Egyéb

Komondorokat uszítottak a földmutyi után nyomozó újságíróra a Hortobágyon

A tényfeltáró újságírás nem csak abból áll, hogy adatbázisokat böngészve gyűjtjük az információkat. Néha ki kell menni terepre, mert csak a helyszínen lehet ellenőrizni, hogy az adatok, amiket találtunk, az információk, amiket kaptunk, egybeesnek-e a valósággal. Ezúttal egy földpályázatos ügyön dolgozott Móricz Csaba, az Átlátszón rendszeresen publikáló kollégánk.

A sztori ismerős lehet azoknak, akik valamelyest ismerik az Ángyán József által alaposan feldolgozott földpályázatok botrányát. Adva van egy kiváló politikai kapcsolatokkal rendelkező pályázó, aki több száz hektár földet nyer – a helyszín ezúttal a Hortobágy -, míg a helyi gazdáknak ennek a töredéke jut, vagy éppen semennyi.

A pályázatban természetesen a kiírásnak megfelelő mennyiségű szarvasmarha tartását vállalta a nyertes – ám egyre több jel utal arra, hogy ennek csak a töredékét teljesíti. (Adott esetben papíron még meg is lehet az állomány.) Miután számos információ utal a trükközésre, eljön az a pont, amikor fel kell kerekedni, hogy az újságíró végigjárja az összes szóba jöhető telephelyet, és dokumentálja, amit ott talál.

Csakhogy ezeken a helyszíneken nem nagyon szeretik a kamerával érkező idegeneket – munkatársunk ezért hol eltévedt turistaként, hol szenvedélyes amatőr madarászként fotózott és forgatott a vállalkozás különböző telephelyein. Így került a videón látható állattartó telepre is.

Kutyatámadás from atlatszo.hu on Vimeo.

„Sem kerítés, sem tábla nem jelezte, hogy magánterületen vagyok. Az istállók felé gyalogolva hallótávon belül feltűnt egy alak, köszöntem neki, de az ember válasz nélkül eltűnt az egyik épület mögött – meséli Csaba. A következő pillanatban két komondor rontott ki az épület mögül, veszettül ugattak, és látszott, hogy nem azért rohannak felém, mert barátkozni akarnak. A többi látszik a videón. Nekem kegyetlenül hosszú időnek tűnt, míg az ember újra előbukkant, és megpróbálta visszaparancsolni a kutyákat. Hát, ez sem ment egyszerűen, de végül baj nélkül megúsztam a dolgot.”

A cikk készül, és a terepen szerzett információk megerősítették az eddigi adatok alapján támadt gyanút: valaki nemcsak csúnyán beelőzött a surranópályán, de még a vállalt kötelezettségeit sem tartja be.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás