közpénzégetés

Csak a rakéták 1,3 milliárd forintba kerülnek az augusztus 20-i tűzijátékhoz

A Magyar Turisztikai Ügynökség közleménye szerint „félrevezető cikkek” jelentek meg, hiszen a tűzijáték ára pontosan tudható: nettó 1,3 milliárdba kerültek a rakéták. Ez az összeg azonban aligha a teljes költség. Tavaly ugyanis csak a tűzijátékra és az ahhoz, valamint az egyéb állami programokhoz kapcsolódó rendezvénybiztosításra 3,1 milliárd forintot költöttek, a teljes programsorozat pedig 12 milliárd forintba került. Idén pedig „Európa legnagyobb tűzijátékát” ígérik, és az elmúlt évhez képest most kétszer annyi (vagyis 600) drón fog hozzájárulni a látványhoz.

Sajtóközleményt adott ki a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), miután megírtuk, hogy – mivel „döntés megalapozását szolgáló adatokról” van szó – 10 évig nem nyilvános a 2022. évi államalapítási ünnepi tűzijáték, valamint a négynapos programsorozat előzetes költségbecslése, amit a Párbeszéd kért ki az MTÜ-től.

„A tegnapi napon félrevezető cikkek jelentek meg az augusztus 20-ra tervezett tűzijátékkal kapcsolatban, hiszen a Magyar Turisztikai Ügynökséghez érkezett közérdekű adatigénylés a tűzijáték előzetes költségbecslését kérte. Az előzetes költségbecslés egy döntéselőkészítő dokumentum, amely jelen esetben már nem releváns, hiszen az idei tűzijáték ára pontosan tudható, mivel azt a Magyar Turisztikai Ügynökség az év első felében már beszerezte” – olvasható az MTÜ július 18-i közleményében.

Tíz évig nem nyilvános az augusztus 20-i tűzijáték és programok ára | atlatszo.hu

Egyelőre titkolja a Magyar Turisztikai Ügynökség, hogy mennyi közpénzt terveznek elkölteni az államalapítási ünnepség programjaira, valamint az Európa legnagyobbjaként beharangozott tűzijátékra. Az indoklás most is a már jól bevált szlogen: „döntés megalapozását szolgáló adatokról” van szó, amelyek 10 évig nem nyilvánosak. A tavalyi rendezvénnyel kapcsolatban három és fél hónappal később kaptunk választ, amiből az derült ki, hogy 2021-ben közel 12 milliárd forintot fordítottak az augusztus 20-i eseményekre. Idén petíció indult a közpénzégetés ellen, és már 86 ezer fölött jár az aláírók száma.

Mint írják,

„a rakéták beszerzési ára nettó 1,3 milliárd forint, azaz bruttó 1 650 000 000 forint, amely megegyezik a tavalyi tűzijáték árával.”

Ez azonban nyilván nem a teljes költség, hiszen a tűzijáték nem csak a rakéták megvásárlásából áll, továbbá az összeg egyértelműen nem tartalmazza a többi augusztus 20-i rendezvény költségét sem.

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal K-Monitor által kiszúrt közbeszerzési eljárásában például a rakéták áránál nagyobb összeg szerepel a tűzijáték kommunikációs feladataira: „Rendezvényszervezési feladatok ellátása az Államalapító Szent István ünnepe alkalmából tartandó tűzijáték kapcsán a Visit Hungary Nemzeti Turisztikai Szervezet Nonprofit Zrt. részére. Mennyisége: A műszaki leírásban részletesen meghatározott kommunikációs feladatok elvégzése legfeljebb a nettó 1 400 000 000,- Ft + Áfa (…) keretösszeg kimerüléséig.”

Ez a rakéták 1,3 milliárdos árával együtt már rögtön nettó 2,7 milliárd forint. Ehhez jön még a rakéták fellövése, technikai és biztonsági feladatok a tűzijáték kapcsán, plusz az egyéb augusztus 20-i programok.

Tavaly összesen 12 milliárd forintot költöttek az augusztus 20-i ünnepségre,

ebből csak a tűzijáték és a tűzijátékhoz, valamint az egyéb állami programokhoz kapcsolódó rendezvénybiztosítás összesen 3,1 milliárd forintba került az MTÜ-től decemberben kapott lista szerint.

Most pedig a kormány Európa legnagyobb tűzijátékát ígéri, „amely bemutatja az ezeréves magyar állam történelmének jelentős momentumait, a nemzeti identitás fontosabb elemeit. A tűzijáték során uszályokról és pontonokról mintegy 40 ezer pirotechnikai eszközt lőnek majd fel 4,3 kilométer hosszan a Margit híd és a Petőfi híd között. Emellett a tavalyihoz képest kétszer annyi, hatszáz drón is hozzájárul majd a látványhoz” – emelte ki Kovács Zoltán államtitkár, az augusztus 20-i programsorozat biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője.

A négynapos rendezvényen többek között lesz tisztavatás, légiparádé, zászlófelvonás, Szent Korona-látogatás, ünnepi szentmise, Szent Jobb-körmenet, koncertek, Magyar Ízek Utcája és Csárdafesztivál is. Az ígéret szerint az augusztus 18. és 21. között megrendezett eseményen a tavalyinál is több programhelyszín és „hamisítatlan fesztiválhangulat” várja majd a látogatókat.

A tűzijáték ellen tiltakozók száma közben a 130 ezerhez közelít.

Katus Eszter

Nyitókép: Tűzijáték a Duna felett, az Országház előtt Budapesten az államalapítás ünnepén, Szent István napján 2021. augusztus 20-án. MTI/Máthé Zoltán

Megosztás