adatvizualizáció

Mentősök, Heim Pál Gyermekkórház és Partizán – így alakult az szja 1% kedvezményezettek listája 2023-ban

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2023. szeptember 15-én közzétette  az SZJA 1 %-os felajánlásban részesült civil kedvezményezettek 2023-as listáját. A lista élén a korábbi évekhez hasonlóan idén is az Országos Mentőszolgálat Alapítvány és a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány áll, melyet az első alkalommal 1 % támogatásért kampányoló Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány követ. Az Átlátszónet Alapítvány 2015 óta minden évben az ötven legnépszerűbb civil szervezet között van, idén közel negyven százalékkal több felajánlást kaptunk tavalyhoz képest. Köszönjük támogatóinknak!

Néhány napja közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azoknak a civil szervezeteknek a listáját, akiknek az erről rendelkező állampolgárok 2023-ban felajánlották a személyi jövedelmadójuk egy százalékát.

2023-ban 1,8 millió felajánló 15,3 milliárd forintnyi SZJA 1%-ot adott 29 505 civil szervezetnek.

Ez tavalyhoz képest minden tekintetben növekedést jelent. Az évek óta fokozatosan csökkenő felajánlók száma 2023-ban jelentősen megnőtt: 2022-hez képest idén 376 ezerrel többen rendelkeztek személyi jövedelemadójuk egy százalékáról. Ez 4,38 milliárd forintnyi többletet jelentett, így toronymagasan idén ajánlották fel a legtöbb összeget civil szervezeteknek. Emellett a kedvezményezettek száma is enyhén nőtt, 28 795 főről 29 505-re.

 

Negyedik éve az Országos Mentőszolgálat Alapítványt támogatják a legtöbben: 2023-ban összesen 336 millió forintnyi támogatást kapott a szervezet, ami 26 százalékos növekedés tavalyhoz képest.

A lista második helyezettje ugyancsak negyedik éve a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány, ami idén 299 millió forint SZJA 1 %-ot kapott.

A Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány első alkalommal kampányolt egy százalék felajánlásért. Ez olyan jól sikerült, hogy 191 millió forinttal harmadik helyen végzett a felajánlottak rangsorában, ami a hasonló profilú, közélettel foglalkozó civil szervezetekhez képest kiemelkedő eredmény. A következő médiaprofilú alapítvány a Klubrádió által létrehozott Szabad Sávért Alapítvány volt, ami 53 millió forinttal a 25. lett idén a listán.

Negyedik helyezettként két év kimaradás után újból felbukkant a botrányairól elhíresült, NAV által is kivizsgált Daganatos.hu Alapítvány, 175 millió forinttal.

Az első tíz helyezett közé került még a beteg gyerekekkel foglalkozó Bethesda Kórház Alapítvány (170 millió Ft, 5. hely), a Bátor Tábor Alapítvány (164 millió Ft, 6. hely), a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány (164 millió Ft, 7. hely), a Peter Cerny Alapítvány (95 millió Ft, 10. hely) és két állatvédelmi civil szervezet alapítványa is, a Kutya-Segélyszolgálat Alapítvány (116 millió Ft, 8. hely) és a Madárkórház Alapítvány (98 millió Ft, 9. hely).

Ez a tíz szervezet kapta az összes felajánlás 11 százalékát, együttesen 1,8 milliárd forintot.

A 2023-ban a száz leginkább támogatott civil szervezet közül a legtöbb pénzt idén is a gyermekgyógyítással foglalkozó alapítványok kapták, összesen 1,96 milliárd forintot, ami 700 millió forinttal volt több tavalyhoz képest. Ezen belül a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány volt a legtámogatottabb 299 millió forinttal, ami, mint fentebb írtuk, a második legnagyobb összeg volt.

1,59 milliárd forinttal következnek az állat-és természetvédelemmel foglalkozó alapítványok, aztán az általános gyógyítással foglalkozók (512 millió forint), a rászorulók segítésére szakosodott alapítványok (431 millió forint), majd a média és civil szférába tartozók (392 millió forint).

 

A 3428 támogatónktól kapott összesen 41,9 millió forintnyi egyszázalékos felajánlás a felajánlott összeg nagysága szerint az összes civil kedvezményezett között a 34. helyre teszi az Átlátszónet Alapítványt. A médiával foglalkozó civil szervezetek közül a toronymagasan vezető Partizán és a Szabad Sávért Alapítvány után a harmadik legtámogatottabb szervezet volt az Átlátszónet Alapítvány.

A tavalyi évhez képest 38 százalékkal volt nagyobb az Átlátszónak felajánlott összeg (+ 11,6 millió Ft), ami 24 százalékkal több felajánlótól érkezett (+ 673 fő).

 

Tavalyi összeállításunk a témában itt olvasható:

Köszönjük az egyszázalékos felajánlásokat! A további támogatási lehetőségekről itt tájékozódhattok.

Megosztás