Nemzetközi Együttműködés Rendszere

Orbán Viktor a titokban vett honvédségi Falconnal ment Brazíliába szilveszterkor

December elején az azóta bezárt Zoom derítette ki, hogy a Honvédelmi Minisztérium cége titokban vásárolt egy business jetet, amit polgári lajstromjellel vettek nyilvántartásba. Ebből már gyanítható volt, hogy kormánygépként fogják használni, és nagyon úgy tűnik, hogy beigazolódott a gyanú. A repülési szakportálok szerint ugyanis ez a HA-LKX lajstromjelű repülő vitte Orbán Viktort szilveszterkor Brazíliába a szélsőjobboldali elnök beiktatási ceremóniájára.

Év végi támogatási kampány

A 2018. október végén tartott brazil elnökválasztást a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro nyerte, és Orbán Viktor magyar miniszterelnök telefonon gratulált neki. Úgy fogalmazott, hogy „nagy elismeréssel látja, hogy azokat az értékeket, melyeket Magyarország is fontosnak tart, Jair Bolsonaro győzelemre vitte a hazájában.”

Bolsonaro ezután meghívta Orbán Viktort beiktatására, és december végén a 24.hu számolt be arról a brazil Folhapress hírügynökség alapján, hogy Orbán részt vesz a ceremónián 2019. január 1-jén.

Szilveszter éjjel a magyar miniszterelnök Brazíliából kívánt boldog új évet egy fényképpel, amin az ország fővárosának repülőterén mosolyog. Az Orbán hivatalos Facebook-oldalára feltöltött fotó hátterében ott van a kecses, fehér gép is, amivel a miniszterelnök Brazíliavárosba érkezett. Bár a repülőgép lajstromjele nem szerepel a kompozícióban, mégis nagyon könnyű beazonosítani.

A repülők mozgását figyelő honlapok (ún. trackeroldalak) szerint a HA-LKX polgári lajstromjelet viselő gép 2018. december 31-én reggel fél 9 körül indult Budapestről, majd 3 órával később, ottani idő szerint háromnegyed 11-kor leszállt Lisszabonban, vélhetően tankolni.

A HA-LKX útja 2018.12.31-én Budapestről Lisszabonba (forrás: FlightAware)

Onnan délben indult tovább, és helyi idő szerint este 7 után landolt Brazília fővárosában.

A HA-LKX útja 2018.12.31-én Lisszabonból Brazíliavárosba (forrás: flightradar24.com)

A HA-LKX teljes útja Budapestről Lisszabonon át Brazíliavárosba ezen a linken látható.

Nagyon könnyű volt rájönni, hogy Orbán Viktor ezzel a géppel utazott szilveszterkor Brazíliába, mivel nincs túl sok lehetőség. Orbán 2018-ban többször utazott hivatalos látogatásokra a honvédség két Airbus repülőgépén, de azok nem igazán alkalmasak ekkora táv megtételére. A honvédségnek van azonban két Dassault Falcon 7X típusú repülője is, amik gond nélkül elmennek Brazíliába és vissza.

“A három hajtóműves repülőgép képes a telített légi folyosók felett, akár 15 ezer méteres magasságban repülni, végsebessége megközelíti a hangsebességet (950 kilométer/óra), 11 ezer kilométeres hatótávolsága pedig képessé teszi akár a kontinensek közötti repülések végrehajtására is.” – honvedelem.hu

Ezt a típust előszeretettel használják magánrepülőként a szupergazdagok, de a Magyar Honvédség foggal-körömmel ragaszkodik hozzá, hogy nem kormánygépnek vették őket, hanem katonai feladatokra.

Az egyik honvédségi Falcon a 606-os katonai lajstromjellel rendelkezik, és 2018. augusztusában jelentették be a megvásárlását. Azt már az akkor kiadott hivatalos közlemény is kihangsúlyozta, hogy előfordulhat, hogy állami vezetőket fog szállítani a buseiness jet, mert “jogosult e gépek igénybevételére a kormány és a Köztársasági Elnöki Hivatal, hiszen a védett személyek légi szállítása – az európai gyakorlatnak megfelelően – Magyarországon is beletartozik a honvédség feladatkörébe.”

Árulkodó volt, hogy a 606-os lajstromjelű Falcon beszerzéséről szóló közlemény nem egy repülőt, hanem gépeket említett. December elején pedig kiderült, hogy nem véletlenül: a Zoom.hu akkor megtalálta az addig titkolt honvédségi Falcont, aminek tulajdonosa a HM EI Zrt., a Honvédelmi Minisztérium cége.

Ez a repülő nem katonai lajstromot kapott, hanem a HA-LKX polgári lajstromjellel vette nyilvántartásba a Légügyi Hatóság, ezért gyanítható volt, hogy kormánygépként fogják használni. Most, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ezzel ment Brazíliába hivatalos útra, ez a gyanú beigazolódni látszik.

Miután a Zoom lebuktatta a titokban vett repülőt, a Honvédelmi Minisztérium szűkszavú és sértődött közleményben ismerte el a beszerzést. Nagyon szép gép egyébként a HA-LKX, egy szemfüles spotter december elején lefotózta a budapesti repülőtéren.

A Zoom tulajdonosa december 21-én bejelentette, hogy megszünteti a lapot, és december 28-án a honlap elérhetetlenné vált. Ezzel eltűnt a Zoom összes cikke, de az archive.org megőrizte az utókornak a titokban vett honvédségi Falcon leleplezéséről szóló anyagot.

 

Megtaláltuk a letagadott másik honvédségi Falcont, ez már tényleg a kormánygép

Megtaláltuk a letagadott másik honvédségi Falcont, ez már tényleg a kormánygép Most már tényleg van kormánygépe Magyarországnak: a Zoom.hu kiderítette, hogy szemben azzal, amit eddig állított a kormány és a Honvédelmi Minisztérium (HM) , nem egy, hanem két „business jet” repülőt is vásároltak.

 

Címlapkép: Orbán Viktor a brazíliavárosi repülőtéren 2018.12.31-én (fotó: Facebook)

Megosztás