cikkünk nyomán

Országgyűlési képviselőnek sem ad magyarázatot a HM a honvédségi gépek rejtélyes útvonalaira

Decemberben hoztuk nyilvánosságra, hogy a Magyar Honvédség repülőgépei több ismert nyaralóhelyen és adóparadicsomban jártak 2018-as beszerzésük óta. Cikkünk nyomán Harangozó Tamás (MSZP) országgyűlési képviselő rákérdezett az utazások okaira és költségeire a honvédelmi miniszternél, aki azt közölte, hogy az adatok 30 évig titkosak. Benkő Tibor ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a képviselőnek joga van betekintenie az iratokba, Harangozónak azonban másfél hónap alatt sem adott erre időpontot a Honvédelmi Minisztérium.

A Magyar Honvédség 2018-ban 2 Airbus A319-es és 2 Dassault Falcon típusú repülőgépet vásárolt, és bár tagadták, hogy ezek kormánygépek lennének, Orbán Viktor miniszterelnök rendszeresen használja őket hivatalos látogatásai során.

2019 decemberében megszereztük és nyilvánosságra hoztuk a 4 honvédségi repülőgép összes addigi útját, melyekből kiderül, hogy a 2 Airbus és 2 Falcon járt már Dubajban, Las Vegasban, Máltán, Panamán és a Kanári-szigeteken is.

Mit keres a Magyar Légierő a Kanári-szigeteken, Las Vegasban, Dubajban, Máltán vagy Panamában?

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly sokszor utazott a frissen beszerzett új honvédségi repülőgépekkel, és büszkén pózolt mellettük. Azóta viszont a Magyar Honvédség két-két utasszállítójával és luxusrepülőgépével kapcsolatos adatokat letiltották az internetes repülőgépfigyelő oldalakról, így egy ideje nem lehetett tudni, mikor merre járnak.

Cikkünk nyomán Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője írásbeli kérdésben érdeklődött Benkő Tibor honvédelmi miniszternél a részletekről. Harangozó azt szerette volna megtudni amit mi is, hogy pontosan hol és mikor jártak a honvédségi repülők, mely utak szolgáltak katonai, kormányzati és magáncélokat, továbbá ki fizette a nem állami célú utak költségeit.

Benkő Tibor december 20-án kelt válaszában azt közölte, hogy a katonai szállításokra vonatkozó információk 30 évig honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nem nyilvánosak.

Benkő azonban azt is hozzátette, hogy az országgyűlési képviselőknek joga és lehetősége van iratbetekintés során informálódni az őket érdeklő témákról, és ha Harangozó Tamás élni kíván ezzel a lehetőséggel, jelezze a Honvédelmi Minisztériumnak.

Az Átlátszó érdeklődésére Harangozó Tamás akkor elmondta, hogy 2020. január 6-án írásban jelezte betekintési szándékát a HM-nek, és nagyon várja, hogy megnézhesse a papírokat.

Harangozó azonban január 6. óta nem kapott időpontot a Honvédelmi Minisztériumtól az iratbetekintésre.

Az MSZP-s képviselő február 17-én, hétfőn a Parlament tavaszi ülésszakának első napján azonnali kérdéssel fordult Benkő Tiborhoz az ügyben. Harangozó Tamás a felszólalásában elmondta, hogy a miniszter válaszának megfelelően írt a tárcának, felajánlott több, számára megfelelő időpontot is, naponta telefonált, de soha nem kapott érdemi választ, és egy idő után már telefonon sem tudta elérni az illetékest.

Január végén mindössze annyit írt neki a minisztérium, hogy tájékoztatják: „az országgyűlési képviselőknek jogszabályban meghatározott tájékoztatás kérési lehetőségeik vannak”, betekintési időpontot azonban azóta sem kapott.

A parlamentben Benkő Tibor helyett Németh Szilárd honvédelmi államtitkár válaszolt Harangozónak. Németh először csak annyit mondott, hogy nagyon jól fogalmazott a tárca a levélben, a képviselők valóban kérhetnek tájékoztatást az őket érdeklő ügyekről. Arra nem reagált az államtitkár, hogy miért nem adtak időpontot másfél hónap alatt Harangozónak, és amikor ő a viszontválaszában követelte Németh Szilárdtól, hogy mondjon egy időpontot, amikor bemehet a minisztériumba belenézni a honvédségi repülők utazási adataiba, Németh kimérten annyit válaszolt neki, hogy majd értesítik.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Orbán Viktor Berlinben a honvédség 606-os lajstromjelű Dassault Falcon business jetjével 2020.02.10-én (fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás