Cikkek

Etyeken is terjeszkedik Mészáros Lőrinc – közzétették a földárverések eredményeit

Eddig elégedett lehet a földárverésekkel Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester. A bérelt területeire nem licitált senki, ő és családja viszont új területekhez jutott hozzá Etyeken. A Nemzeti Földalap a hétvégén tette nyilvánossá az árverések eredményeit. Az Átlátszó megnézte, hogy a nagy agrárpiaci szereplők mekkora földterülethez juthatnak hozzá a földárverések során. 

A miniszterelnök szűkebb pátriájában, Fejér megyében nem volt nagy tolongás az állami földliciteken. Az előzetesen meghirdetett 360 darab földrészletből alig több, mint a felére, 182 darabra volt licitáló. A legtöbb helyen kikiáltási áron vitték el a földrészleteket, sokszor maguk az eddigi bérlők voltak az egyszemélyes licitek nyertesei.

Felcsúton egy disznóöléssel egybekötött adventi vásáron szólaltatta meg a Népszabadság videósa a földárverésekkel kapcsolatban a miniszterelnök barátját, a helyi polgármestert, Mészáros Lőrincet. Az utóbbi években milliárdossá avanzsált vállalkozó december elején még úgy nyilatkozott, hogy amit tudnak, Alcsútdobozon megvesznek. Ehhez képest december 4-ig csupán két kisebb alcsútdobozi földrészletről szóló licitet nyert meg Mészáros lánya, Beatrix.

Az interjúban önmérsékletet tanúsítva azt mondja a felcsúti polgármester, hogy a Kajászón és a Válon általuk bérelt mintegy négyszáz hektár állami földre nem is licitáltak. Ahogy egyébiránt senki más sem, így biztosan érvényben maradnak Mészárosék bérleti szerződései 2032-ig.

Korábbi cikkeink földügyekről

Döntött az Alkotmánybíróság: csak földvásárlásra fordíthatja az állam a földárverések bevételeit

Az ügyészség szerint megcsapolták az agrárkasszát – a vidékfejlesztési hivatalból szervezték a milliárdos csalást

„Osztrák vircsaft” fideszes hátszéllel? Eltussolt zsebszerződésügy, elfogult rendőrök Nógrád megyében

“Délután megálmodja a dolgot Orbán, másnap megszavazzák”- Rodics Katalin a környezetvédelemről és a földrablásról

Ángyán József beolvas: Így még nem osztotta ki egy volt tagja sem az Orbán-kormányt

Parlagon hagyták birtokaikat az új bérlők a Hortobágyi Nemzeti Park területén

Gazdaságaik felszámolására készülnek a legelők nélkül maradt, kisemmizett gazdák a Hortobágyon

Földmutyi Mányon: szüret előtt tessékelik ki a gazdát, jöhetnek a fidesz-közeliek

Fazekas tanácsadójának családja és a kunok taroltak a hortobágyi földbérlet-pályázatokon

Új földesúr Göbölpusztán: “Itt minden Mészáros Lőrincé”

Lévai Anikó tulajdonostársa nyerte a legtöbbet Felcsúton

A Mészáros család bevásárolta magát Etyeken

A felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc és családja nem azokat a földeket vette meg, amelyeket a mezőgazdasági cége, a Búzakalász 66 bérel az államtól a Váli-völgyben, hanem a környékbeli Etyeken vásároltak maguknak földeket.

A milliárdos vállalkozó, a neje és a testvére összességében 434 hektárt vehet meg a borvidékéről híres településen, összesen mintegy 600 millió forint értékben. Ez az ár elég alacsony ahhoz képest, hogy milyen jó fekvésű területekről van szó. Az országban jóval magasabb hektáronkénti átlagáron is vittek el a földeket az árveréseken. A földrészletek mindegyikét a herceghalmi központú Agrosystems nevű vállalat bérelte eddig.

Az eladásra kínált öt darab felcsúti földrészletből is csupán egy talált vevőre. A miniszterelnök feleségével közös földet művelő Flier János vásárolta meg az általa bérelt 93 hektáros földet a 171 milliós kikiáltási áron. Ő egyébként szintén azokon a településeken aktív, ahol Mészárosék is: Alcsútdobozon és Óbarokon is vásároltak Flierék földeket. A Felcsút és Bicske között elterülő Óbarokon Mészáros Lőrinc is nyert egy licitet 104 milliós legmagasabb ajánlattal.

Mintagazdaságok állami hátszéllel

Az agráriumban létrehozandó mintagazdaságokról már a földárveréseket elindító kormányrendelet is rendelkezett, de az még nem részletezte a pontos feltételeket.

Ángyán József, a második Orbán-kormány vidékfejlesztési államtitkára úgy nyilatkozott egy az Átlátszó által rendezett nyilvános beszélgetésen, hogy a legnagyobb agrárpiaci szereplők lesznek majd a mintagazdaságok rendszerének főszereplői. Így újabb állami támogatásokhoz juthatnak majd az egyébként is tőkeerős nagyvállalatok.

A kormányzat első körben a három ménesbirtokot, a bábolnait, a mezőhegyesit és a szilvásváradit jelölte ki mintagazdaságnak. Később hozzávették még Csányi Sándor agrárérdekeltségeit is.

Az OTP vezér mezőgazdasági cégei 25.000 hektár földet bérelnek az államtól. Ez akkora terület, mint Budapest V.,VI.,VII.,VIII.,IX. kerületének az összterülete. Ezért 500 millió forintot fizetnek be az államkasszába bérleti díjként Csányi cégei az agrarszektor.hu szerint. Ez a hektáronkénti bérleti díj a piaci ár felének-harmadának felel meg. A leggazdagabb magyar által bérelt földek nem is kerültek kalapács alá a földárveréseken.

A napokban megjelent kormányrendelet pontosan definiálja, hogy mely gazdaságok kaphatják meg a mintagazdaság címet. A rendelet alapján a mintagazdaságokat a földművelésügyi miniszter javaslata alapján a kormány jelöli ki, ennek a részleteit még a Fazekas Sándor által vezetett tárcának ki kell dolgoznia. A rendelet szerint mintagazdaságok lehetnek magántulajdonú gazdálkodó szervezetek, valamint állami ménesgazdaságok is. A magántulajdonban lévő mintagazdaságok állami és nem állami földön egyaránt gazdálkodhatnak.

A kormányhatározat tételesen felsorolja azokat a feltételeket is, amelyeknek meg kell felelnie a gazdaságnak ahhoz, hogy mintagazdasággá válhasson. Ezen előírások között van az is, hogy közvetlenül vagy egységes irányítás alatt álló vállalatcsoport tagjaként stratégiai megállapodást kell kötnie a kormánnyal a mintagazdasági címre aspiráló vállalatnak.

Az agrárszektorban működő vállalatok közül az utóbbi másfél évben a Csányi Sándor érdekeltségi körébe tartozó Bonafarm csoporttal, a libanoni tulajdonban lévő Köröstej csoporttal, az osztrák anyavállalattal rendelkező Magyar Cukor Zrt-vel, illetve az Alföldi Tej Kft-vel kötött stratégiai megállapodást a kormány, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium közlése szerint.

Mivel a felcsúti polgármester mangalicatelepét maga a miniszterelnök adta át, elképzelhető, hogy létrejön egy stratégiai megállapodás a Búzakalász 66 Kft-vel is.

Arról nem szól a kormányrendelet, hogy milyen privilégiumokhoz jutnak ezek a mintagazdaságok, vagy hogy milyen állami forrásokat nyitnak majd meg a számukra. Ám a piaci szereplők közül való kiemelésükből arra lehet következtetni, hogy ezekkel a cégekkel vannak stratégiai tervei a kormánynak.

Mindez pedig erősen ellentmond az Ángyán-féle, még most is érvényben lévő vidékfejlesztési stratégiának, ahol a kiemelt szerepet a helyi kisgazdálkodók kapták, és őket tekintette volna elsődleges partnerének az Orbán-kormány.

Kusza állami információk, átláthatóbb magántulajdonú honlap

Az árverési hirdetmények nem túl átlátható módon, megyei lebontásban árverési naponként, pdf-ben vannak fent a Nemzeti Földalap honlapján. Ha egy gazda szeretné megvenni atelkével szomszédos állami földet, esetenként több tucat többoldalas pdf-et kell átbogarásznia, hogy a helyrajzi számról megtudja állapítani azt, mikor került a kívánt terület licitre.

foldarveres.hu oldalon viszont felhasználóbarát módon vannak fent az adatok. A magántulajdonban lévő honlapon kereshető módon, települési szinten részletezve vannak fent az árverési hirdetmények. A honlap október 15-én indult, aznap amikor az első hirdetményeket kifüggesztették a kormányhivatalokban. A domain.hu információi szerint az oldalt egy magánszemély és egy angliai társaság, a Marco Polo Ltd, birtokolja. Az angol céget 2015. szeptember 18-án alapították, pontosan aznap, amikor kiszivárogtak annak a részletei, hogy a kormány miként akarja eladni az állami földvagyont.

A társaság tulajdonosa Farkas Ferenc, aki egy hasonló nevű magyar cégnek is a vezetője, amely cég kommunikációs szolgáltatások mellett domain nevek értékesítésével foglalkozik, és a mottója az, hogy „a kormánykerék a mi kezünkben van”. Az Átlátszó telefonon megkereste az ügyvezetőt, aki azt mondta, hogy az időbeli egyezések véletlen egybeesések, és ez egy kereskedelmi alapon működő weboldal.A foldarveres.hu oldalt az a World Web Data Kft üzemelteti, amely sok más honlappal egyetemben a Hódmezővásárhelyi Városellátó kft webes feladatit is ellátja. A Marco Polo-val számos más domaint is közösen működtetnek.

Jogásztúlsúly az árveréseken

Az állam ügyel a jogszerűség látszatára, számos jogvégzett kormánytisztviselő vesz részt a földárveréseket lebonyolító bizottságokban A liciteken résztvevő földműveseknek is kötelező jogi képviselővel megjelenniük. Az árverések túlnyomó részében maguk az ügyvédek azok, akik licitálnak, csak elvétve jelennek meg a valódi vevők. Ebben a kevés esetben viszont az ügyvédeiknek nincsen lehetőségük licitálni.

Az Átlátszó megkérdezett földekre licitáló ügyvédeket, akik a nevük elhallgatását kérték. Az egyikőjük úgy nyilatkozott, hogy „csupán csak biodíszletek vagyunk, ha ott van a megbízónk is”.„A megbízónk megadott egy árat, és addig mehetünk el” – festette le egyszerűen az ügyvéd az árveréseken játszott szerepüket.

A szerződésekkel kapcsolatos jogi munkákhoz az árverések nyerteseinek a Nemzeti Földalap által kijelölt jogászok munkáját kell kötelezően igénybe venni. A szerződéskötés és a teljes, kötelező jogi képviselet díja az árverési hirdetmények szerint a vételár 0,5%-a, de legalább 50.000 forint + áfa,- legfeljebb 500.000,- forint + áfa, ez a futószalagon gyártott szerződések esetében több százezer forintos órabért is jelenthet az eljáró NFA jogászoknak.

Az Átlátszó közadatigényléssel fordult az állami földek kezelését végző szervezethez, hogy megtudjuk, kik azok a jogászok, akiknek lehetőségük lesz részt venni a nagy haszonnal kecsegtető jogi munkákban. Mivel a határidőn belül nem válaszoltak levélben kerestük meg őket. Válaszukban azt írták, hogy:

„Az árveréseket követően megkötendő szerződések elkészítésére és kapcsolódó eljárásokban a vevők képviseletére vonatkozó megbízási szerződés az eljáró ügyvédek az árverési vevő gazdák között jön létre. Mivel előre nem meghatározható, hogy pontosan mely ügyvédek fognak eljárni, illetve adott ügyvéd ténylegesen eljáró lesz-e egyáltalán, ezért ilyen tájékoztatást nyújtani nem tudunk. Tájékoztatom egyebekben, hogy az NFA kifejezetten erre a célra nem kötött szerződést.”

Az Átlátszó nem elégszik meg ezzel a kitérő válasszal, és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulunk az NFA által kijelölt jogászok kilétének nyilvánosságra kerülése érdekében.

Vágó Gábor

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 872 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

Az Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás