Földmutyi

Simonka György rokonai, barátai és üzletfelei is sikeresen licitáltak a békési földárveréseken – itt az új Ángyán-jelentés

A trend változatlan: kevés zöldbáró nyer rengeteg földet, másoknak tenyérnyi parcellákkal kell beérniük. Előnyben a NER-barátság: volt polgármester, alpolgármester, képviselőjelölt, helyi képviselő és trafikkirály a nyertesek között. Ez derül ki egyebek mellett Ángyán József volt államtitkár újabb elemzéséből, amely ezúttal a Békés megyei helyzetet mutatja be.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Ángyán József, a második Orbán-kormány vidékfejlesztési államtitkára 2015 óta készít tanulmányokat az úgynevezett Földet a gazdáknak! program gyakorlatáról. A megyei földárverésekről most készült el a kilencedik jelentés. Ezúttal a téma Békés megye, ahol a mintegy 11 ezer hektár elárverezett megyei területből több mint 8900 hektár, azaz közel 81 százalék, licitálás nélkül, kikiáltási áron talált gazdára.

A teljes jelentés itt olvasható:

 

A területek több mint felét olyan nagy, 20-270 hektáros birtoktestek formájában hirdették meg, amelyeknek akár több százmillió forintos kikiáltási árával a valóban helyben élő, ténylegesen gazdálkodó családok aligha rendelkeznek.

Az elkelt megyei földterület ugyan 277 nyertes árverezőhöz került, de annak mintegy 68 százalékát, több mint 7500 hektárt mindössze 61 nyertes révén voltaképpen mindössze 29 nagy érdekeltség szerezte meg. A megyei átlag: nyertesenként 40 hektár – szépen kommunikálható, csak hamis.

Békés megye adatai szintén az általános tendenciát igazolják, hogy a helybeli gazdálkodó családok elől a földek jelentős részét, e megye esetében kereken felét külső, tőkeerős árverezők szerzik meg. Ráadásul az úgynevezett „helybeliek” között találunk olyan cégtulajdonosokat is, akik – a földforgalmi törvény abszurd szabályozása folytán, lakhelyüktől és foglalkozásuktól függetlenül – cégük székhelye jogán válhattak úgy „szerzőképes helyi földművessé”, hogy helyben akár sohasem jártak.

Az elárverezett terület közel felét 9 nagy bérlő, magánszemély illetve tőkés társaság használja.

A „baráti” bérlők esetében szembetűnő, általános jelenség, hogy meghirdetett bérleményeik jelentős részét, akár egészét maguk vásárolták fel – írja összefoglalójában Ángyán.

Kikre is gondol Ángyán, amikor baráti licitálókat említ? Mások mellett a Farkasinszki pékdinasztiát Szeghalomról, mint legnagyobb nyerteseket (349 ha), illetve az első Orbán-kormány véghajrájában privatizált „piszkos 12” állami gazdaság közé tartozó Szarvasi Agrár Zrt. üzlettárs vezetőit (391 ha).

Direkt pártkötődésű földnyertesek is szép számmal akadtak Békésben is. Így például a ma már büntetőügyben emlegetett Simonka György nemrégiben még viharsarki nagykutya, Pusztaottlaka volt polgármestere rokonai, barátai és üzletfelei (257 ha).

Rajta kívül említi a jelentés Víg József fideszes képviselölt-nagygazdát és rokonságát (240 ha), Kondoros fideszes alpolgármesterét, Kozsuch Kornélt (80 ha), illetve kisebbet szakító fideszes és MAGOSZ-os helyi fejeseket.

Nem érkezett ellenben ajánlat a másik egykori piszkos 12, a Hidasháti Zrt. földjeire – Ángyán él a gyanúperrel, hogy azért nem, mert az új gazda, a Mészáros-klán mégis inkább a hosszú távú bérletet részesíti előnyben.

Rádi Antónia

Fotó: földek Pusztaottlaka határában, forrás: google.com

 

Megosztás