közpénzégetés

A tűzijáték 3,2 milliárd, az összes augusztus 20-i program bő 10 milliárd forintba került

2022-ben „Európa legnagyobb tűzijátékát” ígérte a kormány az államalapítás ünnepére, amit azonban a kedvezőtlen időjárás-előrejelzés miatt augusztus 20. helyett egy héttel később tartottak meg. A programot lebonyolító Magyar Turisztikai Ügynökség előzetesen csak annyit közölt, hogy a rakéták 1,3 milliárd forintba fognak kerülni. A honlapjukra azonban nemrég kitették a rendezvények teljes költségét, ami jóval magasabb ennél.

Tavaly az augusztus 20-i tűzijátékot az Operatív Törzs elhalasztotta, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vihart jelzett előre, majd miután az mégsem következett be, Palkovics László miniszter kirúgta az OMSZ két vezetőjét. A látványosságot végül augusztus 27-én tartották meg, de a költségeit erősen titkolták.

Tavaly nyáron írtuk meg, hogy a Párbeszéd Magyarországért közadatigénylésben kérte ki a lebonyolítást végző Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) a 2022. évi államalapítási ünnepi tűzijáték előzetes költségbecslését, valamint a négynapos programsorozat előzetes költségbecslését az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalon.

Az MTÜ azt válaszolta az ellenzéki pártnak, hogy mivel „döntés megalapozását szolgáló adatokról” van szó, 10 évig nem nyilvánosak a dokumentumok. Cikkünk után viszont sértődött hangvételű közleményt adtak ki, miszerint „a tűzijáték ára pontosan tudható: nettó 1,3 milliárdba kerültek a rakéták”.

Bő 3 milliárd volt a tűzijáték

Ez persze nyilvánvalóan nem a teljes programsorozat komplett költsége, hiszen egy évvel korábban, 2021-ben közel 12 milliárd forintot szórtak el az augusztusi 20-i ünnepségre. További részleteket azonban nem közöltek a tavalyi kiadásokról, viszont – ahogy azt a 24.hu is észrevette – valamikor a tél folyamán közzétettek róluk egy összesítést a honlapjukon.

Az MTÜ listája szerint nettó 10,3 milliárd forintot költöttek a 2022-es államalapítási programokra.

Ebből a tűzijáték, valamint a hozzá és egyéb állami rendezvényekhez kapcsolódó szervezési és biztonsági feladatok összesen nettó 3,2 milliárd forintba kerültek.

Ezenkívül a négynapos programsorozathoz kapcsolódó rendezvényszervezési költségek nettó 4,5 milliárdra rúgtak, a hirdetési és kreatív tervezési költségek pedig közel 2 milliárdot tettek ki. Plusz az állami díszünnepségre is elment 233 millió, az egységes arculati megjelenésre és weboldalfejlesztésre pedig még 351 millió forint.

Forrás: MTÜ

A 351 milliós kategóriában említett weboldalfejlesztés a szentistvannap.hu honlap elkészítését takarja, amelyen az érdeklődők a programokról, a legfrissebb hírekről, és az akciós sörárakról tudtak tájékozódni.

A honlaphoz készült egy mobiltelefonos applikáció is, amelyen ugyanezek az információk voltak elérhetők. A mobilapp áráról annak megjelenését követően, de még az állami ünnepségek előtt, tavaly augusztus 18-án érdeklődtünk az MTÜ-nél közadatigénylésben. Konkrét választ azonban nem adtak erre a viszonylag egyszerű kérdésre, csak a tűzijátékhoz kapcsolódó rendezvényszervezési feladatokra költött nettó 1,4 milliárd forintos közbeszerzés linkjét küldték el.

Pár éve alig 200 millió volt

A K-Monitor kiszúrta már tavaly a Nemzeti Kommunikációs Hivatalnak ezt a tenderét, amelynek pontos szövege így szólt: „Rendezvényszervezési feladatok ellátása az Államalapító Szent István ünnepe alkalmából tartandó tűzijáték kapcsán a Visit Hungary Nemzeti Turisztikai Szervezet Nonprofit Zrt. részére. Mennyisége: A műszaki leírásban részletesen meghatározott kommunikációs feladatok elvégzése legfeljebb a nettó 1 400 000 000,- Ft + Áfa (…) keretösszeg kimerüléséig.”

Ez a rakéták 1,3 milliárdos árával együtt már rögtön nettó 2,7 milliárd forint lenne – írtuk tavaly, ám az MTÜ nemrég közzétett táblázata szerint a tűzijátékra költött összeg ennél is több, nettó 3,2 milliárd forint lett.

A közbeszerzési adatbázis alapján arról is beszámoltunk augusztusban, hogy a látványosság költségei 2020 óta valamiért rettenetesen megdrágultak. Előtte sokkal olcsóbb volt:

A megrendelő mindhárom évben az állami tulajdonú Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft. volt, a kivitelező pedig a Nuvu Kft.

2020-ban 1,3 milliárd lett volna a látványosság ára, de elmaradt a koronavírus-járvány miatt. 2021-ben aztán 3,1 milliárd forintba került a tűzijáték, 2022-ben pedig 3,2 milliárd forintba.

 

A korábbi évekhez hasonlóan a 2022-es tűzijáték kivitelezője is a Nuvu Kft. volt. A cégről tavaly megírtuk, hogy 2021-ben nagyon meglódultak pénzügyei. Fennállása 10. évében, 2017-ben a Nuvu Kft. nettó árbevétele 470 millió forint volt, 2018-ban és 2019-ben 300-365 millió, 2020-ban (minden bizonnyal a koronavírus miatti lezárásokból fakadóan) visszaesett 82 millióra.

2021-ben viszont nettó 1,4 milliárd forint lett a forgalmuk, és ebből majdnem 584 millió a tiszta haszon. Ez volt az elmúlt 5 év rekordnyeresége: korábban maximum 93 millió forint pluszt tudtak összehozni. A 2022-es számokat még nem tették közzé.

Rekordbevételt produkált tavaly a tűzijátékot lebonyolító cég | atlatszo.hu

Az ifj. Mészáros Lőrinc, Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő, és néhány további kormányközeli vállalkozó földvásárlásairól kifüggesztett adásvételi szerződések árulkodnak.

Erdélyi Katalin

Adatvizualizáció: Szabó Krisztián. A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Tűzijáték a Duna felett Budapesten 2022. augusztus 27-én. (fotó: MTI/Lakatos Péter)

Megosztás