Nemzetközi Együttműködés Rendszere

Novák Katalin honvédségi Falconnal ment Bolsonarohoz tárgyalni Brazíliába

A köztársasági elnök július 9-én tette közzé a Facebook-oldalán, hogy Brazíliába utazott, ahol a családok magyarországi támogatásáról tárgyal Jair Bolsonaro elnökkel. Repülőgépfigyelő oldalak szerint a Magyar Honvédség 607-es lajstromjelű, Dassault Falcon 7X típusú gépe július 8-án landolt Rio de Janeiro repülőterén, minden bizonnyal ezzel utazott Novák Katalin.

A Magyar Honvédség 2018 februárjában vásárolt két darab Airbus A319 típusú repülőgépet (lajstromjelük 604 és 605), amelyeket hivatalosan katonai csapatszállítónak vettek. 2018 nyarán beszereztek két Dassault Falcon 7X típusú, szupergazdagok által magángépnek használt, business jet kategóriájú repülőgépet (lajstromjelük 606 és 607) is, amit a honvédség „többcélú szállító- és futárgéptípusnak” nevez.

Novák Katalin, aki 2022. május 10-től Magyarország köztársasági elnöke, július 9-én tette közzé a Facebook-oldalán, hogy Brazíliába utazott, ahova azért hívták meg, mert „hosszú évek óta figyelemmel kísérik, miként segíti Magyarország a családokat. Érdekli őket, hogyan sikerült a gyermekvállalást, a gyermeknevelést és a munkát a középpontba helyeznünk.”

Közös ima az orosz-ukrán háború végéért

Novák utazásának első állomása Rio de Janeiro volt, ahol meglátogatott egy haditengerészeti kutatóközpontot, majd magyar származású fiatalokkal találkozott, és belebotlott egy keresztelőbe a Megváltó Krisztus szobornál.

A karneváljáról híres városban töltött napok után, július 11-én találkozott Jair Bolsonaroval Novák Katalin, akit a brazil elnök az ország fővárosában található Planalto Palotában fogadott. Novák Facebook-oldala és a Köztársasági Elnöki Hivatal hivatalos beszámolója szerint a magyar és a brazil elnök a „hagyományos” családok támogatásáról, kereskedelmi kérdésekről, a jövőbeli együttműködésről és gazdasági kapcsolatokról is beszélgetett.

Emellett az egyik fő témájuk az orosz-ukrán háború volt: mindketten szeretnék, ha az minél előbb véget érne. Találkozójuk végén Novák Katalin és Jair Bolsonaro kiemelte, hogy ők a béke követei, és közösen imádkoztak azért, hogy az orosz-ukrán háború mihamarabb befejeződjön.

Novák Katalin és Jair Bolsonaro közös imája az orosz-ukrán háború mielőbbi végéért (forrás: Novák Katalin/Facebook)

Családtámogatási világbajnok

Novák Katalin ezután Sao Pauloba ment, ahol az ottani Magyar Ház elnökének, Hegyi Ferencnek a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adta át megköszönve ezzel „több évtizedes, a Brazíliában élő magyarság identitásának megőrzéséért, illetve a közösség építéséért végzett önzetlen munkáját”.

A magyar köztársasági elnök ellátogatott a Sao Pauloban található, brazil irodalmat népszerűsítő Academia Paulista de Letras rendezvényére is, ahol a Fidesz családpolitikájáról beszélt előadásában.

„Brazília a futballban világbajnok, mi a családok támogatásában.”

– emelte ki Novák, aki hozzátette, hogy szeretnék divattá tenni a gyermekvállalást. Azt is közölte, hogy „vissza kell adni a gyermekvállalás társadalmi megbecsültségét, el kellett érni, hogy ne azok járjanak jól anyagilag, akik nem vállalnak gyermeket”.

Mindezt többek között adókedvezményekkel, hitelek csökkentésével, otthonteremtési támogatással, bölcsődei hálózat kiépítésével segíti Magyarország a köztársasági elnök brazíliai nyilatkozata szerint. A KATA villámgyors megváltoztatásáról és a rezsicsökkentés csökkentéséről nem beszélt, pedig mindkettő jelentős mértékben és többnyire negatívan érinti a gyermeket nevelő családokat is.

Novák Katalin az Academia Paulista de Letras rendezvényén 2022. július 12-én (forrás: Novák Katalin/Facebook)

Az egyik honvédségi Falconnal mehetett

A repülőgépek mozgását követő honlapok (úgynevezett trackeroldalak) tanúsága szerint Novák Katalin nagy valószínűséggel a Magyar Honvédség egyik Dassault Falcon 7X típusú repülőgépével utazott Brazíliába Bolsonaroval barátkozni.

A 607-es lajstromjelű Falcon ugyanis július 8-án reggel indult Budapestről, dél körül leszállt Lisszabonban (vélhetően tankolni), majd 1 óra múlva tovább indult a portugál fővárosból, és a késő esti órákban landolt Rio de Janeiro repülőterén.

A 607-es honvédségi Falcon útja Budapestről Lisszabonon át Rio de Janeiroba 2022. július 8-án (forrás: ADSBexchange.com)

A Köztársasági Elnöki Hivatal hivatalos beszámolója szerint „Brazíliavárosban katonai tiszteletadással fogadták a repülőtéren a Jair Bolsonaro államfővel való találkozóra érkező magyar köztársasági elnököt”, oda azonban a trackeroldalak szerint nem a Falconnal ment.

A honvédség 607-ese napokig Rióban állt, majd július 11-én kora délután repült át a bő 400 kilométerre lévő Sao Paoloba, ahonnan július 13-án indult el Magyarország felé. Egy hajnali lisszaboni pihenő után ma, július 14-én délelőtt érkezett meg a gép Kecskemétre.

Előtte azonban még körülbelül fél órát töltött Ljubljana repülőterén, ahol minden bizonnyal azért szállt le, hogy kitegye Novákot. A köztársasági elnök ugyanis reggel arról számolt be Facebook-oldalán, hogy a brazil elnökkel való találkozás után még nem jön haza, hanem Szlovéniába utazik Borut Pahor elnök meghívására. Bejegyzése szerint Pahor mellett Robert Golob szlovén miniszterelnökkel, Urška Klakočar Zupančičcsal, a szlovén nemzetgyűlés elnökével találkozik, majd Lendvára látogat, ahol a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség új székházának avatóján vesz részt.

A 607-es Falcon útja 2022. július 14-én (forrás: ADSBExchange.com)

Titokban vették a repülőt

A honvédség 2018 augusztusában jelentette be, hogy vásárolt egy Dassault Falcon 7X típusú business jetet, amit előszeretettel használnak magánrepülőgépként a világ leggazdagabb emberei. Fedélzetén kialakítástól függően akár 12–16 utas is kényelmesen elfér, de természetesen ennél kevesebb fő számára is berendezhető. „A három hajtóműves repülőgép képes a telített légi folyosók felett, akár 15 ezer méteres magasságban repülni, végsebessége megközelíti a hangsebességet (950 kilométer/óra), 11 ezer kilométeres hatótávolsága pedig képessé teszi akár a kontinensek közötti repülések végrehajtására is” – fogalmazott vele kapcsolatban a korabeli honvédségi közlemény.

2018 decemberében azonban a néhány héttel később – talán épp emiatt – bezárt Zoom rájött, hogy a honvédség valójában két Falcont vett. A másiknak a HM EI Zrt., a Honvédelmi Minisztérium cége volt a tulajdonosa, és a HA-LKX polgári lajstrommal vették nyilvántartásba. A lebukás után egy sértődött közleményben ismerték be a megvásárlását.

Orbán Viktor a titokban vett honvédségi Falconnal ment Brazíliába szilveszterkor | atlatszo.hu

Nagyon könnyű volt rájönni, hogy Orbán Viktor ezzel a géppel utazott szilveszterkor Brazíliába, mivel nincs túl sok lehetőség. Orbán 2018-ban többször utazott hivatalos látogatásokra a honvédség két Airbus repülőgépén, de azok nem igazán alkalmasak ekkora táv megtételére. A honvédségnek van azonban két Dassault Falcon 7X típusú repülője is, amik gond nélkül elmennek Brazíliába és vissza.

A Zoom megszüntetése után néhány nappal, 2018 szilveszterén Orbán Viktor miniszterelnök ezzel a géppel utazott Brazíliába, hogy részt vegyen Jair Bolsonaro elnök beiktatásán. Kicsit később megkapta a honvédségi szürke festést és a katonai 607-es lajstromot a business jet.

Rendszeresen használják a honvédségi gépeket Orbánék

A 607-es Falcont a 604-es és 605-ös Airbus, valamint a 606-os Falconhoz hasonlóan 2018-as beszerzésük óta rendszeresen használják a kormánytagok: főleg a magyar miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter. Idén áprilisban pedig Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes utazott a 604-es fedélzetén Madeira szigetére szentmisére és koncertre.

Semjén Zsolt és kísérete honvédségi repülővel utazott Madeira szigetére szentmisére és koncertre | atlatszo.hu

Semjén Zsolt (KDNP) miniszterelnök-helyettes 2022. április 1-jén közzétette a Facebook-oldalán, hogy aznap délelőtt Erdő Péter bíborossal együtt részt vettek IV. Károly magyar király halálának 100. évfordulóján tartott szentmisén Madeirán. A Portugáliához tartozó szigeten olvasónk lefotózta aznap a Magyar Honvédség 604-es lajstromjelű Airbus A319 típusú repülőgépét, ami valószínűsítette, hogy Semjénék azzal mentek oda.

Természetesen a világ számos országában bevett gyakorlat, hogy az állami vezetőket állami tulajdonú repülőgépekkel szállítják hivatalos külföldi útjaikra. Nálunk azonban a négy repülő 2018-as beszerzésekor hangsúlyozták, hogy ezek nem kormánygépek, hanem katonai feladatokat fognak ellátni.

Miután (nálunk is) több újságcikk jelent meg arról, hogy Orbán Viktor utazgat a honvédségi gépekkel, eltüntették őket a közismert repülőgépfigyelő oldalakról. Az állami cenzúrát elutasító ADS-B Exchange azonban továbbra is közzéteszi a repülők mozgását jelző, önkéntesek által egyszerű vevőkészülékekkel gyűjtött transzponder-adatokat.

Ezek alapján 2019 decemberében megírtuk, hogy a honvédségi gépek számos egzotikus helyen jártak beszerzésük óta, cikkünk után pedig kiderült, hogy 30 évig titkos, hova kit vittek a repülők és miért.

30 évig titkos, hogy miért jártak nyaralóhelyeken a Magyar Honvédség repülőgépei | atlatszo.hu

30 évig titkos, hogy miért jártak nyaralóhelyeken a Magyar Honvédség repülőgépei

Mivel Novák Katalin a köztársasági elnök, természetesen ő is állami vezetőnek számít, tehát teljesen logikus és érthető lenne, ha egy állami, kvázi kormánygép vinné a külföldi útjaira. Ez a világ sok országában bevett szokás biztonsági, kényelmi, presztízs és időbeosztási okokból, máshol azonban nem titkolják ezeknek az utaknak a létét, a célját és közpénzes költségét.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Novák Katalin magyar köztársasági elnök és Jair Bolsonaro brazil elnök Brazíliavárosban 2022. július 12-én (forrás: Novák Katalin/Facebook)

Megosztás