Egyéb

Ángyán József újabb tanulmánya a Fejér megyei termőföldek rablóprivatizációjáról

 

Az állami földek Fidesz-közeli nagyvállalkozók kezére játszása régóta tervezett és sebtében lebonyolított folyamat volt a volt vidékfejlesztési államtitkár szerint. A földárverések Fejér megyei végleges adatainak részletes elemzése mellett ezúttal megoldásokat is ajánl Ángyán József, az agártárca egykori államtitkára a legfrissebb tanulmányában. A tanulmányt teljes egészében elolvashatja az Átlátszón.

 

Hirdetés

 

 

A 2016-os év talán legnagyobb horderejű, hosszú távon is meghatározó kormányzati lépése az állami földvagyon privatizációja volt. Ángyán József, a második Orbán- kormány vidékfejlesztési államtitkára a legelejétől fogva erősen kritizálta a folyamatot. Az agrárügyekben nagy tekintélynek örvendő professzor a földprivatizációs folyamat különböző állomásainál részletes, tudományos igényességgel készült tanulmányokat tett közzé véleménye alátámasztására.

Korábbi cikkeink a Fejér megyei földügyekről

Itt a legújabb Ángyán-tanulmány: a felcsútiak vették a legtöbb földet Fejérben

Mészárosék terjeszkednek a hatvanpusztai Orbán-birtok körül: plusz félezer hektár a felcsúti gömböcnek

Etyeken is terjeszkedik Mészáros Lőrinc – közzétették a földárverések eredményeit

Talpalatnyi föld I.: Alcsút és Bicske között terjeszkedik az Orbán-uradalom

“Szarok rá hogy más mit mond” – Mészáros Lőrinc vs Ferenczi Krisztina, videóinterjú

Új földesúr Göbölpusztán: “Itt minden Mészáros Lőrincé”

 

 

A folyamat lezárultával most a Fejér megyei adatok részletes elemzését tett közkincsé Ángyán.

A Fejér megyei összefoglaló adatokból az látszik, hogy a kalapács alá került állami területek mintegy kétharmadát, összesen 19.430 hektár méretű 334 darab birtoktestet 43 érdekeltség szerezte meg.

A legtöbb birtoktestet két család: Antalffyék és Zimmermannék, a Csákvári Mezőgazdasági Integrációs Zrt. vezérkara, és a cégük alkalmazottai vásárolták meg.  

Szorosan mögöttük van a listán Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor gyermekkori jó barátja, és Felcsút polgármestere. A Mészáros família a felcsúti polgármester és azonos nevű fia, valamint felesége, két lánya és testvére révén több mint másfélezer hektár földet privatizált.

Ángyán rámutatott arra is, hogy a legnagyobb nyertesek körében  a liciteken nyertes árajánlatok szinte kivétel nélkül megegyeztek a kikiáltási árral. Ezt azzal magyarázza a professzor, hogy vélhetően a területeket egymás közt  előre felosztották az általa helyi kiskirályoknak és, politika-közeli földesuraknak aposztrofált licitálók.

Ángyán ezzel összefüggésben arra is felhívja a figyelmet, hogy nagy birtoktesteket hirdettek meg egyben, így a helyben élő kisgazdák számára elérhetetlen magasságokban, általában százmilliós szinten voltak a birtoktestek kikiáltási árai.

Korábbi cikkeink Ángyán Józsefről

Így verte át Orbán Viktor Ángyán Józsefet a 2010-es választások előtt

Földárverések: Itt a legújabb Ángyán-jelentés

Ángyán József beolvas: Így még nem osztotta ki egy volt tagja sem az Orbán-kormányt

Kisegítők és tartótisztek (2) – Beszélgetés Ángyán Józseffel

Kisegítők és tartótisztek (1) – Beszélgetés Ángyán Józseffel

Hálórészletek – Beszélgetés Ángyán Józseffel

Tervek és taszítások – Beszélgetés Ángyán Józseffel

Egyetemi háttérháborúk – Beszélgetés Ángyán Józseffel

Az Ángyán által elemzett adatok alapján a skála másik végén található kisebb érdekeltségek, akik húsz hektárnál kevesebbet nyertek, adják a megyei nyertes érdekeltségek közel harmadát. Az „alsóházi kis nyerteseket” Ángyán csak „átlagjavító propaganda-alanyokként” írja le. Ez a kör az elárverezett megyei területeknek csupán 2,4%-át tudta megnyerni.

 

meretek

 

lakok2

 

Ebben a tanulmányában a volt államtitkár tovább megy az adatok száraz elemzésén és egy cselekvési programot is felvázol. Azt javasolja, hogy pereket kell indítani, hogy a jogsértéseket, akárcsak Kishantos esetében, bíróságok mondhassák ki. Vagyonosodási vizsgálatokat kezdeményez azért, hogy kiderüljön a több százmilliós vásárlások pénzügyi fedezetének forrása. Amenniyben „családi összefogásra” hivatkoznak a nagybevásárlók, akkor a családra is kiterjesztené a vagyonosodási vizsgálatot.

 

 

Elemzésének végén Ángyán ismét levonja a tanulságot, hogy egy

korrupt, legújabb kori feudális, hűbéri birtok-adományozó, klientúra-építő rendszer körvonalazódik.

A földárverések során a magyar állam a gazdálkodó családokkal és a helyi közösségekkel szemben a politika-közeli érdekeltségeket, rokoni, baráti köröket, illetve a spekuláns tőkét, és annak oligarcháit támogatja, velük köt stratégiai partnerséget. Ángyán azzal zárja gondolatait, hogy a földügyi elemzései eredményei arra mutatnak, hogy a fenti politikai rendszer segítségével ma

Magyarországon államilag támogatott földspekuláció, intézményesített földrablás zajlik.

Az árverési adatok megszerzésében a Greenpeace Magyarország volt Ángyán József segítségére.

Vágó Gábor

Már megint itt van az év vége. Most itt a lehetőség, hogy úgy támogasd a munkánkat, hogy ezzel egy karácsonyi ajándékra is szert teszel. Ha előfizetsz egy évre, akkor névre szóló 2017-es Átlátszó Támogatói Kártyát küldünk. Újfajta átlátszós póló is van. Részletek itt.

Megosztás