korrupcióinfó

A kormány kedvenc médiacégénél dolgozik a minisztériumi intézménynek 50 millióért havat lapátoló cég volt tulajdonosa

A múlt héten derült ki, hogy új eljárás indítását kérte az ügyészség az azóta megszűnt Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) 25 millió forintos hólapátolási szerződése ügyében. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézményeként működő TKKI megbízása miatti több éves nyomozást tavaly zárta le a rendőrség. Az összesen 50 millió forint értékben két hólapátolási szerződést is elnyert céget azóta felszámolták. A kft egyik volt tulajdonosa jelenleg a kormányzati kommunikációs kampányokat lefolytató, Balásy Gyula érdekeltségéhez tartozó New Land Media Kft. médiatervezője.

 

A sajtószabadságért nem elég tüntetni, fizetni is kell érte – kattints ide a támogatási lehetőségekért!

“5 év alatt sem lehetett vádat emelni a legnyilvánvalóbb lopás miatt sem. Ha legalább a látszata meglenne a független bűnüldözésnek, a Türr István Központ vezetője éppen most szabadulna.” 

így kommentálta Facebook-posztjában az ügyben korábban feljelentést tevő Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő az eljárás újraindításáról szóló hírt.

Az ügyészség július eleji határozata szerint törvénysértő volt, hogy a rendőrség lezárta a TTKI ügyében hűtlen kezelés bűntette miatt indított eljárást, ezért azt folytatni kell. A hólapátolásra szerződött, azóta felszámolt reklámcég, a Lightboard Outdoor Kft. akkori tulajdonosa a kormányzati propagandakampányokat (többek között a 2018-as választások előtt a Soros Györgyöt és az ellenzéki vezetőket összemosó plakátkampányt) évi több tízmilliárd forintért lebonyolító New Land Media Kft. kormányzati szerződésekben is említett munkatársa.

Az Átlátszó korábban több cikkben is írt a Türr István Képző és Kutató Intézet – az EMMI felnőttképzési háttérintézménye – egyes korrupciógyanús beszerzéseiről. Beszámoltunk arról, hogy az intézet a piaci ár sokszorosáért vásárolt informatikai szolgáltatást, és hogy a legszegényebb embereknek szánt pénzből átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű, offshore cégekkel szerződött.

Annak idején megírtuk azt is, hogy a TKKI egy hátrányos helyzetű embereket írásra-olvasásra és más alaptevékenységekre oktató projektjében elszámoltak 30 milliót vezetői információs rendszer fejlesztésére is, és hogy egy ilyen projektben 27 millió forint ment el sajtó és PR költségekre.

 

IT-szolgáltatásokat is a piaci ár sokszorosáért vásárol a Türr István Intézet

A meghökkentően drága hóeltakarítási megbízás után a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) újabb csodálatos szerződéseire bukkantunk: a TKKI nettó 22 millió forintért szerződött szerver-hosting szolgáltatásra 33 hónapra egy olyan céggel, amelyik egyébként elmondása szerint a piacon nem kínál “klasszikus szerverhosting” szolgáltatást. És ahogy ezt már lassan megszokjuk az intézet beszerzéseivel kapcsolatban, a piacon nem találtunk olyan árajánlatot, amely akárcsak közelítene a TKKI által vásárolt szolgáltatásához.

Hadházy külön kiemelte a szerinte furcsa részeket a hólapátolási szerződés ügyében folytatott nyomozás lezárásáról szóló rendőrségi dokumentumból:

„4. oldal 3. bekezdés:
„Figyelemmel arra, hogy a hótakarításra vonatkozó mindenkori piaci árak tárgykörében igazságügyi szakértő nem áll rendelkezésre, valamint az FKF Zrt. nem tudott nyilatkozni a kérdéses témakörben …”

4. oldal 4. bekezdés:
„A vizsgált adatok alapján a TKKI által meghirdetett pályázatokban rögzített vállalkozói díj valóban magasabb volt az átlagos fogyasztói árnál, azonban (…) a hó- és síkosságmentesítésre fordított költségek nem határozhatók meg egzakt módon.” Egyéb okok miatt is: „a szolgáltatás szabadpiaci árainak pontos megállapítása szintén nem lehetséges”.

4. oldal 5. bekezdés
„Az EMMI 2015. évben belső ellenőrzést rendelt el a kérdéses közbeszerzési eljárások vonatkozásában. Ennek során a minisztérium átfogó vizsgálattal bízott meg egy ügyvédi irodát, amely azonban nem tárt fel szabálytalanságot a pályázatokkal kapcsolatban.”

5. oldal 3. bekezdés:
„… a mindenkori főigazgató tudattartalma (…) nem feltétlenül fogta át az adott területre előirányzott összeg nagyságának megalapozottságát. A becsült összeg indokoltságáért az érintett terület vezetője tartozott felelősséggel – adott esetben az üzemeltetési osztályvezető -, ő azonban nem rendelkezett jogosultsággal ekkora összegű anyagi kötelezettségvállalásra.”

5. oldal 4. bekezdés:
… a Lightboard Outdoor Kft. az első szerződésben foglaltakat maradéktalanul teljesítette, míg a második szerződést a felek a teljesítés megkezdését és a díjfizetést megelőzően szabályosan felbontották.”

5. oldal 5. bekezdés:
„Fentiekre való tekintettel a rendelkezésre álló adatok alapján nem bizonyítható kétséget kizáróan a vagyonkezelői kötelezettségszegés és azzal összefüggésben vagyoni hátrány bekövetkezte.” (…)”… teljes bizonyossággal nem igazolható olyan mértékű túlárazás, amely az ésszerű vagyongazdálkodás követelményeit szándékosan megszegő magatartás következménye.”

A független országgyűlési képviselő feljelentést készül tenni az ügyben folytatott nyomozás lezárásáról döntő rendőr ellen, mert Hadházy szerint ő felelhet több, hasonló ügyben folytatott nyomozás indokolatlan megszüntetéséért is, többek között az Átlátszó által is feltárt, uniós pályázatokra specializálódott céghálózat esetében.

A DFT körüli cégháló milliárdos bevételei: pénzáramoltatás bullshitgenerátorral

A DFT-Hungária Zrt. körül kialakult céghálózatban tökéletes módszertant fejlesztettek ki az uniós fejlesztési pénzek becsatornázására: a hálózat tagjai az elmúlt három évben legalább 6 milliárd forintot pályáztak össze. Cikksorozatunk első részében egy belső használatra szánt prezentáció segítségével bemutatjuk, hogyan csinálják ezt a profik, és összevetjük ezt néhány megnyert és lezárult projekt eredményével.

Megkerestük a TKKI-tól két esetben (egyet 2013-ban, egyet pedig 2015-ben) , összesen 50 millió forint értékben hólapátolási megbízást elnyerő, 2016-ban felszámolt cég egykori tulajdonosait. Megkérdeztük tőlük, hogy a TKKI-n kívül más cég számára is végzett-e a vállalkozásuk hó- és síkosságmentesítést 2010 és 2015 között, hogy reklámcégként hogyan értesültek a TKKI hólapátolási pályázatáról, s hogy hány munkanapjukba telt a 25 millió forintos megbízással járó feladat elvégzése.

A cég egyik utolsó tulajdonosa, a jelenleg a budapesti III. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő Békásmegyeri Piac Kft. ügyvezetője, Krébesz Balázs nem reagált a megkeresésünkre. A Lightboard Outdoor Kft. korábbi tulajdonosa – felerészben az övé volt a cég az első hólapátolási megbízáskor és a második hólapátolási megbízásra beadott pályázat idején, illetve a férje a felszámolásig tulajdonos volt a cégben-ben – megkeresésünkre azt írta, hogy részéről az ügyet lezártnak tekinti, nyilatkozni nem szeretne.

Horn Gabriella

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Ha már egyszer itt vagy…Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás