adatigénylés

Közel 12 milliárd forintba került az idei augusztus 20-i ünnepség

Végre válaszolt az augusztus végén beadott adatigénylésünkre a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. (MTÜ): minden eddigi becslésnél többe került az idei augusztus 20-i államalapítási ünnep. Az állami turisztikai csúcsszerv által elküldött összesítőből kiderül, hogy közel 12 milliárd adófizetői forint ment el többek között fényshow-ra, tisztavatóra, díszünnepségekre, tűzijátékra, médiakampányra, és „márkaazonosítóval ellátott ruházatra”. A szerződött partnerek nevét azonban nem árulták el.

Az MTÜ-től azt szerettük volna megtudni, hogy az államalapítási ünnep szervezőjeként mely magánszemélyekkel és cégekkel, milyen feladatokra, milyen díjazásért szerződtek. Az erre vonatkozó, augusztus 23-án elküldött adatigénylésünkre 3 és fél hónappal később, december 6-án kaptunk választ, de nem teljeskörűt.

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy először szeptemberben, majd október elején másodszor is 45 nappal meghosszabbította a válaszadás határidejét az állami szervezet, „a gazdaság COVID-válságot követő újraindításával kapcsolatos kiemelt feladataira” hivatkozva. Pedig, mint arról akkor beszámoltunk,  az Átlátszó jogászai szerint az ilyen válaszhalogatás egy alkotmánybírósági ítélet alapján jogellenes.

Szent Istvánt ábrázoló installáció az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepén tartott felvonuláson a budapesti Andrássy úton 2021. augusztus 20-án (forrás: MTI/Czeglédi Zsolt)

A többek között guruló turulmadarat, aranyozott Szent István szobrot, tűzijátékot és légiparádét is magában foglaló ünnepségsorozatról a sajtóban és ellenzéki politikusok kérdései nyomán kiderült néhány részlet, s ezek sokmilliárdos költésről árulkodtak, ezért voltunk kíváncsiak arra, hogy az adófizetői forintokat hogyan és mire költötték az államalapítási rendezvények kapcsán.

Hiába kérdeztük, azt továbbra sem árulta el az MTÜ, hogy mely cégekkel szerződtek a költséges ünnep ürügyén.

Csak az derül ki a szűkszavű válaszból, (ami egy, az alábbi táblázatra mutató linket jelentett), hogy milyen tételekre ment el a pénz, összesen 11,78 milliárd forint.

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

Hoteltámogatások csókosoknak

A Magyar Turisztikai Ügynökség tulajdonában álló és felügyelete alatt működő Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. által osztogatott turisztikai fejlesztési támogatásokról így fogalmaz a korrupciós visszaélések felderítésére alakult Transparency International Magyarország (TI) december 9-én,  a korrupció elleni küzdelem világnapján kiadott közleményében:

A korrupció melegágyát jelentik a turisztikai szektornak nyújtott támogatások (…) a turisztikai szektor megsegítésére szánt több száz milliárdos állami támogatási program átláthatatlan, kedvezményezettje pedig egy szűk kör, ami súlyosan torzítja az ágazat piaci viszonyait. A támogatások kiosztása kapcsán ráadásul több esetben felmerül az összeférhetetlenség gyanúja.

Tűzijáték a Duna felett, az Országház előtt Budapesten az államalapítás ünnepén, Szent István napján, 2021. augusztus 20-án (forrás: MTI/Máthé Zoltán)

A civil szervezet Szoba kiváltsággal címmel külön tanulmányt (erről összefoglaló itt olvasható, a teljes anyag itt elérhető) készített a turisztikai szektor támogatásainak általuk megkérdőjelezhetőnek vélt részleteiről. A dokumentum többek között megállapítja:

A járványhelyzet azonban egyúttal ürügyet is szolgáltatott arra, hogy az állam átláthatatlan módon adófizetői forrásokból nyújtson támogatást a politikához közel álló vállalkozóknak, és ezáltal önkényesen beavatkozzon a turisztika piaci viszonyaiba. Az ágazat megsegítésére szánt források közül a legtöbbet a Kisfaludy Program részeként nyújtott turisztikai fejlesztési támogatások emésztették fel; 2020-ban rekord összegű, közel 219 milliárd forint értékű vissza nem térítendő támogatás szétosztásáról gondoskodott az Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) tulajdonában és felügyelete alatt álló Kisfaludy2030 Zrt.

Állami támogatással épül luxusszálló Tihanyban, a szupergazdagok cége több tucat fát vághat ki | atlatszo.hu

Itt hozták létre Magyarország első tájvédelmi körzetét 1952-ben. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, Natura 2000-es természetvédelmi terület, világörökségi várományos helyszín – mégis rohamtempóban beépül a Tihanyi-félsziget. Az építkezéseket papíron szigorú szabályok korlátozzák ezen a kivételes helyen, de úgy tűnik, hogy a korlátozások nem vonatkoznak mindenkire.

A program pályázati és elosztási mechanizmusai évek óta átláthatatlanok, és a járványhelyzet során különösen látványossá váltak a visszaélések. A turizmusfejlesztésre szánt juttatások jelentős része a járványkárok enyhítésére létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból származott. Erősen vitatható, hogy mely ráfordítások bizonyultak valóban szükségesnek és hatékonynak a járvány következtében elszenvedett károk felszámolásához. Miközben 2020-ban csaknem 16 ezer esetben ítéltek meg támogatásokat a Kisfaludy Program keretében, a legtöbb pénzt egy többségében kormányközeli vállalkozásokból és településekből álló szűk kör kapta. A tavalyi évben szétosztott 219 milliárd forint több mint 70 százalékát, mintegy 158 milliárd forintot a száz legnagyobb támogatás nyertese vihette el.

Tokaji régió: közpénzmilliárdokból épülnek-szépülnek a luxusszállodák | atlatszo.hu

Az eredetileg 2021.december 22-i átadás biztos elmarad, tavaly júniusban ugyanis kiderült, hogy az egykori bánya területén épülő szálloda alatt kemény szikla helyett omladékos kőzet van, így több időre van szükség. Ráadásul az intenzív esőzések miatt a talajerózió beindult, 10-30 cm-es kövek mosódtak le életveszélyes állapotot idézve elő egy részen.

A forráselosztás koncentrációját jól példázza, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels szállodalánc létesítményei nyerték el a 2020-ban kiosztott rekordösszegű támogatások 8 százalékát, 18 milliárd forintot. A járványhelyzet során kiosztott turisztikai fejlesztési támogatások visszatérő nyertese a szintén a »haveri« körbe tartozó Appeninn Holding is: az érdekeltségébe tartozó projekteknek öt különböző jogcímen 16 milliárd forint jutott 2020-ban és 2021-ben. Az önkormányzati nyertesek körében szintén egyenlőtlenségek figyelhetők meg, a részükre biztosított források több mint 80 százalékát a fideszes vezetésű városok kapták. A megengedő szabályozás lehetővé teszi, hogy az MTÜ és a Kisfaludy2030 Zrt. ténylegesen átlátható feltételeket biztosító pályázat meghirdetése nélkül osszon ki állami forrásokat.

Az Apáthy családhoz köthető cég épít egy Apáthy családhoz köthető szállodát milliárdos állami támogatással | atlatszo.hu

Némi túlzással saját magának, pontosabban a saját cégeinek adott nettó 4,8 milliárdos megbízást egy, az Apáthy családhoz köthető vállalkozás. Ennek köszönhetően az A-Híd Zrt. egy 4 csillagos szállodát húzhat fel Debrecenben 3,6 milliárdos állami támogatással. A cég forgalma az elmúlt öt évben 4,8 milliárd forintról több mint 40 milliárdra nőtt, többek között ők végzik a Lánchíd felújítását is.

A pályáztatás nélküli pénzosztás már 2018 óta bevált gyakorlat a turisztikai csúcsszervezetnél. Az egyedi támogatások esetében annak ellenére nem ismert a pénzhez jutás feltételrendszere és a bírálók kiléte, hogy 2021-es határozatában még a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is az adatok közzétételére kötelezte az MTÜ-t. A TI Magyarország számításai szerint 2020-ban az összes turisztikai támogatás csaknem harmadát, mintegy 73 milliárd forintot teljes mértékben átláthatatlan feltételek között, egyedi támogatásként ítéltek meg. A Kisfaludy-program átláthatatlanságára jellemző az is, hogy annak pénzügyi vonatkozásairól, döntési folyamatairól évről-évre egyre kevesebb részletet tesznek közzé.

Egy terepralibajnok cége építhet 4,3 milliárd forintért négycsillagos hotelt Pogányban | atlatszo.hu

Nettó 4,3 milliárd forintért építenek a Pécshez közeli Pogányban egy 92 szobás, négycsillagos superior minősítésű szállodát – derült ki az uniós közbeszerzési értesítő legújabb számából. A tendert Benik Balázs terepralibajnok cége, a B Build & Trade Kft. nyerte el. A nyílt pályázatra öt ajánlat érkezett, a B Build & Trade Kft.

A Kisfaludy2030 Zrt. honlapján a támogatott szervezetek és projektek listája az eredmények összesítésére alkalmatlan formában érhető el. Nem azonosítható, hogy az egyes kiírásokhoz mely nyertesek és mekkora összegek tartoznak.”

Horn Gabriella

Címlapkép: Résztvevők az államalapító Szent István Király ünnepén tartott felvonuláson a budapesti Andrássy úton (forrás: MTI/Czeglédi Zsolt)

Megosztás