Egyéb

Mészáros Lőrinccel kávézott az államtitkár, aztán az NFA visszavont néhány földárverési hirdetményt

Miről beszélgethetett az ország legnépszerűbb oligarcha-találkozóhelyén az agrárminisztérium földárveréseket felügyelő államtitkára, Bitay Márton, és a földárverések legnagyobb nyertese, Mészáros Lőrinc? Bitay szerint a fociról, szerintünk Mészáros földjeiről. Mutatjuk a bizonyítékot.

 

keepcalmsame2

 

Májusban újra indulnak a földárverések, ez már a harmadik árverési kör lesz, a kormányzat tervei szerint egyelőre az utolsó is. Mészáros Lőrinc a családjával együtt hiába vásárolt meg háromezer focipályányi földterületet az eddigi két árverési körben, ismét érdeklődést mutat a földárverések iránt.

Felcsút polgármestere, Orbán Viktor jóbarátja néhány napja a földügyekért felelős földművelésügyi államitikárral, Bitay Mártonnal  kávézott az ország legbefolyásosabb embereinek kedvelt találkozóhelyén. A találkozóról Mészáros annyit mondott a Népszabadságnak, hogy csak kávéztak egyet. Bitay másnapi közleménye szerint a fociról beszélgettek csupán.

Four Seasons az oligarcha-spot

A Gresham palotában lévő Four Seasons hotel éttermében számos alkalommal megfordultak már Nemzeti Együttműködés rendszerének befolyásos szereplői. Találkozott már itt egymással Habony Árpád, Tiborcz István, a TV2 vezérigazgatója és a Nemzeti Vagyonkezelő vezetője is. Habony beszélgetett itt a Népszabadságot is tulajdonló kiadó igazgatójával is. Aznap, amikor Mészáros Bitayval találkozott, a polgármester összefutott még a Századvég gazdaságkutató vezetőjével, Márton Péterrel is ugyanott.

A Bitay- Mészáros találkozó április 26-án a délelőtti órákban történt. Még aznap a Nemzeti Földalap visszavont három földárverési árverési hirdetményt. Ezek egyikében Mészáros cégének a Búzakalász 66-nak, és Mészáros terstvérének az államtól bérelt földjei kerültek volna az árverési kalapács alá.

Összességében 165 hektár olyan bérelt állami föld van Mészárosék művelésében, amit a döntés nyomán mégsem ad el az állam. Ennek az lehet az oka, hogy Mészárosék szűk családjában már majdnem mindenki elérte az egy személyre vonatkozó háromszáz hektáros termőföld birtoklási határértéket, tehát ha akarnának sem tudnának törvényesen több földet venni.

Korábbi cikkeink a Fejér megyei földekről

Itt a legújabb Ángyán-tanulmány: a felcsútiak vették a legtöbb földet Fejérben

Mészárosék terjeszkednek a hatvanpusztai Orbán-birtok körül: plusz félezer hektár a felcsúti gömböcnek

Etyeken is terjeszkedik Mészáros Lőrinc – közzétették a földárverések eredményeit

Talpalatnyi föld I.: Alcsút és Bicske között terjeszkedik az Orbán-uradalom

“Szarok rá hogy más mit mond” – Mészáros Lőrinc vs Ferenczi Krisztina, videóinterjú

Új földesúr Göbölpusztán: “Itt minden Mészáros Lőrincé”

A visszavonással érintett Fejér megyei árverési hirdetményekben nem csak Mészárosék bérelt földjei menekültek meg az árverésektől. Hanem egy másik nagy nyertes Fejér megyei érdekkör, a kishantosi mintagazdaság földjeit is megszerző Mezőfalvai Mezőgazdasági Termelő És Szolgáltató Zrt. által bérelt földek árverési hirdeményeit is visszavonta a Bitay által felügyelt NFA.

Ezáltal több száz hektár állami föld marad a Mezőfalvai Zrt. bérleményében. A mögöttes ok véleményünk szerint nagyon hasonló lehetett, mint Mészároskénál, az eddigi árverések során “túlnyerhették” magukat a tulajdonosi kör tagjai.

Vágó Gábor

Közreműködött a Greenpeace Magyarország

kép eredetije: index.hu

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás