Felcsút travel club

Szijjártó Péter a volt gimnáziumába sietett Moszkvából a honvédség luxusrepülőjén

A magyar külügyminiszter egyetlen európai uniós politikusként részt vett az Orosz Energiahét elnevezésű rendezvényen, ahova a honvédség egyik Falcon 7X típusú luxusrepülőjével utazott. A gázról és kőolajról szóló tárgyalások után pedig Moszkvából egyenesen Győrbe repült, ahol megtekintette a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium felújított iskolaépületét, amit az államtól kaptak ajándékba. Szijjártónak azért nagyon fontos a győri bencés gimnázium, mert ott érettségizett, és 1995-ben ott látta először Orbán Viktort, aki azonnal lenyűgözte.

Orbán Viktor miniszterelnök mellett Szijjártó Péter külügyminiszter használja legtöbbször a honvédség repülőgépeit. Bár 2018-ban elvileg nem kormánygépnek vette az állam a két Airbus A319-es csapatszállítót és a két Dassault Falcon 7X típusú luxusrepülőt, nagyon gyakran utaznak rajtuk politikusok, az utak részleteit pedig 30 évre titkosította a kormány.

Idén október 12-14 között Moszkvában tartották az Orosz Energiahét nevű eseményt, amin egyetlen európai uniós politikusként a magyar külügyminiszter is részt vett. Sőt, Szíjjártó nem csak az egyetlen EU-s látogató volt a moszkvai rendezvényen, hanem a “Globális energetikai trendek: Ma és holnap” témájú panelbeszélgetésen fellépést is vállalt orosz energiavállalatok vezetőivel, akik különböző nyugati szankciós listákon szerepelnek.

A magyar külügyminiszter október 12-én először részt vett Prágában az EU-s energiaügyi miniszterek találkozóján, amiről azt nyilatkozta, hogy konkrét döntés nem született, de jobb is, mert „a brüsszeli döntések eddig csak károkat okoztak az európai energiabiztonság terén, a magyar kormány intézkedései ezzel szemben működnek”. Ezután repült Moszkvába, ahol az első útja a Gazprom székházába vezetett, majd ment az orosz energiaügyi rendezvényre.

Szijjártó Péter az orosz energiahéten 2022. október 13-án (fotó: a külügyminiszter Facebook-oldala)

Azt szokás szerint most sem titkolta a külügyminiszter, hogy a magyar honvédség egyik luxusrepülőjével, a 606-os lajstromjelű Falconnal ment az orosz fővárosba: landolás után rögtön közzétett egy fotót (lásd címlapképünk) a Facebook-odalán a repülővel a háta mögött. A repülőgépek mozgását cenzúra nélkül megjelenítő ADS-B Exchange portálon pedig látható, hogy már Prágába is a Falcon vitte Szijjártót.

A 606-os honvédségi Falcon útja 2022. október 12-én: Budapest-Prága-Moszkva (forrás: ADSB-Exchange.com)

Október 13-án a honvédségi luxusgép visszaindult Moszkvából Magyarország felé, de meglepő módon nem Budapesten landolt a délutáni órákban, hanem a győri repülőtéren. A külügyminiszter Facebook-oldaláról pedig hamarosan kiderült, hogy miért látogatott a városba az óránként kb. 3 millió forintért repülő Falconnal.

A 606-os Falcon útja Moszkvából Győrbe, majd Budapestre 2022. október 13-án (forrás: ADSBExchange.com)

Meglátogatta egykori iskoláját, a győri bencés gimnáziumot, ahol ő maga is érettségizett 1997-ben. A hivatalosan Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium nevet viselő intézmény nemrég új termekkel és terekkel bővült, Szijjártó pedig ezt tekintette meg, majd előadást tartott a bencés intézményben. A fotók tanúsága szerint a hivatalos program után a külügyminiszter az épület előtt szelfizett kötetlen hangulatban Dézsi Csaba András fideszes győri polgármesterrel és másokkal.

Ahogy a bejegyzésben is szerepel, az iskolaépülethez a Fidesz-kormány támogatást nyújtott. Nem is kicsit: 2018-ban a kormány a bencés rend győri perjelségének adományozta a Győr központjában, a Széchenyi téren álló Lloyd-palotát. Ez helyiek szerint egy nagyjából 2 milliárd forintos ajándék volt, ugyanis az ingatlant 2017-ben vette meg az állam a baloldali milliárdos, Leisztinger Tamás érdekeltségétől, a Mintinvest Kft.-től, 2010-ben pedig 800 millió forint EU-s támogatásból újította fel a Fidesz kedvenc győri építőipari cége, a WHB.

Szemben a Lloyd-palota a győri Széchenyi téren, jobbra a bencés templom (fotó: Google/Schuro1)

A Győr+ beszámolója szerint a bencések 2018-ban kisebb átalakításokat végeztek a Lloyd-palotában, hogy használni tudják iskolaként a korábban irodaházként funkcionáló épület első és második emeletét. A cikkből az is kiderül, hogy mivel a bencés gimnáziumban évek óta túljelentkezés volt, szerettek volna bővülni, és ezért kérték az államtól ajándékba az iskolával szemközti palotát.

A kormány pedig meghallgatta a kérést, megvette és nekik adta az ingatlant. Idén nyáron pedig egy újabb – ismeretlen összegű – állami támogatásnak köszönhetően az épület legfelső, harmadik szintjét is fel tudták újítani, így már azt is használhatják a diákok.  „Három modern tanteremmel, közösségi terekkel és a kórus számára gyakoroló helyiséggel” bővült a bencés iskola a Győr+ anyaga szerint.

Szijjártó Péter számára azért is fontos a győri bencés gimnázium, mert – ahogy azt 2012-ben az Indexnek elmesélte – ott látta először Orbán Viktort, aki azonnal lenyűgözte.

Ez az emlékezetes pillanat 1995. október 23-án történt, amikor Orbán meglátogatta az iskolát, és 2 órán keresztül beszélgetett a diákokkal. Az akkor 32 éves Fidesz-elnök több tanulóra óriási hatással volt, köztük a 17 éves Szijjártóra, aki akkor határozta el, hogy Orbán mellett akar dolgozni. Hosszú évek alatt, de sikerült elérnie az álmát.

Szijjártó Péter és Orbán Viktor a Karmelita kolostor udvarán az első találkozásuk után 27 évvel, 2022. október 4-én (fotó: Szijjártó/Facebook)

A honvédségi gépek 2018-as beszerzése óta pedig Orbánhoz hasonlóan rengeteget használja a hivatalosan katonai célokra vett repülőket, amelyeknek útjait 30 évre titkosította a kormány. Vagyis leghamarabb 2052-ben lesz nyilvános, hogy kik utaztak Szijjártóval Prágába és Moszkvába, majd onnan Győrbe, az egykori gimnáziumát meglátogatni, és mindez mennyi közpénzbe került.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Szijjártó Péter Moszkvában 2022. október 12-én, háttérben a 606-os honvédségi Falcon (fotó: a külügyminiszter Facebook-oldala)

 

Megosztás