Felcsút travel club

Semjén Zsolt és kísérete honvédségi repülővel utazott Madeira szigetére szentmisére és koncertre

A Magyar Honvédség 604-es lajstromjelű, Airbus A319 típusú repülőgépe vitte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, Erdő Péter bíborost és kíséretüket a Portugáliához tartozó Madeira szigetére, ahol IV. Károly király halálának 100. évfordulója alkalmából szentmisén és koncerten vettek részt. A Miniszterelnökség sajtóosztálya 5 év után először válaszolt ugyan a megkeresésünkre, de arra, hogy miért használtak Semjénék honvédségi csapatszállítót, nem reagáltak.

Semjén Zsolt (KDNP) miniszterelnök-helyettes 2022. április 1-jén közzétette a Facebook-oldalán, hogy aznap délelőtt Erdő Péter bíborossal együtt részt vettek IV. Károly magyar király halálának 100. évfordulóján tartott szentmisén Madeirán. A Portugáliához tartozó szigeten olvasónk lefotózta aznap a Magyar Honvédség 604-es lajstromjelű Airbus A319 típusú repülőgépét, ami valószínűsítette, hogy Semjénék azzal mentek oda.

Bő 4 éve, 2018. február elején a Magyar Honvédség két Airbus A319-es repülőgépet vásárolt. Simicskó István akkori honvédelmi miniszter már a bemutatójukon is azt hangsúlyozta, hogy „ezek a gépek nem kormánygépek. A Magyar Honvédség hadrendjébe kerültek, és a Magyar Honvédség fogja használni őket.” Az évek során azonban bebizonyosodott, hogy akárcsak a két később vásárolt Dassault Falcon 7X típusú luxusjetet, a hivatalosan csapatszállítónak vett Airbusokat is a kormánytagok, leginkább Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter használja.

Semjén Zsolték szentmisére utaztak Madeira szigetére

Semjén Zsolt (KDNP) miniszterelnök-helyettes 2022. április 1-jén délelőtt posztolta a Facebook-oldalán, hogy Erdő Péter bíborossal részt vettek a boldoggá avatott IV. Károly magyar király halálának 100. évfordulója alkalmából tartott szentmisén Madeirán.

Bár megtévesztő módon a Semjén oldalára kitett fotók a Szent Péter bazilikát ábrázolják a Vatikánban, ahol II. János Pál pápa 2004. október 3-án boldoggá avatta IV. Károlyt.

Aki nem tudná kapásból, annak egy kis gyorstalpaló a Wikipédiáról: IV. (Boldog) Károly (1887. augusztus 17. – 1922. április 1.) osztrák főherceg, a Habsburg–Lotaringiai-ház utolsó uralkodója, 1916 és 1918 között I. Károly néven az Osztrák Császárság utolsó császára és IV. Károly néven Magyarország utolsó királya. Próbálta kiléptetni az Osztrák-Magyar Monarchiát az I. világháborúból, de nem járt sikerrel. 1919-ben az osztrák parlament megfosztotta a tróntól és Svájcba száműzték, majd miután 1921-ben sikertelenül próbált visszatérni Magyarország trónjára, a portugáliai Madeira-szigetére küldték, és ott halt meg 1922-ben.  II. János Pál pápa 2004. október 3-án boldoggá avatta, a szentté avatási eljárása folyamatban van.

Madeira pedig igazán kellemes hely. Szintén a Wikipédiáról idézzük a legfontosabb infókat: Portugália fővárosától, Lisszabontól 978 kilométerre, Marokkótól 600 kilométerre található vulkanikus sziget az Atlanti-óceánban. Nagyjából 750 km² a területe, domborzata változatos, klímája enyhe: télen 16 fok, nyáron 23.

Madeira kellemes helynek tűnik (forrás: Pixabay)

A sziget fővárosa Funchal, és a Semjénék által meglátogatott, IV. Károly tiszteletére tartott szentmise az itteni székesegyházban volt. Madeira regionális önkormányzatának honlapján és Facebook-oldalán is látható beszámoló a Funchal püspöke által április 1-jén tartott miséről, amit Semjén Zsolték az első sorban hallgattak végig.

Semjén Zsolték a IV. Károly tiszteletére tartott szentmisén Madeirán 2022. április 1-jén (forrás: Governo Regional da Madeira/Facebook)

Az esztergomi érsekség honlapján április 1-jén közzétett beszámoló szerint Erdő Péter bíboros szentmisét mutatott be Boldog IV. Károly király halálának 100. évfordulóján, a szentmisén pedig a Habsburg-család több tagja is részt vett. „A megjelentek a szertartást követően koszorút helyeztek el a templom oldalhajójában lévő síron.” – olvasható az érsekség weboldalán, amit fotókat is közzétett az eseményről.

Semjén Zsolt, Habsburg György és Erdő Péter IV. Károly sírjánál (fotó: Esztergomi Érsekség)

A szentmise előestéjén, március 31-én pedig a lisszaboni magyar nagykövetség kezdeményezésére a funchali székesegyházban szimfonikus koncert volt, amin Bogányi Tibor karmester vezényelte a madeirai zenekart, és amin Szabadi Vilmos hegedűművész is részt vett. Madeira regionális önkormányzatának honlapján és Facebook-oldalán erről az eseményről is található beszámoló, a fényképeken pedig jól látható, hogy Semjénék a koncertet is az első sorból élvezték.

Semjén Zsolték a szimfonikus koncerten Madeirán 2022. március 31-én (forrás: Governo Regional da Madeira/Facebook)

A 604-es Airbus fedélzetén utazhattak

Olvasónk a szentmise napján, április 1-jén lefotózta Madeira repülőterén (ami a sziget fővárosában született focista, Christiano Ronaldo nevét viseli) a Magyar Honvédség 604-es lajstromjelű Airbus A319-es típusú repülőgépét. Ez arra utalt, hogy Semjén Zsolték ezzel a honvédségi repülővel mentek a koncertre és szentmisére Madeirára.

A honvédség 604-es lajstromjelű Airbus repülője 2022. április 1-jén Madeira repülőterén (forrás: olvasói fotó)

Ellenőriztük a repülőgép útvonalát, és az ADS-B Exchange által nyilvántartott repülési adatok szerint a 604-es honvédségi „csapatszállító” 2022. március 31-én délután repült ki Madeira szigetére, ahova kora este érkezett meg.

A 604-es Airbus útja 2022. március 31-én Budapestről Madeirára (forrás: adsbexchange.com)

A honvédségi repülőgép másnap, április 1-jén délután indult el Madeiráról, de ezúttal nem a legrövidebb úton, hanem Párizs felé ment, és 1 órát töltött a francia fővárosban, mielőtt leszállt volna Budapesten. Vélhetően kitette Semjénéket, majd visszarepült a kecskeméti légibázisra, ahonnan 31-én is indult.

A 604-es Airbus útja 2022. április 1-jén Madeiráról Párizson át Budapestre (forrás: adsbexchange.com)

A sajtóosztály hallgat a honvédségi repülőről

Mivel a kormány intézményei évek óta nem reagálnak a megkereséseinkre, ráadásul péntek délután volt, és 2 nap múlva országgyűlési választások, az esélytelenek nyugalmával kerestük meg tegnap a Miniszterelnökségi Sajtóosztályt az ügyben. Ha nem is válaszolnak, mi legalább megkérdezzük, lehetőséget adunk reagálni, ez sajtóetikai alapszabály.

Kértük a Miniszterelnökség sajtóosztályát, erősítsék meg, hogy Semjén Zsolték a 604-es honvédségi Airbus fedélzetén utaztak Madeira szigetére, és kértük azt is, hogy tájékoztassanak arról, miért a honvédség egyik – hivatalosan –csapatszállító repülőgépével utaztak.

Nagy meglepetést okozva a Miniszterelnökségi Sajtóosztály válaszolt a megkeresésemre. Ez óriási dolog, ugyanis utoljára 2017-ben történt ilyen, azóta soha nem válaszoltak egy e-mailemre sem. Tegnap viszont a péntek és a közelgő országgyűlési választás dacára – vagy éppen azért – néhány órán belül, és jóval munkaidőn túl, este 9-kor reagáltak a levelemre. Demokráciában egyébként ez (lenne) a normális, hogy válaszolnak a hivatalok az újságírói megkeresésekre, hisz éppen erre vannak a sajtóosztályok, ezért kapják a fizetésüket közpénzből.

Tehát hosszú évek ignorálása után a Miniszterelnöki Sajtóosztály válaszolt a Semjén Zsolték madeirai kiruccanásával kapcsolatos levelemre. Igaz, a honvédségi Airbust egy szóval sem említették, de válaszoltak. A 604-esre vonatkozó kérdéseket teljesen figyelmen kívül hagyták, ami azt jelenti, hogy nem is cáfolták, hogy azzal mentek volna Semjénék. A sajtóosztálytól kapott válasz szó szerint:

„Erdő Péter bíboros úrral hat fős delegáció vett részt Madeira szigetén boldog IV. Károly király halálának száz éves évfordulóján való megemlékezésen, szentmisén és a nagysikerű magyar koncerten. (Mindez Semjén Zsolt Facebook oldalán látható.)”

Az Airbus A319 típus kialakítástól függően egyébként normál esetben 110–150 utas szállítására képes, sok kereskedelmi légitársaság, pl. a WizzAir is használ ilyen repülőgépeket. Persze, létezik luxusverziója is: az Egyesült Arab Emirátusok légitársaságának is van egy ilyen kialakítású repülője, ami mindössze 19 utast tud szállítani, de őket maximális kényelemben.

30 évig titkos, hogy hova mennek a honvédségi repülők

Ahogy arról 2019 decemberében az ADS-B Exchange adatai alapján beszámoltunk, a Magyar Honvédség 2 darab Airbus A319 (604 és 605 lajstromjel) és 2 darab Dassault Falcon 7X (606 és 607 lajstromjel) típusú repülőgépei olyan egzotikus helyeken jártak beszerzésük óta, mint Dubaj, Las Vegas, Málta vagy Panama.

Semmiféle hivatalos tájékoztatást nem adtak ezekről az utakról, és a Honvédelmi Minisztérium az Átlátszó kérdésére sem árulta el, hogy kiket és miért utaztatott egzotikus helyszínekre, kaszinóvárosokba, adóparadicsomokba és népszerű külföldi nyaralóhelyekre a Magyar Légierő közpénzen.

Cikkünk nyomán Harangozó Tamás (MSZP) országgyűlési képviselő megkérdezte a honvédelmi minisztert, hogy hol miért jártak a HM repülőgépei, de Benkő Tibor azt közölte vele, hogy ezek az adatok honvédelmi és nemzetbiztonsági okokból 30 évig nem nyilvánosak.

30 évig titkos, hogy miért jártak nyaralóhelyeken a Magyar Honvédség repülőgépei | atlatszo.hu

30 évig titkos, hogy miért jártak nyaralóhelyeken a Magyar Honvédség repülőgépei

Erdélyi Katalin

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás