Egyéb

Ángyán József: Fideszes családok, kastélytulajdonosok, külföldiek az új földbirtokosok Somogy megyében

 

Javarészt kikiáltási áron, sokszor a piaci ár alatt vásárolt be magának állami földekből a helyi elit Somogy megyében. Minden tizedik hektár külföldi vagy kettős állampolgár kezébe került. A kaposvári Fidesz-frakcióvezető, és a vadászház-botrányos izsáki polgármester fiai is kiterjesztették birtokaikat, derül ki Ángyán József legfrissebb elemzéséből.

Ángyán József a újabb jelentésben a Somogy megyében lezajlott három földárverési hullámot elemzi részletesen. A megye kiemelkedik az országos átlagból az összes privatizált hektár számában, a kikiáltási áron elkelt földek magas arányával, a nagy egybe függő területek arányával az összes területből, és a nyertes külföldi állampolgárok tekintetében is.

Korábbi cikkeink Ángyán Józsefről

Ángyán József: egy Fidesz-alapító körei és külföldi érdekcsoportok vásároltak be az állami földből Győr-Moson-Sopron megyében

Ángyán József újabb tanulmánya a Fejér megyei termőföldek rablóprivatizációjáról

Így verte át Orbán Viktor Ángyán Józsefet a 2010-es választások előtt

Földárverések: Itt a legújabb Ángyán-jelentés

Ángyán József beolvas: Így még nem osztotta ki egy volt tagja sem az Orbán-kormányt

Kisegítők és tartótisztek (2) – Beszélgetés Ángyán Józseffel

Kisegítők és tartótisztek (1) – Beszélgetés Ángyán Józseffel

Hálórészletek – Beszélgetés Ángyán Józseffel

Tervek és taszítások – Beszélgetés Ángyán Józseffel

Egyetemi háttérháborúk – Beszélgetés Ángyán Józseffel

 

angyansomogy1

 

 

A hivatalosan közzétett tényadatok tanúsága szerint nem igaz a kormány propganda, hogy helyi gazdák nyerték a földeket tisztességes versenyben. A 12.100 hektár elárverezett területből 7.200 hektárt kikiáltási áron vittek el. A verseny szinte csak a húsz hektárnál kisebb földek árverésére korlátozódott. Az elkelt birtoktestek földterület minőségét jelző aranykoronánkénti árai bizonyos nyertes körökben a piaci ár alatti vásárlás gyanúját is alátámaszthatják.

Az adatok tanúsága szerint 179 db birtoktest, 3.030 ha, az elkelt területek 1/4-e (25,1%-a) erősen átlag alatti aranykorona-áron (50 eFt/Ak ár alatt) talált gazdára, és ráadásul közülük 155 db birtoktest (86,6%-a) esetében ez volt a kikiáltási ár, azaz licitálás és árverseny nélkül került a nyertesekhez. A  aranykoronánkénti átlagos vételár 66.548 Ft/Ak lett a megyében.

A legalacsonyabb nyertes árajánlatot, csupán 23.466 Ft/Ak hektáros ajánlatot,  Peitler Szilárd adta Balatonboglárról, egy Ordacsehiben található, 6,6 hektáros, 2032-ig saját maga által bérelt, kiváló, 41,7 Ak/ha értékű szőlőért, licit és versenytárs nélkül, kikiáltási áron leütött árverésen.

 

aranyok

 

A számok arra mutatnak, hogy a száz hektár fölötti vevők, szűk köre vette el a birtokok felét, a földterület kétharmadát, a legjobb földeket.

A politika közeli rokoni, baráti gazdasági érdekkörök is hasítottak az árveréseken. Nem meglepő, hogy Somogyban is ott találjuk Fidesz vezetők neveit a nyertesek között. Mihalecz András – a kaposvári közgyűlés kormánypárti frakciójának vezetője kilencvenmillióért vásárolt az állami földből.

A politika előtt állattenyésztéssel foglalkozó üzemmérnök által megvásárolt  terület a városfejlesztési tervben sport- és konferenciaközpont céljára van kijelölve .A kérdéses területet eddig, a 2014-ig kanadai – magyar tulajdonú, ma Mihalecz és édesanyja 100%-os tulajdonában lévő Rio Alto Szarvasmarha-tenyésztő Kft. bérelte.

 

Mihalecz András a kaposvári Fidesz-frakció vezetője

Mihalecz András a kaposvári Fidesz-frakció vezetője. Kép: Nemzeti Audiovizuális Archívum

 

Mondok József Izsáki polgármester az EU-forrásokból saját célra vadászházakat építtető akciójával szerzett magának országos hírnevet. A városvezetőt nagybirtokosként, vadászként, a magyar Lovas világ oszlopos tagjaként is lehet ismerni, ezen felül trafikos és benzinkutas üzleti érdekeltségei is vannak. Mondok sokat járt vadászni Somogy megyébe. Mondok fiai a megyében Karádon összesen 158 millió forintért vásároltak be állami földekből, a másik pályázati csalás gyanús vadászház környékén.

 

 

Az eladott földek közel tizedét külföldi vagy külföldi származású kettős állampolgár nagybirtokosok (belgák, németek, olaszok, osztrákok) szereztek meg. Köztük vannak nagy agrárcégekből álló belga családi holding-vezetők éppen úgy, mint a 6.000 hektáros somogyi birtokkal rendelkező olasz Benetton-csoport magyarországi olasz intézői, vagy éppen a Magyar Államtól közel nyolcezer hektárt kilencven évre bérbe kapó német bankárok cégének német cégvezetője.

 

kulfoldiangyan

 

Az árverés alá nem került, hosszú távú bérletben lévő földek vizsgálata is szintén beszédes a Somogy megyei földárverési folyamatban, A megye állami földterületeinek eddigi nagy tulajdonos bérlőit nagyrészt elkerülte a privatizáció. Bérelt területeik (az olasz Benetton érdekeltségek, a német Braun bankár érdekeltségek, a Határőr Zrt., a Szukics-Maurer vagy pl. a Claessens érdekkörök cégei által bérelt tízezer hektárok) elvétve kerültek kalapács alá. Az általában igen kedvező, számukra komoly előnyt biztosító feltételekkel , extrém esetben akár 10 Ft/ha bérleti díjért évtizedeken keresztül  az állami földterületeket, és vehetik igénybe az agrártámogatásokat.

Az alsóbogáti Festetics-Zichy kastély-együttes tulajdonosai összesen 218 millióért vettek földet. A bábonymegyeri földbérletpályázati botrányban elhíresült Ágh János családjának tagjai összesen 309 millió forintot költöttek az árveréseken. A Kaszói Erdőgazdasági Zrt vezetői 290 millióért jutottak földhöz.

Vágó Gábor

Megosztás