Földmutyi

Lázár János édesapja, nagybátyja, unokatestvére a földárverések nyertesei között Csongrádban – itt a legújabb Ángyán-jelentés

Lázár János édesapja, nagybátyja, unokatestvére és annak felesége: a család így együtt több mint 500 hektárt, a megyében dobra vert állami földek 4,3 százalékát vihette. A nagy nyertesek között van még Besenczy Zoltán, Szarvas volt fideszes alpolgármestere és fia, illetve más helyi érdekű oligarchák. Ez derül ki egyebek mellett Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár legújabb elemzéséből.

Ángyán József, a második Orbán-kormány vidékfejlesztési államtitkára 2015 óta készít tanulmányokat az úgynevezett Földet a gazdáknak! program gyakorlatáról. A megyei földárverésekről most készült el a hetedik jelentés. Ezúttal a téma Csongrád megye, ahol 12,1 ezer hektárt árvereztek el. A trend a szokásos: kevesen nyertek nagyon sokat, köztük kormány-közeli potentátok hozzátartozói.

A mintegy 12 ezer 100 hektár elárverezett megyei területből több mint 7 ezer 700 hektár, azaz közel 64 százalék, licitálás nélkül, kikiáltási áron talált gazdára.

További 2100 hektár pedig azt alig meghaladó áron, ráadásul a hektáronkénti 10-35 millió forintos európai földárak töredékéért, átlagosan 1,6 millió/ha megfizetésével került az árverési nyertesekhez.

 

 

A területek több mint felét olyan nagy, 20-270 hektáros birtoktestek formájában hirdették meg, amelyeknek akár több százmillió forintos kikiáltási árával a valóban helyben élő, ténylegesen gazdálkodó családok aligha rendelkeznek.

Az elkelt megyei földterület ugyan 277 nyertes árverezőhöz került, de annak mintegy 70 százalékát, több mint 8300 hektárt mindössze 27 nagy, 100 hektár fölötti területhez jutott érdekeltség szerezte meg. Az „átlagjavító”, 20 ha alatti területet szerző 126 kisnyertes érdekeltség, a nyertesek közel 60 százaléka csupán a területek kevesebb mint 9 százalékához, összesen alig több mint 1000 hektárhoz jutott. A megyei átlag: nyertesenként 44 hektár – szépen kommunikálható, csak hamis.

Csongrád megyében a földek mintegy 58 százalékát külső, tőkeerős árverezők szerzik meg.

Ráadásul az úgynevezett „helybeliek” között is szép számmal találunk olyan cégtulajdonosokat, akik cégük székhelye jogán válhattak „szerzőképes helyi földművessé”.

A kormányközeli cégek és magánszemélyek bérelt területeiből – Ángyán sejtése szerint nem ritkán a „baráti” bérlőkkel egyeztetve – jobbára azokat bocsátották árverésre, amelyeket azután a bérlők maguk vásároltak meg. Ráadásul a birtoktestek többsége esetében kikiáltási áron, licit és árverseny nélkül jutottak bérleményeik tulajdonjogához. Ezek a területek nagyrészt el is keltek.

Jó megyei példa erre az Art-Farm Kft. A cégnek – a második Orbán kormánytól 2013-ban 20 évre előbb bérbe kapott, majd  árverésre meghirdetett – 501 hektár területére kizárólag maguk a családi cég társtulajdonos vezetői, a politika-közeli Besenczy Zoltán, Szarvas volt alpolgármestere és nagyvállalkozó fia tettek a kikiáltási árral megegyező nyertes árajánlatot.

Az árverésekben érintett 51 település közül 12-ben egyáltalán nem volt helybeli nyertes árverező. Vannak viszont erős érdekérvényesítő képességű települések, amelyek pályázói nemcsak a saját lakóhelyük, de más települések területeihez is hozzájutottak. A sikeresen elárverezett megyei terület közel 46 százalékát, több mint 5500 hektárt Lázár János és Farkas Sándor szűkebb pátriája, Hódmezővásárhely (közel 3300 ha) és Szentes (mintegy 2250 ha) nyertes árverezői szerezték meg. Ráadásul részben e politikusok holdudvara, rokonsága.

A nagy nyertesek között találjuk Lázár János rokonságát: a volt kancellária miniszter édesapja (id. Lázár János), anyai nagybátyja (Gyapjas Károly), unokatestvére (Légrádiné Gyapjas Mária) és annak férje (Légrádi József Gábor) 514 hektár földdel a megyei területek 4,3 százalékához juthatott hozzá.

Szintén a nagy nyertesek közül való Besenczy Zoltán, Szarvas volt fideszes alpolgármestere és fia (501 ha). Említhető még Farkas Sándor országgyűlési képviselő felesége, Farkasné Márton Katalin (63 ha) is.

Rádi Antónia

Címlapfotó: Google Earth

Megosztás