orosz-ukrán háború

Putyin orgonái Magyarországon: kíváncsian várjuk, mit lép a Médiatanács elnöke

Aki a magyar médiából tájékozódik az Ukrajna elleni orosz invázióról, olyan információ- és véleménypluralizmust tapasztalhat, amire kikerekedik még a jogállamiság-jelentést készítő brüsszeli bürokraták szeme is. A magyar médiában nem csupán a megvezetetett nyugati, NATO-hívő, ruszofób és Putyint a sátánnak tartó nézetek jelennek meg, hanem úgynevezett józanabb hangok (korábbi nevén egyrésztmásrésztezés, de ismert még „whataboutism” és „bothsidesism” néven is) is, amelyek fel merik vetni a nyugati neoliberális kapitalizmus és a CIA, valamint a NATO felelősségét, és hála istennek, azok a vélemények is elhangozhatnak (még!), amelyek szerint Putyin rakétái szükségszerűen (hisz mást nem tehetett, szegény) a békét verdesik az ukrán neonácik arcába. Factchecker legyen a talpán, aki lakmuszpapíron meg tudja mérni az állítások igazságtartalmát!

Vannak azonban problémák. Az Ukrajna elleni orosz inváziót övező hírekről, illetve Putyin – sokszor még az ellenzéki oldalon is megértéssel fogadott – indokainak egy jelentős részéről be lehet bizonyítani, illetve bizonyítva van, hogy hazugság. Ezeknek a híreknek szintén jelentős része valahogy mindig visszavezethető a Kreml aktuális érdekeire, számos esetben magára a Kremlre.

„Tisztelet és hála Putyinnak!” – nyílt Kreml-propaganda fideszes csatornákon | atlatszo.hu

Ukrajna és a Nyugat támadt agresszorként Oroszországra, ukrán katonák kelet-ukrajnai civileket mészároltak, egyébként ukrán nép és államiság nem is létezik, a mai ukrán államot jobb lenne feloszlatni – ilyen és hasonló állítások nemcsak az orosz állami propagandában, hanem a Fideszt támogató, közpénzből is működő csatornákon keresztül jelentek meg.

Vannak továbbá az ezekre a hazugságokra épülő nézetek. Hirdetőik egy része gyaníthatóan nem a Kreml szolgálatában vélekedik így, hanem mert így véli tudni. Bár nem a semmiből alakult így a vélekedésük, velük nincs dolgunk, a világon vélhetően milliárdnyi ember tud dolgokat rosszul, az ambíciózus rosszul tudás olykor okoz is kalamajkát, de ártatlanok abban az értelemben mindenképp, hogy nem rossz szándékkal terjesztenek valótlanságokat.

A Kreml viszont igen. Nagyon sok éve.

Ez utóbbival lenne azonban dolgunk, nekünk is, és főképp a magyar államnak. Azt gondolhatnánk, hogy miután Ursula Von der Leyen – számos ország saját belátása után – az Európai Unió részéről is bejelentette, hogy az EU területén betiltják a Kreml-propagandát és dezinformációs hadviselésben a nehéztüzérség szerepét ellátó Russia Today, illetve Szputnyik csatornák és azok leányvállalatainak sugárzását, hogy „ne terjeszthessék hazugságaikat Putyin háborújának igazolására”, EU-tagországként mi is megnyugodhatunk.

A helyzet éppen ennek az ellenkezője. Az EU bejelentése után a Kreml-propaganda globális és hazai hópihéi nyilván cenzúrát kiáltanak egyből, de itthon nem lehet betiltani a Russia Todayt, a Szputnyikot és más, orosz állami hírforrásokat, mert Magyarországon nincsenek jelen. A Kreml-propaganda viszont Európában évek óta, Magyarországon legalább 2015 óta dokumentáltan is jelen van, csak akkor még a hazai szélsőjobbhoz, többnyire a Jobbikhoz és a tőlük is jobbra álló radikális neofasiszta/újnáci csoportokhoz köthető blogokon terjedt.

Az elmúlt években azonban a putyinista dezinformáció terjesztését átvette a hazai kormánypárti média.

Ezeknek a dezinfomációknak, álhíreknek és megtévesztéseknek az eredője egészen pontosan tudható volt akkor is, tudható most is. Jelenleg azonban nem pusztán ideológiai kinyilatkoztatásokról, a nyugat alkonyát ünneplő és Oroszország, valamint diktátora, Vlagyimir Putyin nagyságát hirdető véleményekről van szó, még csak nem is embertelen menekültellenes hörgésről, hanem háborús uszításról és hazudozásról.

Kétkulacsos kormánykommunikáció: a közmédiába is bekerültek az orosz háborús propaganda állításai | atlatszo.hu

A művelődési házban várakozó családok nem tudják mi a következő lépés, volt, akinek csak fél órája volt összekészíteni a csomagját, miután a televízióban meglátta a háború kitöréséről szóló híreket. Helyszíni riport Záhonyból és Beregsurányból.

Az, hogy Magyarországon a Kreml-propagandát a magyar kormány közpénzből fenntartott médiája terjeszti, sokak számára egyet jelent a média sokszínűségével és azzal, hogy nálunk még nincs cenzúra. A magyar kormány médiapolitikájának támogatói, némelyikük jogász végzettséggel, időről-időre bepróbálkoznak azzal a trükkel, hogy a kormány médiapolitikáját a miltoni „vélemények szabadpiaci versenyének” liberális eszméjéből vezetik le, és azzal érvelnek, hogy a hatalom a vélemények piacán ugyanolyan jogokkal versenyez, mint akárki más.

Azonban a sajtó- és véleményszabadság ideája éppenhogy azért szökkent szárba, hogy ne csupán a hatalom hangját lehessen hallani, sőt, lehetőleg a hatalom hangját lehessen a legkevésbé, ha már mindenképpen muszáj. Az orosz-ukrán háborúban a magyar hatalom hangja a Kreml-hangja. A magyar állami média, a kormánypárti magánmédia, illetve a kormány közösségimédia-hálózata, javarészt közpénzből, most egy olyan diktátorért sípol, akinek Ukrajnával kapcsolatos valódi tervei legalább tegnap óta ismertek: Ukrajna megszállása, megsemmisítése, elcsatolása.

Nagyorosz álmokról mesél a túl hamar kitett győzelmi jelentés | atlatszo.hu

Miközben a magyar kormány saját elmondása szerint minden Oroszország elleni szankciót támogat, és elítéli Putyin agresszióját, a közmédia a háború kezdetén mintha finoman Ukrajna ellen próbálta volna hangolni a közvéleményt, és relativizálni Moszkva felelősségét.

Azt is tudjuk, hogy ez mit jelent Ukrajna számára, mivel ismerjük, hogy Putyin mit jelent Oroszország számára. Ez a média nem jöhet elő később azzal, hogy nem tudta, mit cselekszik. Tudja most is. A naponta előadott bohózatok a kormánymédia őrjöngése, a fejlemények és a kormány éppen aktuális külföldi helyezkedése között elárulják. Rosszul hazudnak, pedig tudják az igazságot.

A kormány belföldi használatra szánt hivatalos álláspontját a médiájából tudjuk, ami épp annyira szégyenteljes, mint amennyire veszélyes. Az EU talán nem buta annyira, hogy ne lássa, hogy miközben Orbán kénytelen a nemzetközi színtéren fokozatosan elrugaszkodni Putyintól, addig a médiája, Európában egyedülálló módon, még most is Kreml-párti háborús uszítást végez egy háborús bűnös mellett, folyamatosan hazudozik, és ezzel sérti mind a hazai jogot, mind pedig a nemzetközi jogot.

Megrendezett jelenetek, oroszok elleni népirtás, nyugati provokáció – a Kreml alternatív valósága az ukrán válságról

A Krím-félsziget 2014-es annektálása óta az orosz álhírgyárak egyik kedvelt célpontjává vált Ukrajna. Az ukrán-orosz konfliktus jelenlegi kiélesedésével pedig a…

Litvánia és Csehország is a hazai és a nemzetközi jogra hivatkozva takarította el az orosz állam által fenntartott csatornákat. Ez a jog ránk is vonatkozik, minket is védene, a magyar jog is lehetőséget ad rá, ezt a jogot pedig a magyar államnak, továbbá a médiahatóságnak kellene érvényesítenie.

Ezzel szemben ezt a jogot most ellenzékiek, civilek és ellenzéki politikai pártok szeretnék érvényesíteni. Egyfelől azzal a részben nyilván tehetetlen, de morálisan fontos petícióval, amelyben felszólítják Koltay Andrást, a Médiatanács elnökét, hogy a rá ruházott jognál fogva hívja vissza az állami média vezetőségét, köztük a hírhamisító Papp Dánielt, mivel a felügyeletet és a munkáltatói jogokat ő gyakorolja. Másfelől az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) segítségét kérik, de hogy mihez vagy miben, az nem derül ki.

Erre válaszul a közmédia a Médiahatósághoz és a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordult, mert szerintük újból „a független magyar közmédiát támadja a baloldal”.

Érdemes lesz nézni, mit lép erre Koltay. A tisztesség, az erkölcs és a lelkiismeret több utat is kínál neki.

Bátorfy Attila

Címlapkép: A Pesti Srácokon február 2-án megjelent publicisztika eredeti címe és az átírt címe

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás