Felcsút travel club

Az egyik honvédségi luxusrepülő és két NER-es magángép is Katarba ment, ahol ma lesz a foci vb első elődöntője

Katar budapesti nagykövete múlt héten közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ezen a héten az ország fővárosába utazik, hogy a helyszínen nézze meg a foci világbajnokság elődöntőit és döntőjét. Ma lesz az első elődöntő, és pont ma repült Dohába a Magyar Honvédség egyik luxusrepülőgépe is, amit előszeretettel használnak az Orbán-kormány tagjai. Szintén a katari fővárosba repült ma az OTP tavaly vásárolt magánrepülője, és az az osztrák luxusgép is, amivel Orbán és Mészáros Lőrinc is utazott már.

A Katarban rendezett futball világbajnokság első elődöntőjét ma, december 13-án este 8-kor játssza Argentína és Horvátország, a másikat pedig holnap este Franciaország és Marokkó. A két meccs győztese december 18-án, vasárnap délután játssza a döntőt.

„Orbán Viktor jövő héten Dohába utazik, hogy megnézze a most zajló FIFA Labdarúgó-világbajnokság elődöntőit és döntőjét” – mondta a Magyar Hang tudósítása szerint Abdulla bin Nasser Al-Dosari, Katar budapesti nagykövete múlt héten a Marriott Hotelben.

Korábban a 24.hu érdeklődésére Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke azt közölte, hogy „a miniszterelnök – amikor az ideje engedi – hivatalos vendégként, a FIFA meghívottjaként részt fog venni a vb-n”.

A honvédség luxusgépe Dohába repült

Jóval a ma esti elődöntő előtt, nagyjából dél körül landolt Katar fővárosában, Dohában a Magyar Honvédség egyik Dassault Falcon 7X típusú repülőgépe, amely a 606-os katonai lajstromjelet viseli. A repülő korán reggel, még sötétben indult Kecskemétről, ahol a honvédségi gépek bázisa van.

A 606-os Falcon útja Kecskemétről Dohába, 2022. 12.13. (forrás: ADS-B Exchange)

Orbán Viktor és kormányának tagjai előszeretettel használják a honvédség különböző repülőgépeit külföldi utazásaik során. Ezek a látogatások többnyire hivatalos utak, de a miniszterelnök már horvátországi nyaralásához és amerikai kirándulásához is igénybe vette ez elvileg katonai célokra vásárolt repülőket. A gépek útjait 30 évre titkosították, így leghamarabb 2050 körül derülhet csak ki, hogy kit mikor hova miért vittek a repülők, és mennyi közpénzbe kerültek ezek az utak.

30 évig titkos, hogy miért jártak nyaralóhelyeken a Magyar Honvédség repülőgépei | atlatszo.hu

30 évig titkos, hogy miért jártak nyaralóhelyeken a Magyar Honvédség repülőgépei

Az OTP különgépe is Dohába ment ma

Idén júliusban írtuk meg, hogy 2021. június végén került be a hivatalos magyar lajstromnyilvántartásba a HA-LKW lajstromjelű repülőgép. A nyilvántartás szerint a tulajdonosa és üzemeltetője is az Air Invest Kft., ami az OTP cége. A Dassault Falcon 8X típusú HA-LKW tavalyi gyártmány, új ára 17-18 milliárd forintnak megfelelő összeg lehetett.

Ma a foci vb első elődöntőjének napján ez a repülőgép is Katarba ment. A honvédségi repülő után nagyjából 3 órával, délelőtt indult Budapestről, és kora délután érkezett meg Dohába.

A HA-LKW útja Budapestről Dohába, 2022.12.13. (forrás: ADS-B Exchange)

Az OTP birtokában lévő Air-Invest Kft.-nek egyébként van egy másik repülője is, a HA-LKZ lajstromjelű Dassault Falcon 900LX típusú gép. Erről legutóbb idén nyáron írtunk: 2022. június 7-én az olasz-magyar meccshez legközelebbi reptérre ment, Csányi Sándor OTP-elnök pedig Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt szurkolt a helyszínen. Lehetséges tehát, hogy a HA-LKZ fedélzetén utaztak ki, amit Orbán már korábban is használt.

17 milliárd forintos, Falcon 8X típusú repülőgépet vett tavaly az OTP cége | atlatszo.hu

Ahogy a videón is látható, egy új Falcon 8X listaára 58-60 millió amerikai dollár (extrák esetén több), ami a jelenlegi nagyjából 370-es árfolyammal számolva 21-22 milliárd forintot jelent. Egy évvel ezelőtt, a HA-LKW magyar lajstromba vételekor azonban még csak 300 forint körül járt a dollár-árfolyam, vagyis akkor az 58 milliárdos repülő körülbelül 17 milliárd forintba kerülhetett.

Az OE-LEM is Dohába repült

A honvédségi Falcon már Katarban volt, az OTP gépe pedig még a levegőben, amikor elindult Magyarországról egy harmadik ismert repülőgép is Katar fővárosába.

Az osztrák bejegyzésű, OE-LEM lajtsromjelű repülő dél körül startolt Budapestről, és nagyjából cikkünk publikálásával egyidőben, a késő délutáni órákban landolt Dohában.

Az OE-LEM útja Budapestről Dohába, 2022.12.13. (forrás: ADS-B Exchange)

A Bombardier Global 6000 típusú magánrepülőről 2018-ban írtunk először: Orbán Viktor akkor ezzel a géppel utazott Bulgáriába, a Videoton ottani meccsére, és kollégánknak sikerült lefotóznia, ahogy hazafelé a budapesti repülőtéren elhagyta a fedélzetet. Azóta többször utazott a repülővel Szíjj László és Mészáros Lőrinc, valamint családtagjaik is, vagyis egyértelműen hozzájuk köthető az OE-LEM, ám az osztrák szabályozás szerint a tulajdonosa nem nyilvános.

Orbán Viktor, a magánrepülőgép, a luxusjacht, és a Mészáros-klán – tudjuk, hol nyaraltak idén nyáron | atlatszo.hu

Orbán Viktor, a magánrepülőgép, a luxusjacht, és a Mészáros-klán – tudjuk, hol nyaraltak idén nyáron

Orbán Viktort ma reggel a Telex próbálta kérdezgetni a mise után, a Facebook-oldalán pedig reggel 8-kor és 9-kor jelent meg egy-egy bejegyzés arról, hogy januártól 15 százalékkal emeli a kormány a nyugdíjakat. A miniszterelnök tehát elvileg a Kecskemétről szinte hajnalban induló honvédségi gépen nem, de a Budapestről felszálló OTP-repülő vagy osztrák magángép fedélzetén utazhatott Katarba focimeccseket nézni.

Az utóbbi lehetőséget erősíti az is, hogy Orbán Facebook-oldalán több órányi kihagyás után, délután fél 5-kor, a repülők landolása után jelent csak meg új bejegyzés. Ebben az EU-val kötött megállapodáshoz gratulált a magyar tárgyalódelegációnak, holott a hír már hajnalban felröppent, és délelőtt sajtótájékoztatót is tartottak róla Gulyás Gergelyék.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: a Magyar Honvédség 606-os Falconja, fotó: Wikipedia

Megosztás