Egyéb

„Lesz botrány, ami érdekes botrány lesz” – Bitay Márton államtitkár a földárverésekről

Az állami földeladásokkal kapcsolatos égető kérdésekkel kereste meg az illetékes államtitkárt az Átlátszó. Bitay Márton szerint a vidék hosszútávú fejlesztése szempontjából irreleváns, ha hét és fél Budapestnyi területet eladnak az állami földvagyonból. Videóinterjú.

 

 

A magyar kormány a következő másfél hónapban 380.000 hektár állami földet bocsát árverésre. Ez a terület hatszor nagyobb, mint a Balaton. Közel 300 milliárd forint az értéke.

Ángyán József kritikái után megkérdeztük a magyar kormány leginkább szakavatott emberét, az állami földekért felelős államtitkárt, Bitay Mártont az üggyel kapcsolatban. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy ha nem lesznek ezentúl állami kézben termőföldek, akkor mit üzen azoknak, akik húsz év múlva szeretnének fiatal gazdaként mezőgazdálkodásba kezdeni.

Korábbi cikkeink az állami földügyekről

Politikai leszámolásnak eshetett áldozatul a kishantosi ökológiai mintagazdaság

„Délután megálmodja a dolgot Orbán, másnap megszavazzák”- Rodics Katalin a környezetvédelemről és a földrablásról

Ángyán József beolvas: Így még nem osztotta ki egy volt tagja sem az Orbán-kormányt

Kinek van 1,6 milliárdja Mészáros Lőrincék bérelt földjeire?

Így kaparinthatják meg strómanok az állami földek legjavát

Parlagon hagyták birtokaikat az új bérlők a Hortobágyi Nemzeti Park területén

Gazdaságaik felszámolására készülnek a legelők nélkül maradt, kisemmizett gazdák a Hortobágyon

Földmutyi Mányon: szüret előtt tessékelik ki a gazdát, jöhetnek a fidesz-közeliek

Fazekas tanácsadójának családja és a kunok taroltak a hortobágyi földbérlet-pályázatokon

Új földesúr Göbölpusztán: “Itt minden Mészáros Lőrincé”

Lévai Anikó tulajdonostársa nyerte a legtöbbet Felcsúton

Az árverésekkel a legértékesebb területeitől válik meg az állam. A közvagyon magánzsebekbe való juttatása azokat segíti, akik már így is eléggé tőkeerősek. Sokak szerint az, hogy az első Orbán-kormány a piszkos tizenkettő állami gazdaságot kiosztotta, és a második Orbán-kormány kedvezményezetteknek juttatta az állami földeket, az is ennek a tőkekoncentrációs folyamatnak a része.

Ezért azt a kérdést szegeztük az államtitkárnak, hogy mikor merült fel az állami földeladások ötlete? A legfőbb félelem, a földeladások kapcsán, hogy folytatódik a birtokkoncentráció, mert legtőkeerősebb emberek viszik majd el a földeket. Az interjúban az államtitkár arra is válaszol, hogy miként akarják megakadályozni, hogy az oligarchák kezébe kerüljön a föld strómanokon keresztül.

November 16-án indulnak az árverések. Elsők között a Simicska Lajos cége által bérelt földek kerülnek licitre. Hiába módosított törvényt a kormány, az oligarcha bérelt földjeire nem vonatkozik a bérleti díj emelésének a lehetősége, ezért csak neki éri meg megvenni a földeket. Ezzel párhuzamosan több politikai szervezet is jelezte, hogy ott lesz az árveréseken. Megkérdeztük az államtitkárt, hogy mire számít az árveréseken: érdektelenségbe vagy botrányba fognak fulladni a licitek?

A kormány váltig állította, hogy nem juthat külföldiek kezébe az állami föld. A kormányrendelet viszont ellentmondott a földtörvénynek az ügyben, amiért az ellenzéki pártok az alkotmánybírósághoz fordultak. Az alkotmánybíróság még nem döntött a beadványról.

 

 

Az interjú készítése után a kormány módosította a rendeletet, így lehetősége lesz az uniós állampolgároknak is földet vásárolni. A törvényileg kötelező helyi földbizottságok másfél éve nem álltak fel, így a helyieknek érdemben nem lehet beleszólása abba, hogy kik szerzik meg az állami földeket.

Bitay államtitkárt is arról faggattuk, hogy mihez kezd az állam a befolyó bevételekkel, mert a nemzeti földalapról szóló törvény értelmében csak földvásárlásra lehet a befolyó pénzeket fordítani. Bitay szerint a vagyongyarapítás a cél.

Megkérdeztük azt is, hogy hány embernek van lehetősége földet vásárolni. A beszámolók szerint másfél év alatt megháromszorozódott a földművesek száma, a képesítést adó aranykalászos gazdatanfolyamok telítettek. Sajtóhírek szerint ügyvédek, politikusok lettek gyorstalpalón földművesek.

Vágó Gábor

Videó: Victora Zsolt

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

Megosztás