Felcsút travel club

Mit keres a Magyar Légierő a Kanári-szigeteken, Las Vegasban, Dubajban, Máltán vagy Panamában?

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly sokszor utazott a frissen beszerzett új honvédségi repülőgépekkel, és büszkén pózolt mellettük. Azóta viszont a Magyar Honvédség két-két utasszállítójával és luxusrepülőgépével kapcsolatos adatokat letiltották az internetes repülőgépfigyelő oldalakról, így egy ideje nem lehetett tudni, mikor merre járnak. Az Átlátszónak most mégis sikerült megszerezni a repülőgépek összes eddigi útvonalát, amikből kiderül, hogy a honvédség két Airbus A319 és két Dassault Falcon 7x típusú repülője olyan helyeken is járt az elmúlt évben, mint Dubaj, Las Vegas, Málta vagy Panama. Hivatalos tájékoztatást semmit nem adtak ezekről az utakról, és a Honvédelmi Minisztérium az Átlátszó kérdésére sem árulta el, hogy kiket és miért utaztatott egzotikus helyszínekre, kaszinóvárosokba, adóparadicsomokba és népszerű külföldi nyaralóhelyekre a Magyar Légierő közpénzen.

Nem tetszik a családnak a kormánypropaganda? Ajándékozz Átlátszó-előfizetést karácsonyra!

2018. február elején a Magyar Honvédség két Airbus A319-es repülőgépet vásárolt. Simicskó István akkori honvédelmi miniszter már a bemutatójukon is azt hangsúlyozta, hogy

“Ezek a gépek nem kormánygépek. A Magyar Honvédség hadrendjébe kerültek, és a Magyar Honvédség fogja használni őket.“

Hadrendbe állításuk után azonban mégis Orbán Viktor miniszterelnök kezdte rendszeresen használni a hivatalosan katonai csapatszállítónak nevezett honvédségi repülőket. A külföldi látogatásokról fotók és videók jelentek meg Orbán hivatalos Facebook-oldalán és az állami hírügynökségnél: a miniszterelnök 2018 nyarán a 605-ös lajstromjelű Airbussal utazott Izraelbe, Montenegróba, szeptemberben pedig Moszkvába és Salzburgba. A másik, 604-es lajstromjelű honvédségi Airbussal utazott hivatalos látogatásra szeptemberben Kirgizisztánba, novemberben pedig Prágába, Zágrábba, valamint Milánóba egy operaelőadásra.

Szintén tavaly, 2018. augusztus elején a Magyar Honvédség vásárolt egy Dassault Falcon 7X típusú business jetet is, ami a 606-os katonai lajstromjelet kapta. Az azóta bezárt Zoom.hu hírportál 2018 decemberében leleplezte, hogy a honvédség nem egy, hanem két business jetet vett: a második Falcon a HA-LKX polgári lajstromjelet kapta, és a Honvédelmi Minisztérium egyik cége volt a tulajdonosa. Miután a Zoom lebuktatta az eltitkolt repülőt, a Honvédelmi Minisztérium szűkszavú és sértődött közleményben ismerte el a vásárlást. Azt írták, hogy

“A most beszerzett repülőeszköz további moduláris rendszerek beépítési lehetőségével alkalmassá tehető légi vezetési pont kialakítására és működtetésére is. Ilyen képességgel eddig soha nem rendelkezett a haderő.”

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly szilveszterkor ezzel a titokban tartott business jettel ment Brazíliába az új, szélsőjobboldali brazil elnök beiktatására, majd idén márciusban Tel-Avivban bukkantak fel a Falconok – ekkor már a második is a friss szürke, honvédségi festéssel.

Utoljára májusban jelent meg hír ezekről a repülőgépekről, amikor a Hvg.hu megírta, hogy a miniszterelnök a 606-os lajstromjelű Falconnal ment Washingtonba Donald Trump amerikai elnökkel találkozni. Ezután azonban a honvédségi gépeket eltüntették a legismertebb repülőgépfigyelő oldalakról (ezek a tulajdonos felszólítására elrejtik egy adott repülő adatait és útvonalait), ezért azóta nem lehetett tudni és az interneten követni, mikor merre jár a két Airbus és a két Falcon.

Ezután már Orbán Facebook-oldalán is egyre ritkábban jelentek meg az utazásairól olyan fényképek, amelyeken – ahogy korábban rendszeresen – büszkén feszített a magyar honvédség valamelyik repülőgépéből kiszállva. Sőt, a miniszterelnök a nyáron látványosan turistáskodva, kétszer is menetrendszerinti, fapados járattal repült, mint a nép egyszerű gyermeke, erről viszont jelentek meg képek.

Közben viszont a honvédségi Airbusok és Falconok sem álltak a hangárban: az általunk megszerzett útvonalak szerint sok más hely mellett Dubajban, Máltán, Panamában és Las Vegasban is feltűntek a magyar légierő gépei.

Megszereztük az eltitkolt repülési útvonalakat

Bár a legismertebb repülőgépfigyelő oldalakról letiltották a Magyar Honvédség repülőgépeit, az interneten létezik egy cenzúrázatlan fóruma is a repülési adatoknak, ahová sok ezer, a földgolyó számos pontján élő önkéntes az interneten keresztül folyamatosan tölti egy olcsó vevőkészülékkel bárhol leolvasható transzponder-jeleket. Ezek a földi vevőkészülék környékén elrepülő légijárművek adatait tartalmazzák.

A repülőgépek mozgását a rajtuk elhelyezett transzponder segítségével lehet nyomon követni. Az eszköz rádiójeleket bocsát ki, amelyeket bizonyos körzeten belül földi antennák képesek leolvasni. A repülők transzpondere által leadott jel mutatja a gép lajstromjelét, pozícióját, repülési magasságát és sebességét is, vagyis a kisugárzott jelek összessége pontos képet ad az általa megtett utakról. Ezeket a Föld számos pontján leolvasott jeleket gyűjtik be a neten keresztül és összesítik pozícióvá és útvonallá a repülőgépfigyelő oldalak.

Nehezítő körülmény a repülőgépek figyelésénél, hogy a transzponder nem automatikusan működik, hanem a pilóta akár ki is tudja kapcsolni, tehát aki titokban akar repülni valahova, az elméletben megteheti. Ráadásul ritkán lakott vagy lakatlan helyeken (pl. sivatag, óceán) jellemzően nincsenek a transzponder-jeleket gyűjtő és beküldő földi megfigyelőállomások, így az is előfordul, hogy egy útnak, vagy annak egy szakaszának akkor sincs nyoma az adatbázisokban, ha a transzponder nem volt kikapcsolva.

Az Átlátszó a tényfeltáró újságírói kutakodást támogató Investigative Dashboard segítségével a repülési adatok állami cenzúráját elutasító ADS-B Exchange önkéntesei által gyűjtött transzponder-adatokat szerezte meg a 2018-ban megvásárolt honvédségi repülőgépek útvonalairól. Mivel az adatnyilvánosság fontos számunkra, a cikkünk elkészítéséhez használt adatokat nyers formában, értelmezés nélkül is közreadjuk itt, hogy bárki elemezhesse azokat:

A „honvédségi csapatszállítók” repült útvonalait tartalmazó adatokat itt lehet letölteni (Google Drive)

Minden kutatót, kutatócsoportot, szerkesztőséget, civil szervezetet arra buzdítunk, hogy ne üljenek az adataikon, hanem tegyék azokat közkinccsé, tegyék ellenőrizhetővé a munkájukat. Különösen akkor, ha ez közpénzből előállt adatokra, adatbázisokra vonatkozik. De akkor is, ha azokért adott esetben fizetni vagy perelni kellett. Az Átlátszó adatkezelési elveiről itt olvashat bővebben.

Airbus 604: Dubaj, Magnyitogorszk, Kanári-szigetek

A 604-es lajstromjelű Airbus 2018-as úticéljai között főként olyan európai városok voltak, mint Belgrád, Köln, Ljubljana, Linköping, Luxemburg, Oslo, Split, Zágráb, Varsó, de járt a gép Tbilisziben, a görög Chios szigetén, és a népszerű spanyol üdülőhelyen, Alicante-ben is.

A 604-es legegzotikusabb útja 2018. november közepén egy kiruccanás volt Dubajba, ami után Bandar Lengeh-ben (Irán) és Khoy-ban (Azerbajdzsán) bukkant fel a repülő.

Az idei évben a 604-es Airbus számos utat tett meg a franciaországi Bordeaux-tól kezdve a litván Kaunas-on át a törökországi Zonguldakig, és feltűnt az oroszországi Magnyitogorszkban is. Május 8-án például Kolozsvárra vitte Orbán Viktort és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest. A miniszterelnök a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen tartott migránsozós kampányelőadást a május 26-i Európai Parlamenti választás kapcsán.

Orbán Viktor Kolozsváron 2019.05.08.

Orbán Viktor és Semjén Zsolt a kolozsvári repülőtéren, háttérben a 604-es honvédségi Airbus (Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

A repülő 2019-es útjai közül a legérdekesebb az októberi 10.-13. közötti, 3 napos tartózkodás a népszerű görög üdülőhelyen, Thesszalonikiben. Onnan hazatérve, rövid budapesti pihenő után, október 14-én a 604-es az azerbajdzsáni Qabala városába ment, majd 15-én jött vissza Budapestre.

A kormany.hu tájékoztatása szerint ekkor Orbán Viktor a Türk Tanács VII. csúcstalálkozóján vett részt Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban. A miniszterelnök Facebook-oldalán pedig a látogatásról közzétett, “Keleti partnerség” című albumban szerepel is két olyan fotó, amelyeken felismerhető a honvédségi csapatszállító.

Orbán Viktor Azerbajdzsánban 2019.10.15-én, háttérben a 604-es honvédségi Airbus (fotó: Orbán Viktor / Facebook)

November elején a spanyolországi Albacete-be, majd a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek második legnagyobb tagjára, a turisták körében nagyon népszerű Fuerteventurára ment a 604-es honvédségi csapatszállító, és ott töltött 3 napot. Alig két hete, december elején pedig egy másik kedvelt nyaralóhelyen, a görög Párosz szigetén tűnt fel a gép.

Airbus 605: Dubaj, Kairó, Moszkva

A 605-ös lajstromjelű Airbus 2018. április-június között Magyarországon belül mozgott a Kecskemét-Szolnok-Budapest háromszögben, majd következtek az európai úticélok: például Brüsszel, Bukarest, Köln, Ljubljana, Luxemburg, Oslo, Párizs, Szófia, de volt a repülő Moszkvában és Tbilisziben is.

Idén februárban Isztambulban, Tel-Avivban és Kairóban is járt a 605-ös repülőgép, ami a Miniszterelnöki Kabinetiroda által közzétett fotók szerint Izraelbe és Egyiptomba Orbán Viktort vitte. Február 19-én a magyar miniszterelnök megbeszélést folytatott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és az Orbán tel-avivi érkezését megörökítő hivatalos fotón látszik mögötte a magyar honvédség jellegzetes festésű szürke repülője.

Február 24-én Orbán Viktor már az egyiptomi Sarm es-Sejkben volt az EU-Arab Liga csúcson, ahol a migrációról beszélt. A kapcsolódó galériában az egyik fotón jól látszik, hogy egy honvédségi Airbus fedélzetén érkezett a helyszínre.

Orbán Viktor Egyiptom, 2019.02.24. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Orbán Viktor miniszterelnök érkezik Sarm-es-Sejkbe 2019. február 24-én. Mögötte a 605-ös honvédségi Airbus. (fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

2019 áprilisában Kazahsztánba, és onnan Pekingbe ment a 605-ös Airbus, ami ekkor is a magyar miniszterelnököt fuvarozta. Orbán április 24-én Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel tárgyalt Kazahsztánban, majd továbbutazott Kína fővárosába, ahol Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel folytatott megbeszélést. A kazahsztáni kirándulást megörökítő fotóalbumban az egyik képen jól látszik a honvédségi csapatszállító.

Orbán Viktor Kazahsztán 2019.04.24.

Orbán Viktor kazahsztánban 2019.0.24.-én, háttérben a 605-ös honvédségi Airbus (fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Ennél is érdekesebb azonban, hogy 2019. május elején 3 napot töltött a 605-ös a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek második legnagyobb tagján, a turisták körében nagyon népszerű Fuerteventura szigetén. Ahogy fentebb írtuk, a 604-es gép novemberben töltött 3 napot ugyanitt.

Június 30-án a 605-ös repülő egy másik kedvelt nyaralóhelyre, a spanyolországi Alicante városába ment, és még aznap vissza is jött Budapestre. Majd egy héttel később, július 6-án megint kiment Alicante-ba, ahonnan ismét még aznap haza is jött.

2019. november 19-én pedig Dubajban tűnt fel a 605-ös honvédségi Airbus. Ugyanitt járt 2018 novemberében a másik, 604-es Airbus is. 

Falcon 606: Doha, Las Vegas, Panama

A 606-os lajstromjelű Dassault Falcon tavaly járt Brüsszelben, Genfben, Londonban, Münchenben, Nápolyban, Párizsban, valamint a horvátországi Brac szigetén is.

2019-ben a honvédségi business jet egzotikusabb helyszínekre repült:

  • februárban az Egyesült Arab Emírségek két városában, Dubajban és Abu Dhabiban volt
  • márciusban (ahogy akkor megírtuk) Tel-Avivban járt
  • április közepén Mexikóvárosba és Panamavárosba ment
  • április 28-tól május 2-ig Las Vegasban volt
  • május és július közepén, valamint szeptember végén Washingtonba repült
  • október végén Abu Dhabiban és Dohában bukkant fel
  • november elején Sanghajban, Tokióban és Moszkvában volt
  • november végén Máltán, Sevillában és Genfben járt

A 606-os honvédségi Falcon Tel-Avivban 2019.03.19-én (fotó: Rami Mizrahi)

Falcon 607: Brazília, Tel-Aviv, Torontó

A titokban vett, és először a HA-LKX polgári lajstromjellel repülő, azóta 607-es lajstromot kapott Dassault Falcon első útja Brazíliába vezetett 2018 szilveszterén, amikor Orbán Viktor miniszterelnököt vitte Jair Bolsonaro brazil elnök beiktatására.

Ezután a repülő sokáig Franciaországban volt, majd onnan 2019 márciusában jött vissza Magyarországra, ahonnan még polgári lajstrommal, de már a honvédségi szürkére festve a 606-ossal együtt ment Tel-Avivba.

HA-LKX lajstromjelű repülő 2019.03.19-én Tel-Avivban

A HA-LKX polgári lajstrommal, de már szürkére festve a honvédség titokban vett, második Falconja Tel-Avivban 2019.03.19.-én. (fotó: Rami Mizrahi)

Április óta az egykori HA-LKX már a 607-es katonai lajstromot használja, és a transzponderadatok szerint a többi géphez hasonlóan rengeteget repül. Többnyire olyan “átlagos” európai helyszíneken volt idén, mint Belgrád, Berlin, Brüsszel, Genf, Párizs, Stockholm, Varsó, Zágráb, de járt ennél különlegesebb helyeken is a titokban vett Falcon.

Április végén 5 napig volt Pekingben, májusban pedig 4 napig Párizsban tartózkodott. Május közepén Washingtonban, majd Tel-Avivban járt, júniusban Kijevben, júliusban pedig két kanadai városban, Torontóban és Vancouverben volt.

Augusztus elején a horvátországi Brac szigetén (ahol a 606-os Falcon is járt már) bukkant fel a 607-es gép, augusztus végén pedig a Korzika szigetén található Bastia városában. November közepén Tokióban, majd Kijevben, a hónap végén pedig Pekingben, Szöulban és Moszkvában járt a repülő, december elején pedig a portugál Beja városába ment.

A Honvédelmi Minisztérium titkolja, kiket reptetett kaszinóvárosokba és adóparadicsomokba

Nagyon valószínű, hogy a honvédségi repülőgépek esetenként kikapcsolt transzponderrel is repülnek, mert több olyan utat is találtunk, amelyeknek nincs nyoma a transzponderadatokban. A 606-os Falcon transzponderjeleit például 2019. április 14. és 18. között csak  Magyarországon észlelték, de spotterek lefotózták Máltán április 15-én és április 17-én is.

Cikkünk megjelenése előtt összegyűjtöttük a négy honvédségi repülőgép legérdekesebb útjait, és megkérdeztük a Honvédelmi Minisztériumot, hogy miért mentek ezekre a helyszínekre a repülők, és kiket szállítottak oda. A tárca azonban – szokásához híven – ezúttal sem válaszolt a kérdéseinkre.

Ahogy tavalyi cikksorozatunkban is írtuk, éppen ez a titkolózás a probléma. Az érthető és más országokban is bevett gyakorlat, hogy a miniszterelnök állami tulajdonú repülőgépekkel, például a hadsereg repülőgépeivel utazik hivatalos látogatásokra.

Orbán Viktor repülőútjaival kapcsolatban viszont nagyon sok a titok és a mellébeszélés: a hivatalos látogatásokon kívül magánutakra is használja a hadsereg repülőit és magánkézben lévő luxusjeteket, az pedig egyáltalán nem világos hogy ilyenkor ki fizeti ezeket az utakat.

A honvédség következetesen állítja, hogy a két Airbus és a két Falcon nem kormánygépek, hanem katonai célokra vették őket. Emiatt nemzetbiztonsági okokra hivatkozva titkolják a gépek beszerzési árát és üzemeltetési költségét, nem teszik közzé útvonalaikat. Szerintünk viszont egyértelműen a nyilvánosságra, a számlát álló adófizetőkre tartozik, hogy mennyibe kerülnek a miniszterelnök repülőútjai, hova és miért repked a honvédség repülőgépein és privát jeteken.

A miniszterelnök legalább ötféle különgéppel repült tavaly – titkolják, hogy melyiket ki fizette

Magyarország miniszterelnöke számára 2018 a repülés éve volt. Utazott a Mészáros Lőrincék által használt osztrák magángéppel Vidi-meccsre, az OTP magánrepülőjével Berlinbe, a Magyar Honvédség csapatszállítóival számos helyre, és egy titokban vásárolt honvédségi business jettel szilveszterkor Brazíliába.

Erdélyi Katalin — Bátorfy Attila — Bodoky Tamás

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök érkezik Sarm-es-Sejkbe 2019. február 24-én. Mögötte a 605-ös honvédségi Airbus. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás