földárverések

Zala megyében is a csókosok jutottak jelentős állami földterületekhez – itt a legújabb Ángyán-jelentés

Az eladott állami földek nagy része licitálás nélkül, kikiáltási áron került a nyertesekhez a Zala megyei földosztások során is – írja Ángyán József a legújabb jelentésében. Orbán Viktor egykori vidékfejlesztési államtitkára megyénként dolgozta fel a 2015-2016-os földeladások részleteit. Ezekből az Átlátszó által is közölt írásokból kiderül, hogy többnyire nem a mezőgazdaságból élő kisebb gazdaságok, hanem a politikai elittel jó kapcsolatot ápoló, gazdálkodási tapasztalat nélküli cégek és magánszemélyek jártak jól a földosztásoknál. Ángyán professzor februárban közzétett jelentésével az ország teljes területének a földértékesítéseit feldolgozta, és hamarosan összefoglaló jelentésben zárja majd le hatéves kutatómunkáját.

Ángyán József az első megyei mintaelemzést 2016 áprilisában tette közzé, majd részletesen feldolgozta az összes megye árverési adatait és mindegyikről „zárójelentést” készített. Ezek közül az utolsó, a sorozatban a 19-ik, Zala megye árveréses állami földprivatizációs képét mutatja be. Ebben a megyében  összesen 4 148 hektárnyi földet hirdettek meg, és ebből 3 420 ha kelt el. Ángyán szerint az, ahogyan ebben a megyében folyt a földértékesítés, jól illusztrálja, mennyire nem az történt, mint amit a Földet a gazdáknak! állami földprivatizációs program kormányzati értékelései állítanak.

A jelentés szerint a területek több mint kétharmadát ebben a megyében is túl nagy (50 ha feletti), és a valódi gazdák, fiatalok számára elérhetetlenül drága (több százmilliós kikiáltási árral) birtoktestek formájában hirdették meg.  A földet elnyerő pályázók között Ángyán talált ingatlanos nagyvállalkozókat, jogászt, ügyvédi iroda tulajdonost vagy vezetőt, gépjármű kereskedőt, közúti árufuvarozót, bányatulajdonost, futballklub létesítmény- és technikai vezetőt, polgármestert és önkormányzati képviselőt is.

Ebben a megyében gyakran előfordult, hogy a mezőgazdaságtól távoli végzettségű, illetve foglalkozású személyek az árverések idejére mezőgazdasági főtevékenységű egyéni vállalkozói cégbesorolást szereztek, és/vagy vállalkozásaik mezőgazdasági profilokat is felvettek tevékenységi listájukra, így „szerzőképes földművessé” válva vehettek részt az árveréseken.

„Bár az elkelt megyei földterület 106 nyertes árverezőhöz került, ám 55%-át, mintegy 1 900 hektárt nem a kormánypropagandában szereplő »kis/közepes családi gazdaságok«, hanem 13 nyertes árverező tagja nevén mindössze 10 nagy – 100 hektárnál nagyobb területre nyertes árajánlatot tett – érdekeltség, a nyertes érdekeltségek alig több mint 1/10-e szerezte meg” – írja Ángyán.

A volt államtitkár jelentése szerint többek között az alábbi, politikaközeli rokoni/baráti nagyvállalkozói érdekkörök jutottak jelentős állami földterületekhez Zala megyében.

  • Végh Róbert (245 ha, 221 millió Ft), egy – iparszerű sertésteleppel, takarmánykeverővel, vágóhíddal, feldolgozó üzemmel és kiskereskedelmi egységekkel rendelkező – MAGOSZ-os agrár/élelmiszeripari nagyvállalkozó család üzlettárs tagja, a Vidékfejlesztési Program keretében az elmúlt öt évben többszáz millió forint nagyságrendű fejlesztési támogatásban részesült Végh Farm Csoport társtulajdonosa, egyik közös cégük, a sertéstenyésztő Végh Farm Zala Kft. társtulajdonos vezetője Zalaegerszegről;
  • Takács Ferenc (148 ha, 175 millió Ft) gazdálkodó, 2006 óta Kisbucsa polgármestere, a Kisbucsai Szociális Szövetkezet alapító igazgató elnöke, a Kisbucsa és Környéke Gazdakör elnöke;
  • Nagy Szabolcs (126 ha, 301 millió Ft) közgazdász, tucatnyi hazai és külföldi hatókörű cégben (köztük pl. a kormány által menedzselt indonéziai útdíjhálózat-kiépítési nagyprojekt-nyertes Roatex Ltd. Zrt.-ben és a dohány-bizniszhez kapcsolódó Virginia Dohány Bt.-ben stb.) érdekelt, Fidesz-közeli, erős NER-es kapcsolatrendszerű nagyvállalkozó, a megvásárolt területeket bérlő szőlő- és gyümölcstermesztő Golden Garden Invest Kft. jelenlegi és a Közép-Zala Gyümölcse Kft. volt társtulajdonosa, 2015 (azaz a földvásárlások) óta szántóföldi növénytermesztő egyéni mezőgazdasági vállalkozó Pacsáról;
  • Sabjanicsék (55 ha, 42 millió Ft), állattartó és növénytermesztő nagybirtokos, nagyvállalkozó család üzlettárs tagjai, Horváthné Sabjanics Marina, családi gazdaságuk társtulajdonos vezetője, cégük, a Sab-Agro Kft. társtulajdonosa, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara helyi földbizottsági ügyekért felelős megyei alelnöke, a kamarai választás MAGOSZ-os megyei küldötte, az Év Fiatal Gazda Agrárszakembere (2017), valamint a családfő, Sabjanics István, cégük, a Sab-Agro Kft. alapító társtulajdonos vezetője, a Közép-Zala menti Növénytermesztési Szövetkezet igazgatósági tagja, a kamarai választás MAGOSZ-os megyei küldötte Pákáról.

A kisebb nyertesek közül megemlíti Ángyán jelentése Sabjánékat (11 ha, 9 millió Ft) egy gazdálkodó és gépjármű üzemanyag kiskereskedő család üzlettárs tagjait. A fiú, Sabján Krisztián László, gazdasági agrármérnök, egyéni mezőgazdasági vállalkozó, a MAGOSZ Zala megyei ifjúsági tagozatának elnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos küldötte, 2020 óta megyei elnöke, 2006 óta a település polgármestere, családi cégük, a gépjármű üzemanyag kereskedő Sab-Oil Kft. társtulajdonos vezetője és a családfő apa, Sabján László, egyéni mezőgazdasági vállalkozó, családi cégeik, a szarvasmarha tenyésztő és szántóföldi növénytermesztő Cserta-Tej Kft. és a gépjármű üzemanyag kereskedő Sab-Oil Kft. alapító társtulajdonos vezetője Iklódbördőcéről.

„E megye adatai is cáfolják továbbá azokat a kormányzati állításokat is, amelyek szerint »komoly versenyben kialakult, piaci áron« jutottak a nyertesek az állami földterületekhez. A 3 420 ha elkelt megyei földterület közel 2/3-a!, közel 2 200! ha ugyanis licitálás nélkül, kikiáltási áron, ráadásul az európai 10-35 mFt/ha földárak töredékéért – átlagosan alig 1 millió 229 eFt/ha nyertes árajánlattal – került a sikeres árverezőkhöz” – áll a jelentésben.

A volt államtitkár legújabb tanulmánya emlékeztet: a Zala megyében érintett 79 település közül 43-ban egyáltalán nem volt helybeli nyertes árverező. Egy településen, Szepetneken például az elárverezett állami területek közel 80%-ára (305 hektárra) kizárólag külső árverezők tettek nyertes árajánlatot. Pölöskén 293 ha,  Türjén 272 ha, Felsőrajkon 236 ha került „külső nyertesekhez”, a helyben lakó gazdák helyett. Ángyán József szerint Zala megye földeladásainak a körülményei az bizonyítják, hogy a kormánypropaganda állításaival szemben ebben itt sem a falvak és tanyák népéről szólt első sorban a Földet a gazdáknak! program. 

A Zala megyéről szóló teljes jelentés itt olvasható:

Ángyán-jelentés Zala megye by atlatszo on Scribd

Horn Gabriella

Címlapkép: Ángyán József

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás