Egyéb

Íme a legújabb Ángyán-tanulmány: Fidesz-közelbe árverezték a borsodi termőföldeket is

 

Budai Gyula és Tállai András rokonsága, a kormánykedvenc borászfalu, Mád polgármesterének családja, helyi érdekű zöldbárók – ők mind a borsodi földárverések nagy nyertesei közül valók. Bár a megyei átlag (43 hektár) nem hangzik rosszul, de ismét kevesen nyertek nagyon sokat és sokan nagyon keveset. Ez derül ki Ángyán József legfrissebb földügyi tanulmányából.

Ángyán József, a második Orbán-kormány vidékfejlesztési államtitkára 2015 óta készít tanulmányokat az úgynevezett Földet a gazdáknak! program gyakorlatáról. A megyei földárverésekről most készült el az ötödik jelentés. Ezúttal a téma Borsod-Abaúj-Zemplén Megye, ahol 11 ezer 291 hektárt árvereztek el.

 

 

B.A.Z. Megye elkelt állami földterülete 280 nyertes árverezőhöz került, de a földek több mint felét mindössze 27 nagy – 100 hektár fölötti területhez jutott – érdekeltség 48 nyertes árverező tagja szerezte meg. A nyertesek 56 százaléka csupán a területek 10 százalékához jutott.

Vagyis a rendszer tudatosnak tűnően a kiválasztott keveseknek nagy, viszonylag sokaknak pedig igen kis területeket juttat. Az átlag ugyanakkor „családi léptékű”: a megyében 43 hektár kimutatását teszi lehetővé. Mindez alkalmas a közvélemény tökéletes megtévesztésére – szögezi le Ángyán.

A jelentésből kiderül az is, hogy a helybeli gazdálkodó családok elől a földek több mint 83 százalékát külső, tőkeerős árverezők szerzik meg. Ráadásul a területek közel egyharmada olyan nyertesekhez került, akik a megszerzett birtoktól átlagosan 44 km távolságban laknak, de van közöttük több olyan – például budapesti, dunaharaszti vagy pátyi árverezési címet megadó – vásárló is, akik esetében a távolság a 200 kilométert is meghaladja.

Több mint 7000 hektár, a 677 db birtokok közel 70 százaléka licitálás nélkül, kikiáltási áron, az európai földárak töredékéért került az árverési nyertesekhez.

A nagy nyertesek között szerepelnek Budai Gyula, leszerepelt elszámoltatási biztos vagy éppen Tállai András adóügyi államtitkár rokonai éppen úgy, mint Mád polgármesterének családtagjai.

Találunk köztük szép számmal nagybirtokosokat, s sok stróman-gyanús illetve föld-spekulánsnak tűnő nyertes árverezőt is: fitnesz-instruktort, marketing menedzsert, kormány-közeli polgármestereket, önkormányzati képviselőket, gyáriparosokat, milliárdos vagyonú cégháló-tulajdonosokat, gépjármű- és fémhulladék-kereskedő vállalkozókat is.

Kapcsolódó cikkeink

Itt a legújabb Ángyán jelentés: az agrárminiszter megyéjében is a csókosoké lett az állami földek kétharmada

Ángyán József két éve megjósolta a “földesúr-törvényt” – jönnek a kormány által kijelölt agrárintegrátorok

Ángyán József: Fideszes családok, kastélytulajdonosok, külföldiek az új földbirtokosok Somogy megyében

Ángyán József: egy Fidesz-alapító körei és külföldi érdekcsoportok vásároltak be az állami földből Győr-Moson-Sopron megyében

Ángyán József újabb tanulmánya a Fejér megyei termőföldek rablóprivatizációjáról

Így verte át Orbán Viktor Ángyán Józsefet a 2010-es választások előtt

Itt a legújabb Ángyán-tanulmány: a felcsútiak vették a legtöbb földet Fejérben

Földárverések: Itt a legújabb Ángyán-jelentés

Ángyán József beolvas: Így még nem osztotta ki egy volt tagja sem az Orbán-kormányt

Kisegítők és tartótisztek (2) – Beszélgetés Ángyán Józseffel

Kisegítők és tartótisztek (1) – Beszélgetés Ángyán Józseffel

Uniós pénzcunami Lázár János kedvenc tokaji borászfalujába

Rádi Antónia

Megosztás