médiaszereplés

A betöltetlen pedagógus állásokról beszélt Szopkó Zita a Klubrádióban

A kormány következetesen tagadja, hogy a tanárhiány valódi problémát jelentene a magyar közoktatásban: álláspontjuk szerint elegendő tanárral, fennakadások nélkül indulhatott az idei, 2023/24-es tanév. A Közszolgálati Állásportál adataiból azonban egészen másfajta kép rajzolódik ki: az állami szektor álláshirdetéseit összegyűjtő oldalon közel 600 betöltetlen pedagógus állást találtunk a tanévkezdés utáni napokban. A részletekről Szopkó Zita beszélt a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában.

Az állami szektor álláshirdetéseit összegyűjtő Közszolgálati Állásportál hirdetéseit vizsgálva a „tanár”, „tanító” és „pedagógus” kifejezésekre szűrve pár nappal az iskolakezdés után, szeptember 4-én összesen 557 hirdetést találtunk, azaz a tanévkezdéskor ennyi pedagógust kerestek még a közoktatási intézmények.

Tanári állásra országosan összesen 317 betöltetlen pozíciót találtunk a Közszolgálati Állásportálon. Második helyen 128 találattal az óvodapedagógusok következtek. Gyógypedagógusokból ugyanekkor 69 szakembert kerestek országosan.

Tantárgyak szerinti bontásban az látszik, hogy az idei tanévkezdés során matematika-szakos tanárokra volt a legnagyobb szükség. Emellett sok helyen kerestek ének-zene, angol, testnevelés és informatika szakos tanárokat is, valamint a természettudományos végzettségű tanárokból is sok hiányzott a hirdetések alapján. Az országos képet nézve a legtöbb álláshirdetést a fővárosban adták fel, de Szigetszentmiklóson, Karcagon és Debrecenben is több nyitott pozíciót találtunk.

Cikkünk egyik szerzője, Szopkó Zita a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának szeptember 13-i adásában beszélt a részletekről.

 

Kollégánk kiemelte az adásban, hogy a kormány kommunikációja szerint elegendő pedagógussal, zökkenőmentesen indult a tanév, a tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a tanárhiány régóta problémát jelent a magyar közoktatásban.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a tavalyi tanévkezdéskor 16 ezerre becsülte a közoktatásból hiányzó pedagógusuk számát. Éppen ezért nem csoda, hogy az iskolák számtalan módon próbálnak enyhíteni az egyre kritikusabbá váló helyzeten: van, ahol  történelemtanár tanít kémiát, tavaly óta a nyugdíjas tanárok külön engedély nélkül is visszatérhetnek a tanításhoz, újabban pedig nem csak utolsó éves egyetemistákat vesznek fel iskolai munkára, hanem bármilyen pedagógushallatót, így akár elsőéveseket is. Emellett a képesítés nélkül tanítók száma is jelentősen emelkedett az elmúlt években.

A műsorban arról is szó esett, hogy a státusztörvény hatására tovább romolhat a helyzet, hiszen több ezer tanár lengette be felmondását a bosszútörvény néven elhíresült törvény elfogadásának hírére.

Megosztás