adatigénylés

Egy levakarhatatlan adatigénylő küzd az országos buliturné papírjaiért

János szeptember elején közadatigénylésben kérte ki a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-től (MTÜ) az Őszi hacacáré elnevezésű koncertsorozat szervezésével kapcsolatos dokumentumokat. Az MTÜ egy 45 napos hosszabbítással reagált „a gazdaság COVID-válságot követő újraindításával kapcsolatos kiemelt feladataira” hivatkozva, ám Jánost ez nem riasztotta el. Válaszlevelében közölte az állami céggel, hogy az Alkotmánybíróság döntésének értelmében kötelesek pontosan megjelölni az adatigénylés által akadályozott feladataikat. Egyúttal azt is jelezte, hogy a NAIH-hoz fordul, majd ezután több levélben is rákérdezett, hogy mikor kapja meg végre a kért adatokat. Az MTÜ a 45 nap letelte UTÁN hosszabbított neki újabb 45 napot, de János nem hagyta ennyiben: közölte velük, hogy ez nem jogszerű. Alighanem megvan az év legkitartóbb adatigénylője.

Az Őszi Hacacáré egy 228 állomásos országos koncert- és rendezvénysorozat, amelynek zenei kínálatában egyaránt megtalálhatók a zenészlegendák, a fesztiválzenekarok és a mulatós műfajt képviselő előadók olvasható a programsorozat honlapján. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő 2021. augusztus 27-én jelentette be a Facebook-oldalán, hogy a kormány egy kilenc héten át tartó, ingyenes koncertsorozatot indít, amellyel az összetartozást ünnepelhetjük a koronavírus-járvány miatti hosszú bezártság után.

Szentkirályi bejelentésében amit a Telex vett észre még csak 130 állomásról volt szó, ez bővült azóta 228 helyszínre. A zenei programokat a koncerthelyszíneken olyan kísérőprogramok színesítik, mint a kézműves és hagyományőrző bemutatók, valamint gyermekfoglalkoztatók írja az Őszi hacacáré weboldala, amin a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) logója is szerepel.

Ez egyszerűen elfogadhatatlan

Az Átlátszó által üzemeltetett közadat-igénylő felületen, a KiMitTud-on szeptember 8-án egy János nevű felhasználó kikérte az Őszi hacacáré szervezésével kiváltképpen a programsorozat kapcsán az MTÜ által megrendelt szolgáltatások, ideértve az esetleges külső lebonyolító igénybevételével összefüggő dokumentumok másolatait.

Egy hét múlva, szeptember 15-én János megérdeklődte, hogy megkapták-e az adatigénylését, és ha igen, mikor várhatja rá a választ. Erre szeptember 16-án az MTÜ azt írta vissza, hogy az előírt határidők betartásával fognak válaszolni. Majd szeptember 23-án közölték Jánossal, hogy a gazdaság COVID-válságot követő újraindításával kapcsolatos kiemelt feladataikra tekintettel meghosszabbítják a válaszadási határidőt 45 nappal.

Jánosnak ez nem tetszett. Még ugyanazon a napon, szeptember 23-án hosszas válaszlevelében kifejtette az MTÜ-nek, hogy a 15/2021. (V. 13.) számú határozatában az Alkotmánybíróság rögzítette, hogy nem elegendő általános okokra hivatkozva élni a koronavírus miatt hozott kormányrendeletben lehetővé tett 45 napos hosszabbítással, hanem meg kell nevezni konkrétan azt a közfeladatot, amit akadályozna az adatigénylés normál, 15 napos határidőben való megválaszolása.

Jelzem, hogy ez a joggyakorlat nem csupán az 521/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet céljával és rendeltetésével ellentétes, hanem kifejezetten alapjogsértő is írta János.

Hozzátette azt is, hogy a KiMitTud-on fellelhető adatigényléseket átnézve azt látja, hogy az MTÜ rendszeresen ezt csinálja, és neki sem jelölte meg az állami cég, hogy pontosan milyen feladatait nem tudná ellátni az adatigénylés gyors megválaszolása miatt.

Mivel nem tartom elegendőnek a hivatkozottakat, azt beleilleszthetőnek látom az MTÜ által egyébként folytatott a közérdekű adatok megismeréséhez való jog kiüresítéséhez vezető gyakorlatba szögezte le János, aki jelezte, hogy továbbra is várja a hosszabbítás konkrét okainak megjelölését, de egyébként a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordul és vizsgálatot kér.

Október 6-án János ismét levelet írt az MTÜ-nek, hogy megérdeklődje, hogy mikor küldik meg a dokumentumokat. Nyilvánvaló, hogy egy elektronikusan is rendelkezésre álló iratot kellene e-mailben elküldeniük. Semmilyen járványügyi feladatuk nem akadályozhatja önöket ebben az egyszerű műveletben írta ekkor János, aki feltett egy költői kérdést is:

A 45. napon vajon további 45 nappal fogják meghosszabbítani az igénylést?

Semmi reakciót nem kapott, ezért október 11-én megírta az MTÜ-nek, hogy továbbra is várja a válaszukat, majd október 13-án ismét érdeklődött az általa kért dokumentumok iránt. Erre se reagáltak neki, ezért október 20-án megkérdezte, hogy miért nem kap választ. Eredmény nulla.

János nem adta fel, október 22-én jelezte a turisztikai csúcsszervnek, hogy másnap lejár az általuk megállapított 45 napos határidő, tehát úgy gondolja, hogy hamarosan megkapja a választ. Vagy az újabb 45 napos hosszabbítást. Semmi reakció. Október 24-én János megírta az MTÜ-nek, hogy lejárt a határidő, ezért nincs lehetőség további hosszabbításra.

Október 25-én végre reagált az MTÜ: újabb 45 nappal meghosszabbították János adatigénylését.

János még ekkor is állta a sarat: szép higgadtan idézett a 45 napos hosszabbítást lehetővé tévő kormányrendeletből, ami kimondja, hogy az adatigénylőt az újabb hosszabbításról az első határidő letelte ELŐTT tájékoztatni kell. Lefordította köznyelvre is a jogi szöveget: A 45 nap utáni további 45 napos hosszabbítás akkor működik, ha még 45 napon belül tájékoztatnak a további hosszabbításról. Önök ezt elmulasztották.

Majd ismételten rákérdezett arra, hogy az MTÜ pontosan milyen közfeladatait nem tudná ellátni az adatigénylése megválaszolása miatt. Hozzátette, hogy ezt már korábban is kérdezte, de nem kapott rá választ, és megérdeklődte, hogy miért nem. Az év alighanem legkitartóbb adatigénylője október 25-én kelt válaszlevelét tömör véleménnyel zárta:

A leveleimre egyáltalán nem válaszolnak, csak néha idedobnak egy levelet a hosszabbításról. Egy közpénzből működő szervezettől ez egyszerűen elfogadhatatlan.

Fotózkodni fideszesekkel

Egyáltalán nem biztos egyébként, hogy az MTÜ az illetékes a koncertsorozat ügyében, hiába van ott a logója az Őszi hacacáré honlapján. A Telex kérdésére ugyanis szeptember elején azt válaszolták, hogy „a program lebonyolítása nem a Magyar Turisztikai Ügynökség hatáskörébe tartozik, kérjük kérdéseikkel forduljanak az illetékeshez”.

Azt viszont nem árulták el, hogy ki az illetékes. Azonban attól, hogy a lebonyolítást esetleg más végzi, még lehetnek ők a megrendelők.

A lap szerint az Őszi Hacacáré valószínűleg abból a 4,9 milliárd forintból valósul meg, amiről kormányrendelet jelent meg július végén. A rendelet szerint a pénzt „a közösségi élet újraindítását és az összetartozás-érzés erősítését szolgáló könnyűzenei események és rendezvények, koncertek minél nagyobb számban történő megvalósulása, továbbá az előadó-művészeti és rendezvényszektor segítése aktív állami feladatvállalására és támogatására” szánták, és az MTÜ bízták meg a programterv kidolgozásával, valamint a rendezvénysorozat lebonyolításával.

A Telex szeptember eleji cikkében azt is kiemelte, hogy az Őszi hacacáré helyszínei között nincs ellenzéki vezetésű település,

csak olyan helyeken szervezett koncerteket a kormány, ahol fideszes, vagy papíron független, de fideszes kötődésű a polgármester.

A lap szerint egyfajta kampányeszközként használja a kormánypárt a bulikat, ahol a helyi fideszes politikusok és országgyűlési képviselők fotózkodnak az előadókkal és egymással.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Őszi hacacáré Balassagyarmaton 2021. október 23-án (forrás: Őszi hacacáré/Facebook)

 

Megosztás