt médiavállalata rád vár.” Az elvárásokról nem írnak, de valószínűleg önállóságra nincs szükség.

Majd jött a Krónika. Erről a Kossuth Rádió azt állítja, hogy hírműsor. „Jó napot kívánunk! Főbb híreink először röviden! – Az Európai Parlament ma szavaz a javaslatról, amely szerint tiszta energiának kellene tekinteni a földgázt és az atomenergiát is. – A Migrációkutató Intézet vezető elemzője szerint az élelmiszerhiány és a gazdasági válság is növeli az illegális migrációt. – Napos idő várható, csak keleten lesz felhős az ég.”

Eközben a párhuzamos valóságban

A napi.hu 12 óráig aznap két cikkel jelentkezett. Az egyik szerint „a világ leggyengébb valutája lett a forint, nem enyhül a nyomás. A török líra és az argentin peso is jobban teljesít az idén, mint a magyar forint. A szakértők szerint jöhet a 410 forintos euró, a 400-as dollár, és még van hely a grafikonon felfelé.” Majd nem sokkal később: „Totális KO a forint piacán: 410 fölött az euró, 400 fölött a dollár. Tovább esett szerdán a forint, újabb történelmi mélypontokon áll.

Az euró ára 410, a dolláré 401 forint fölé emelkedett. A zuhanást nincs, ami fékezze.” Erről az állami rádióban egy szó sem esett.

Ellenben elmondták, a zöldek és a baloldal az atom- és gázenergia ellen vannak, „a Migrációkutató Intézet vezető elemzője szerint több okra vezethető vissza az egyre növekvő migrációs nyomás”, „a fideszes Hídvégi Balázs szerint Brüsszelt továbbra is zavarja, hogy Magyarország kiáll a hagyományos értékek mellett”, „folytatódik az Agrármarketing Centrum vizsgálata és hús népszerűsítő kampánya, a 10. alkalommal meghirdetett programban a hazai termékek fogyasztását ösztönzi”, „nem tudható, hogy a koronavírus ellen eddig kifejlesztett vakcinák hatásosak-e az újabb vírusvariánsok ellen, de most egy újabb oltóanyag is készül – mondta Karikó Katalin kutatóbiológus a Kossuth Rádióban”.

Belefért még hír arról, hogy Mesterházy Attila volt elnök szerint az MSZP az összeomlás szélére került, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára szerint az oktatásban, a kutatásban és a gazdaságban is reagálni kell a világ változásaira – csak épp a forint árfolyamára nem.

Az MTI délután háromkor fotókat közölt a rekordgyenge forintról.

Valuták vételi és eladási ára egy budapesti pénzváltó információs kijelzőjén 2022. július 6-án. Ezen a napon tovább gyengült a forint és új árfolyammélypontot állított be a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon (forrás: MTI/Bruzák Noémi)

A Kossuth Rádióban estig a fontos információk közé befért, hogy:

  • az elmúlt héten 4663 új koronavírusos fertőzöttet igazoltak idehaza, és 14-en haltak meg a szövődmények miatt. Kórházban 488 covidos beteget kezelnek, közülük tízen vannak lélegeztetőgépen.
  • Németországban az aktív fertőzöttek és a kórházi ellátásra szoruló betegek száma is emelkedni kezdett. Az egészségügyi ellátás megszervezése is hetek óta akadozik, mert egyre több kórházi dolgozó fertőződik meg az omikron új alvariánsával.
  • Spanyolországban egyre több tesztet adnak el a gyógyszertárakban, miután az elmúlt hetekben újból erőteljesebben kezdett terjedni a koronavírus-járvány.
  • Harci járműveket gyártó üzemet és a teszteléshez szükséges offroad pályát adtak át Zalaegerszegen. A Rheinmetal német cég várhatóan jövő év elején kezdi meg a gyártást, lánctalpas járműveket és drónokat is tesztelnek majd a 25 ezer négyzetméteren.
  • Újrahasznosítják a hulladékot az EFOTT Fesztivál után.
  • A földgáz és az atomenergia és tiszta energiának minősül ezután.
  • Meghaladta a 11 százalékot a bővülés a kiskereskedelmi üzletek forgalmában májusban. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint az élelmiszer és az élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,5% volt a növekedés egy év alatt. Kiugró forgalmat tudhatnak maguk mögött a hazai benzinkutak. Májusban az üzemanyagok értékesítése több mint 37 százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a krónikának elmondta, a kiskereskedelem kedvező adatai mögött elsősorban az áll, hogy érdemben emelkedett a lakosság jövedelme.
  • Bakondi György szerint Magyarországnak súlyos kihívásokkal kell szembenéznie, ugyanis a migránsok napról napra agresszívebbek, az embercsempészek pedig mindenre elszántak. Hozzátette, a kormány eddig 600 milliárd forintot költött a déli határ védelmére.

Az MTI 17 óra 10 perckor már arról számolt be, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megemeli az egyhetes betét kamatát – közölte Virág Barnabás, az MNB alelnöke szerdán.

Este 9-ig tartó hírekben sem a rendkívüli kamatemelésről, sem a forint árfolyamáról nem volt hír. Pedig az árfolyam igencsak hatással van a mindennapokra. Erről a korábbi fideszes államtitkárral készült interjúnkban írtunk.

A korábbi fideszes államtitkár szerint a kormány fiskális politikája is okozza az inflációt | atlatszo.hu

2015-höz képest 42%-kal drágult az élelmiszer Magyarországon az Eurostat szerint, miközben a forint 2019 óta 18%-kal gyengült. Az infláció és az árfolyam közötti összefüggésről Becsey Zsolt, az Orbán kormány korábbi államtitkára beszélt az Átlátszónak. Szerinte a kormány döntései is jelentős hatással vannak az inflációra.

Segesvári Csaba

Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) érkezik a Kossuth rádió stúdiójába, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2021. június 4-én. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Megosztás