földárverések

MSZP-Fidesz nagykoalíció a hajdúsági földárveréseken – itt az új Ángyán-jelentés

A megyei közgyűlés fideszes alelnöke és egy helyi szocialista politikus is a hajdúsági földárverések nyertesei között szerepel. Mindez Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár legújabb földügyi tanulmányából derül ki.

Régen minden jobb volt – ajándékozz karácsonyra 2019-es Átlátszó-előfizetést!

Vendéglátós, könyvelő, fuvaros, reklámügynök – ilyen és efféle képesítésű nyerteseket is talált Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár, amikor a kormányzati „Földet a gazdáknak!” program gyakorlatát elemezte, ezúttal Hajdú-Bihar Megyében.

A jelentésből kiderül: a megyében összesen 12 ezer hektár állami földet árvereztek el.  A terület 70 százaléka szűk körbe: 65 nyertesnek, pontosabban, Ángyán kutatása szerint 24 érdekeltségnek jutott. Az „átlagjavító” 123 kisnyertes mindössze a terület 8 százalékát szerezhette meg.

A megyei árverések nagy nyertese az MSZP-közeli Tedej-agrárcégcsoport, amely vezetőik, tulajdonosaik, rokonaik és üzletfeleik révén összesen 2683 hektárra tehetett szert. A cégbirodalmat vezető Bódi László András lánya, Bódi Judit a megyei közgyűlés MSZP-s frakcióvezetője.

Szintén szoci-közeli nagy nyertes a Forgács Barna volt MSZP-s megyei közgyűlési képviselő és családja és érdekeltségei, így az Agrárgazdaság Kft. A Forgács-érdekkör mindösszesen 853 hektárra tett szert a Hajdúságban.

Nem kell pirulniuk a fidesz-közeli zöldbáróknak sem. Állami földhöz jutott Tasi Sándor megyei közgyűlési alelnök, illetve Módos Imréné, a volt bihartordai polgármester özvegye, továbbá Budai Gyula és Fazekas Sándor számos helyi patronáltja.

A teljes jelentést itt olvashatja:

Címlapfotó: Őszi vetés Hajdú-Bihar megyében. MTI/MTVA/Oláh Tibor

Megosztás