Egyéb

Ángyán József beolvas: így még nem osztotta ki egy volt tagja sem az Orbán-kormányt

Érzelmekkel telve védte az állami földvagyont Ángyán József Kishantoson. Beszédében leleplezte a kormányzati kommunikációs patronok mögötti valóságot. Kemény irodalmi hasonlattal példázta, hogy mi lesz, ha felébred hipnózisából a magyar nép.

Ángyán József professzor, a második Orbán-kormány vidékfejlesztési államtitkára, az október 16-i kishantosi hivatalos előadása után, a beszélgetés második felében levetette nyakkendőjét, és professzori szerepét; és kendőzetlenül elmondta a véleményét az állami földek elrablásáról. Sarkos megfogalmazásaival, és erkölcsi alapállásból folytatott szakmai érvelésével hívja tetemre a kormányzat tagjait földügyben.

Az állami földvagyon eladása kapcsán tartott előadásaival az ország több helyén megfordult a nyugalmazott professzor az utóbbi időben, legközelebb Budapesten lehet vele találkozni pénteken.

 

Videó: Victora Zsolt

Az elhangzott beszéd szó szerinti leirata

„Bitaynak az a szövege most újabban, és ezt kell neki állandóan sulykolni: ötvenegyezer földrészletet fognak itt bérbe adni, abból negyvenkétezer három hektár alatti. Nagybirtok? Oligarchák? Tudni kell, hogy ez a negyvenegyezer egység ez a Földért életjáradékot keretében szétszórt dirib-darab kis földek, kinn a határ végén, amit a kutya nem akar már megművelni. Nem tudják már hozzázárni a birtokához azokat a kis egy-két-három hektáros földeket, amit most ugye nem liciten adnak oda. De ennek az összterülete a maximális becslés szerint sem éri el a nyolcvanezer hektárt a háromszáznyolcvanból.

Mindig a darabszámmal és a területtel variálnak. Úgy ahogy a családoknál mondtam. Területre kevés embernél van, de darabszámra szerződés az rengeteg van. Kicsi apró egységekben. Lökünk sokaknak keveset- s ezt kéne tudatosítani-, hogy utána egy olyan átlag jöjjön ki, amiből úgy tűnik, hogy itten nincs semmi baj. Ugyanakkor egy egészen szűk társaság a területre vonatkozó nagy egységeket elviszi. Ugyan ez történik itt is. Az a kilencezer darab földrészlet az általában az állami gazdasági privatizációkból származó nagy egységek nagy táblák, szép egybefüggő területek. Azokat fogják a trógerok elvinni. Az átlag meg gyönyörű lesz.

Korábbi cikkeink az állami földbérletpályázatokról

Kinek van 1,6 milliárdja Mészáros Lőrincék bérelt földjeire?

Így kaparinthatják meg strómanok az állami földek legjavát

Parlagon hagyták birtokaikat az új bérlők a Hortobágyi Nemzeti Park területén

Gazdaságaik felszámolására készülnek a legelők nélkül maradt, kisemmizett gazdák a Hortobágyon

Földmutyi Mányon: szüret előtt tessékelik ki a gazdát, jöhetnek a fidesz-közeliek

Fazekas tanácsadójának családja és a kunok taroltak a hortobágyi földbérlet-pályázatokon

Új földesúr Göbölpusztán: “Itt minden Mészáros Lőrincé”

Lévai Anikó tulajdonostársa nyerte a legtöbbet Felcsúton

Tehát működik ez a kommunikáció. A Bitaynak ez a dolga, és gátlásai nincsenek. (…) Kik ezek a fiúk, ezek a karrierista gyerekek? Én ilyen mazochista alkat lévén, beleolvastam a vele készült hosszú interjúba. Egy mondatot emelek ki, mert hát ez klasszikus. Többek között azt mondj a srác, hogy neki nagy álma, hogy egyszer valahogy bekerüljön a kormányülésre. Hozzá teszi azt is ez a tróger gyerek, tehát gátlástalanul, hogy akár bevigyen egy pohár vizet. Na, most az ilyen államtitkártól mi a fenét várhatunk?! Az úgy hazudik, ahogy neki mondják, hogy hazudnia kell!

Ezt tudatosítani kéne, hogy az emberek fölfogják, hogy mi zajlik itt velünk.

Nettó hazugok, hát a bíróság kimondta róla, hogy hazudik. Azért üzentem a Fritz Tamásnak, hogy elővehetné újra a sorozatát, amit az előző ciklusokban csinált. CÖF-öl most a Fritz Tamás. Vegye már elő, hogy következmények nélküli az ország. Mert hazudhat, a bíróság kimondja, hogy hazudik, és semmi következménye nincs. Másnap ugyanazt a hazugságot elmondja, vagy egy kicsit átalakítva. Tehát ez az ötvenegyezer nagyon fontos, hogy ötvenegyezer az darab, és mennyi-hány darab, és abból mennyi terület hova kerül, és kik viszik azt el, s hogyan.

 

 

Még egy ilyen, amit a Lázár mondogat, hogy külföldiekkel szemben szabadságharcot folytatunk. Hát ezt tudatosítani kéne, hogy ez a külföldiek kezére játszásának a közvetlen útja, hogyha az állam először a csókosoknak odaadja, majd a csókos második körben piacra viszi és eladja. Eladhatja, mert tagállami állampolgár lesz az a nagy tőkeérdekeltség, aki meg akarja szerezni és itt vannak a szabályok rá, hogy nyugodtan viheti ezt a földet. Kihúzzák alólunk. Csak a hasznot, még ezt a kis hasznot, ami ezen keletkezik, se mi fogjuk húzni, hanem az, akinek odaadja most hűbéri birtokként a mi földünket. A közös földünket.

Azé, aki megműveli, ugye nagyon jól hangzik? A Rákosi rendszer hordaléka ez, hogy legyen azé a föld, aki megműveli történet. El kéne ott is mondani világosan, hogy kié a föld, kik használják a földet ma, kik húzzák a hasznát a földnek. De hát, ha nem mondjuk el ezeket, nincs alkalom sem, mert nem tudja az ember igazán hova menjen vele, hol mondja ezt el. Kommunikációs nyomás alakult ki. Ez a kormánypropaganda média M-1 M-2 M-akráhány, Duna-ilyen, Duna-olyan. A Széles Gábor beállt reménykedve, hogy majd miniszter lesz, akkor az Echo TV is ugyanezt nyomatja. Egyszerűen nincs olyan lehetőség, hogy ezt elmondjuk.

Ezért fontos az, amiről már szó volt, hogy kinek-kinek magának kell ezeket az információkat vinni. Éva összeállított egy nagyon jó kétoldalas összeállítást, amit kértem, hogy osszuk ki. Mit mond a kormány és mi az igazság? Így lehet csak az emberekkel beszélni. Meg vannak zavarodva, nem értik, hogy mi a bajunk nekünk. Hiszen a szöveg pontosan az, amit mi is mondanánk. De hát azt is tudatosítani kell, hogy sajnálatos módon ez a politikai elit komolyan gondolja azt, amit az Orbán mondott: Ne azt nézzék, amit mondok, hanem amit teszek.

Tehát nettó hazudni lehet nyilvánosan, és pont az ellenkezőjét lehet csinálni. Ezt kéne tudatosítani. Nekem az az érzésem (..), hogy valami olyan állapot van itt, ahol nemcsak a félelem meg a szkepticizmus van, hanem egyfajta hipnózis is. Mintha hipnózisban lenne a nép. Hogy ami onnan (…) a sajtóból jön, azt el is fogadják sokan. Egy hipnózisban van. Sárvári Attila szokta mondani a Thomas Mann féle hasonlatot, ahogyan a Mario és a varázslóban, meg is csókolná. Fölhívja a színpadra és megcsókoltatja magát a varázsló a Márioval, és az megcsókolja, mert hipnózisban van. Azt nem tudom, hogy mi lesz. Az lesz-e a végkifejlet, hogy a végén, amikor rádöbben, hogy mit tettek vele, (…) valószínűleg előrántja a pisztolyát, és lelövi a saját varázslóját, a Chippolláját.

Nem lenne jó idáig eljutni, csak azt nem tudom, és itt tanácstalan az ember. Milyen módon lehetne valahogy eljuttatni ezeket az üzeneteket az emberekhez, hogy kinyíljanak a szemek?”

Legközelebb Budapesten lehet meghallgatni élőben Ángyán Józsefet, amikor Rodics Katalinnal beszélget november 6-án 18 órától az Aurórában. A rendezvényt társszervezője az Átlátszó.

Vágó Gábor

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

Megosztás