2022

Honvédségi gépekkel a Föld körül: a Magyar Légierő legizgalmasabb 2022-es útvonalai

Idén is több érdekes utat tettek meg a Magyar Honvédség repülőgépei, amelyek állítólag katonai célokra vannak, és nem kormánygépnek. Ehhez képest 2022-ben elvitték a miniszterelnököt az amerikai barátjához és valószínűleg nyaralni is, a miniszterelnök-helyettest egy madeirai szentmisére, a külügyminisztert a volt gimnáziumához, a köztársasági elnököt és férjét pedig a pápához. Mutatjuk a honvédségi repülők legérdekesebb idei útjait.

A Magyar Honvédség 2018-ban vásárolt 2 darab Airbus A319 (lajstromjelük 604 és 605) és 2 db Dassault Falcon 7X (lajstromjelük 606 és 607) típusú repülőt. Az Airbus a légitársaságok által is előszeretettel használt típus, a Falconok pedig a szupergazdagok által magángépnek tartott, business jet kategóriájú repülőgépek.

A repülők megvásárlásakor hangsúlyozták, hogy nem kormánygépnek vették őket, hanem katonai feladatokat fognak ellátni, ehhez képest rendszeresen szállítanak kormánytagokat és delegációkat. Ezzel önmagában nem is lenne semmi baj, mert sok országban bevett szokás, hogy állami vagy honvédségi tulajdonú repülőkön utaznak a vezető politikusok a kedvezőbb időbeosztás, a nagyobb biztonság és egyéb okok miatt.

Nálunk azonban nem ismerik el a gépek kormányzati használatát, titkolják az ezzel kapcsolatos közpénzes kiadásokat, és az összes út minden adatát (hova, mikor, kit vittek a repülők) 30 évre  titkosították honvédelmi és nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. A két Airbus és a két Falcon láthatóságát letiltották a legismertebb repülőgép-figyelő oldalakról, ám az állami cenzúrát elutasító ADS-B Exchange által közzétett információkból tudható, hogy melyik mikor merre jár.

Semjén Zsolték szentmisén

A 604-es lajstromjelű honvédségi Airbus 2022. március 31-én vitte ki például Madeira szigetére Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, Erdő Péter bíborost és kíséretüket. Madeira egy Portugáliához tartozó, ám Lisszabontól 978 kilométerre, Marokkótól 600 kilométerre található vulkanikus sziget az Atlanti-óceánon. Nagyjából 750 km² a területe, domborzata változatos, klímája enyhe: télen 16 fok, nyáron 23.

A sziget fővárosa Funchal, és az itteni székesegyházban vettek részt Semjénék március 31-én egy szimfonikus koncerten, másnap pedig a IV. Károly (1887-1922, Magyarország utolsó királya)  tiszteletére tartott szentmisén.

Semjén Zsolt és kísérete honvédségi repülővel utazott Madeira szigetére szentmisére és koncertre | atlatszo.hu

Semjén Zsolt (KDNP) miniszterelnök-helyettes 2022. április 1-jén közzétette a Facebook-oldalán, hogy aznap délelőtt Erdő Péter bíborossal együtt részt vettek IV. Károly magyar király halálának 100. évfordulóján tartott szentmisén Madeirán. A Portugáliához tartozó szigeten olvasónk lefotózta aznap a Magyar Honvédség 604-es lajstromjelű Airbus A319 típusú repülőgépét, ami valószínűsítette, hogy Semjénék azzal mentek oda.

Novák Katalin Brazíliában

Novák Katalin, aki 2022. május 10-től Magyarország köztársasági elnöke, július 9-én tette közzé a Facebook-oldalán, hogy Brazíliába utazott, ahova azért hívták meg, mert „hosszú évek óta figyelemmel kísérik, miként segíti Magyarország a családokat”.

A Fidesz által kinevezett elnökasszony nagy valószínűséggel a Magyar Honvédség 607-es lajstromjelű Falconjával utazott Brazíliába Jair Bolsonaro akkori brazil elnökkel barátkozni. A gép ugyanis július 8-án reggel indult Budapestről, dél körül leszállt Lisszabonban (vélhetően tankolni), majd 1 óra múlva tovább indult a portugál fővárosból, és a késő esti órákban landolt Rio de Janeiro repülőterén.

Nováknak több programja is volt július 9-én Rióban, majd Brazíliavárosba utazott (a 607-es maradt Rióban) Bolsonaróval találkozni július 11-én, ezután pedig Sao Pauloba ment. A honvédségi Falcon július 11-én kora délután repült át Rióból a bő 400 kilométerre lévő Sao Paoloba, ahonnan július 13-án indult el Magyarország felé. Egy hajnali lisszaboni pihenő után július 14-én délelőtt érkezett meg a gép Kecskemétre.

Novák Katalin honvédségi Falconnal ment Bolsonarohoz tárgyalni Brazíliába | atlatszo.hu

A Magyar Honvédség 2018 februárjában vásárolt két darab Airbus A319 típusú repülőgépet (lajstromjelük 604 és 605), amelyeket hivatalosan katonai csapatszállítónak vettek. 2018 nyarán beszereztek két Dassault Falcon 7X típusú, szupergazdagok által magángépnek használt, business jet kategóriájú repülőgépet (lajstromjelük 606 és 607) is, amit a honvédség „többcélú szállító- és futárgéptípusnak” nevez.

Kinevezését követő első külföldi útjára Novák Katalin a 604-es lajstromjelű Airbus fedélzetén utazott férjével Prágába a cseh köztársasági elnök meghívására. A júliusi brazil kiruccanás után szeptemberben Bukarestbe is az egyik honvédségi géppel ment. A hivatalos utak mellett augusztus végén pedig a Vatikánba, pápai magánaudenciára is a HM egyik repülője, a 605-ös Airbus vitte Novákot és kíséretét.

Amerika, majd Horvátország

A katonai repülőgépek egyik legnagyobb használója, Orbán Viktor magyar miniszterelnök augusztus 4-én magyar idő szerint este 9 körül mondott beszédet a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC) eseményén Dallasban. A miniszterelnököt Amerikába a 607-es lajstromjelű Falcon vitte, ami augusztus első napján New Yorkba ment (Orbán Viktor másnap Donald Trumppal találkozott a közeli Bedminsterben), majd onnan augusztus 3-án repült át Dallasba, ahol a magyar miniszterelnök augusztus 4-én lépett színpadra.

A magyar idő szerint este 9 óra körül megtartott Orbán-beszéd után a 607-es visszaindult Budapestre, ahova pénteken délelőtt 11 körül érkezett. Az általunk megkérdezett repülési szakértő szerint az inkább baráti látogatásnak, mint hivatalos programnak tekinthető amerikai kiruccanás 57 millió forint közpénzbe kerülhetett.

57 millió forintba kerülhetett Orbán Viktor amerikai kiruccanása a honvédségi luxusrepülővel | atlatszo.hu

Ráadásul a dallasi CPAC egy republikánus párti magánrendezvény volt, amin Orbán Viktor nem kormányfőként, hanem fideszes politikusként, ha úgy tetszik, magánemberként vett részt, ahogy Donald Trump is (igaz, ő nincs hivatalban). Tehát egy hangsúlyozottan nem állami funkcióra égették el az 57 millió forint költségvetési pénzt, amibe más európai országban egy miniszterelnök simán belebukik, mert ez felelőtlen gazdálkodás, a BTK szerint felmerülhet hűtlen kezelés tényállása.

Ráadásul a 607-es Falcon augusztus 5-én a budapesti landolás után továbbment Kecskemétre, ahol a honvédségi repülők bázisa van, majd a horvátországi Zadarba repült. Onnan még aznap délután hazajött, de másnap, augusztus 6-án ismét Horvátországba, ezúttal Splitbe repült. Onnan Portugáliába ment, majd visszatért Kecskemétre, ám útközben ismét megállt egy kis időre a spliti repülőtéren. Orbán Viktor pedig aznap este bukkant fel onnan alig 20 kilométerre.

Augusztus 7-én vasárnap délelőtt 11 körül a Net.hr nevű horvát lap beszámolt arról, hogy a Brač szigetén található Milna településen lévő Konoba Gajeta étterem Instagram-oldalán előző nap megjelent egy fotó Orbán Viktorról. A magyar miniszterelnök az étterem munkatársaival feszít a képen egy nagyon nyaralós, tarkabarka ingben és rövidnadrágban.

Orbán Viktor valószínűleg honvédségi luxusgéppel ment nyaralni Horvátországba | atlatszo.hu

A Magyar Honvédség 2018 vásárolt 2 darab Airbus A319 és 2 db Dassault Falcon 7X típusú repülőt. A Falconok a szupergazdagok által magángépnek használt, business jet kategóriájú repülőgépek, amelyeket a honvédség „többcélú szállító- és futárgéptípusnak” nevez. Kategórikusan tagadják, hogy kormánygépnek vették volna a repülőket, de Orbán Viktor és más kormánytagok rendszeresen használják őket, az utakat pedig 30 évre titkosították.

Moszkvából Győrbe

A miniszterelnök mellett Szijjártó Péter külügyminiszter használja legtöbbször a honvédség repülőgépeit. Ő ebből nem is csinál titkot, Facebook-oldalára rendszeresen kerülnek fel olyan fényképek, amelyeken szerepel az őt szállító katonai gép, általában valamelyik Falcon is.

Idén október 12-14. között Moszkvában tartották az Orosz Energiahét nevű eseményt, amin egyetlen európai uniós politikusként a magyar külügyminiszter is részt vett. Sőt, Szijjártó nem csak az egyetlen EU-s látogató volt a moszkvai rendezvényen, hanem a „Globális energetikai trendek: Ma és holnap” témájú panelbeszélgetésen fellépést is vállalt orosz energiavállalatok vezetőivel, akik különböző nyugati szankciós listákon szerepelnek.

A magyar külügyminiszter október 12-én először részt vett Prágában az EU-s energiaügyi miniszterek találkozóján, majd innen utazott Moszkvába fellépni az energiapanelen. Budapestről a cseh, aztán onnan az orosz fővárosba a 606-os lajstromjelű Falcon vitte Szijjártó Pétert október 12-én. Másnap pedig Moszkvából hazafele a győri repülőtéren landolt vele a gép, ott ugyanis a külügyminiszter megtekintette egykori iskolája, a bencés gimnázium új épületét, amit a bencések ajándékba kaptak az államtól és állami támogatásból újítottak fel.

Szijjártónak egyébként azért is fontos a győri bencés gimnázium, mert – ahogy azt 2012-ben az Indexnek elmesélte – ott látta először Orbán Viktort, aki azonnal lenyűgözte.

Szijjártó Péter a volt gimnáziumába sietett Moszkvából a honvédség luxusrepülőjén | atlatszo.hu

Meglátogatta egykori iskoláját, a győri bencés gimnáziumot, ahol ő maga is érettségizett 1997-ben. A hivatalosan Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium nevet viselő intézmény nemrég új termekkel és terekkel bővült, Szijjártó pedig ezt tekintette meg, majd előadást tartott a bencés intézményben.

Foci vb-ről Brüsszelbe

Mint az közismert, Orbán Viktor miniszterelnök imádja a focit. Idén pedig foci vb van, méghozzá ezúttal Katarban. Az eseményt ugyan erősen beárnyékolja a korrupció és az építkezéseken dolgozó vendégmunkások rabszolgaként kezelése, de a futballrajongó magyar miniszterelnök ennek ellenére a helyszínre utazott, hogy az utolsó mérkőzéseket, az elődöntőket és a döntőt élőben lássa.

Az első elődöntőt december 13-án játszották, és aznap három ismert különgép is Katar fővárosába repült Magyarországról. Először kora reggel a honvédség 606-os Falcon 7X-e, majd délelőtt az OTP 17 milliárdos Falcon 8X-e, majd dél körül az az osztrák bejegyzésű magángép, amivel Orbán Viktor 2018-ban Bulgáriába utazott focimeccset nézni.

Az egyik honvédségi luxusrepülő és két NER-es magángép is Katarba ment, ahol ma lesz a foci vb első elődöntője | atlatszo.hu

Ahogy a videón is látható, egy új Falcon 8X listaára 58-60 millió amerikai dollár (extrák esetén több), ami a jelenlegi nagyjából 370-es árfolyammal számolva 21-22 milliárd forintot jelent. Egy évvel ezelőtt, a HA-LKW magyar lajstromba vételekor azonban még csak 300 forint körül járt a dollár-árfolyam, vagyis akkor az 58 milliárdos repülő körülbelül 17 milliárd forintba kerülhetett.

Mivel Orbán 13-án reggel még misén vett részt Budapesten, valószínűleg nem a katonai gép, hanem valamelyik magánrepülő vitte ki Katarba. Ott este megtekintette az Argentína-Horvátország elődöntőt, majd sajtófőnöke tájékoztatása szerint „még az éjjel Brüsszelbe utazik a szerdai EU-ASEAN csúcstalálkozóra, ahol az uniós tagállamok és a Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetségének tagállami vezetői tárgyalnak egymással”. A 606-os Falcon december 13-án éjjel tényleg Brüsszelbe repült Katarból, tehát nagy valószínűséggel ez a gép vitte a miniszterelnököt a foci vb-ről a diplomáciai programra.

Az Dassault Falcon 7X repülőgép fedélzete Kecskeméten, a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisán, ahol kihelyezett ülést tartott az Országgyűlés honvédelmi bizottsága 2020. február 27-én. fotó: MTI/Ujvári Sándor

Viszont alighogy a 606-os elhagyta Katar fővárosának repülőterét, már landolt is Dohában a honvédség másik Falconja, amely a 607-es lajstromjelet viseli. Ez a repülő Szijjártó Pétert vitte, aki ezúttal is nyíltan posztolta Facebook-oldalán, hogy a katonai géppel ment. Az Orbánhoz hasonlóan szintén futballrajongó külügyminiszter azonban állítása szerint nem a foci vb, hanem energetikai kérdések miatt utazott Katarba, ahol földgázvásárlásról egyeztetett.

Szeptemberben birtokunkba került egy megállapodás, mely szerint a miniszterelnökségi delegációk szállításának módjáról a Miniszterelnökség tavaly állapodott meg a Honvédelmi Minisztériummal. A dokumentum részletezi a repülőgépek „megrendelésének” menetét, és az utak elszámolásának módját is.

Itt a szerződés, melynek keretében Orbán Viktor különjáratnak használhatja a katonai repülőgépeket | atlatszo.hu

Az Átlátszóhoz eljutott egy keretmegállapodás, amelyet a Miniszterelnökség (ME) és a Honvédelmi Minisztérium (HM) kötött 2021 július elején, alig másfél hónappal az Orbán család római útja előtt. A szerződés nem konkrét utakra vonatkozik, hanem azt rögzíti, hogy miként zajlik egy honvédségi repülővel való utazás megrendelése és kifizetése a Miniszterelnökség részéről egy miniszterelnökségi hivatalos delegáció esetén.

A megállapodásba foglalt információk alapján ősszel adatigényléseket adtunk be a honvédelmi tárcának, a külügyminisztériumnak, a Köztársasági Elnöki Hivatalnak és a Miniszterelnökségnek is. Az adatigénylések válaszadási határidejét – az orosz-ukrán háború miatt elrendelt háborús veszélyhelyzetre hivatkozva – meghosszabbították 45, majd újabb 45 nappal, vagyis összesen 3 hónappal. Ezzel sikerült majdnem teljesen a 2022-es év végére halogatniuk a választ, de sebaj, megvárjuk és megírjuk majd.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Orbán Viktor a honvédség 604-es lajstromjelű repülőjével Belgrádban 2022. szeptember 16-án (fotó: a miniszterelnök Facebook-oldala)

Megosztás