Egyéb

Így verte át Orbán Viktor Ángyán Józsefet a 2010-es választások előtt

Ángyán József egy 2015 őszén, az Átlátszó által rendezett kerekasztalbeszélgetés végén fejtegette, hogy miként is működött a második Orbán-kormány, melynek ő is államtitkára volt. Vágtalan videófelvételen beszél arról, miként verte át Orbán a 2010-es választások előtt.

A kormány tagjainak kiválasztásánál szerinte csak nyolc-tíz embert nevez meg a miniszterelnök, és a gazdasági az érdekcsoportok delegálják a kormánytagok java részét. Beszélt arról is, hogy miként került ő be a kormányba, és mikor látta meg azt, hogy Orbán eltér az eredetileg megbeszélt iránytól.

A fordulópontot a földbérleti pályázatok jelentették, amelyeknek már a kiírása előtt hirtelen kialakult Mészáros Lőrinc uradalma. A nyugalmazott professzor szerint nem menet közben változhatott meg Orbán stratégiája, hanem mást mondott neki, mint amit a földekkel már akkor is tervezett.

A volt államtitkár szerint rá csak azért volt szükség, mert a hatalomért folyó versenyben kellettek a vidéki szavazatok, amiket ő tudott hozni a Fidesznek. Ha tudta volna, hogy átverik, nem vágott volna bele egy ilyen kalandba.

 

 

Korábbi cikkeink Ángyán Józsefről

Földárverések: Itt a legújabb Ángyán-jelentés

Ángyán József beolvas: Így még nem osztotta ki egy volt tagja sem az Orbán-kormányt

Kisegítők és tartótisztek (2) – Beszélgetés Ángyán Józseffel

Kisegítők és tartótisztek (1) – Beszélgetés Ángyán Józseffel

Hálórészletek – Beszélgetés Ángyán Józseffel

Tervek és taszítások – Beszélgetés Ángyán Józseffel

Egyetemi háttérháborúk – Beszélgetés Ángyán Józseffel

Vágó Gábor

videó: Victora Zsolt

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás