adatigénylés

Az MTÜ-nél néhányan 20–30 százalékos béremelést kaptak, pedig egy éve pang a turizmus

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) végre válaszolt a február elején beadott adatigénylésünkre, amelyet a koronavírus-járványra hivatkozva húztak idáig. Bár a pandémia miatt bevezett korlátozások gyakorlatilag megfektették a turizmust, az állami csúcsszervnél néhányan jelentős béremelésben részesültek tavaly január óta.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

Nagyjából épp egy hónapja írtunk arról, hogy a turizmus állami csúcsszerve, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. (MTÜ) azt reagálta a 2020. január 1. óta történt esetleges béremelések iránt érdeklődő, február 4-én elküldött adatgénylésünkre február 19-én, hogy majd csak 45 nap múlva válaszolnak rá a koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt – mintha ezer dolguk lenne, holott nyilvánvalóan nincs.

A járvány ugyanis legelőször épp a turizmust kényszerítette térdre: hónapokig zárva voltak a vendéglátóhelyek és szállodák, és bár nyáron a lazítások miatt a belföldi turizmus beindult, a szálláshelyek ősz óta nem fogadhatnak turistákat, és az éttermek is csak elvitelre dolgozhatnak. Biztos, hogy sokan (vendégek és szolgáltatók egyaránt) bíznak a mielőbbi újranyitásban, a turizmus viszont jelenleg áll.

Az MTÜ a 15 napos normál válaszadási határidő háromszorására emelését a 521/2020. (XI. 25.) Kormányrendelettel indokolja, egész konkrétan az 1. § (3) bekezdésre hivatkozva, amely azt mondja ki, hogy akkor lehet 45 napra kitolni egy adatigénylés megválaszolását, ha valószínűsíthető, hogy az igénynek az Infotv. 29. § (1) bekezdése szerinti határidőben (15 nap – a szerk.) való teljesítése a közfeladatot ellátó szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné”.

 

Egy éve áll a turizmus, de az MTÜ-nek még sincs ideje válaszolni az adatigénylésünkre

Az állami tulajdonú turisztikai csúcsszervtől a béremelések után érdeklődtünk, de állítólag nem érnek rá válaszolni, csak 45 nap múlva. Mivel teljesen egyértelmű, hogy a koronavírus által padlóra küldött turizmusban nincs olyan sürgős dolguk, ami indokolná a közérdekű adatok kiadásának halogatását, panaszt teszünk a NAIH-nál.

Mivel a turisztikai csúcsszervnek – a szektor lényegében teljes leállására is tekintettel – eleve nincsenek közvetlen feladatai a járvány elleni védekezésben, másrészt az igénylésünk egyértelműen olyan adatokra vonatkozik, amelyekkel az MTÜ már rendelkezik, így annak megválaszolása bizonyosan nem von el erőforrásokat sem a turizmus járvány alatti megsegítésével, sem a járvány utáni újraindításával kapcsolatos feladatok ellátásától.

Ezért úgy döntöttük, és ezt előző cikkünkben is írtuk, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordulunk az ügyben. Azonban a NAIH-beadvány elküldését megelőzően, március 22-én az MTÜ megválaszolta az adatigénylésünket.

A turisztikai csúcsszerv közlése szerint 2020. január 1. és 2021. február 4. között nem volt náluk általános, társasági szintű béremelés. A 2020-ban 192 fő átlagos statisztikai létszámmal működő MTÜ-nél a kérdéses időszakban 23 fő esetében történt béremelés.

Az adatigénylésében megjelölt több, mint 13 hónap alatt 23 munkatársunknál történt egyedi béremelés. Ebből 8 fő fizikai munkakörben (műszaki diszpécser munkatárs, műszaki előkészítő munkatárs, szakmai asszisztens, technikai asszisztens, gépész karbantartó), 12 fő szellemi munkakörben (vezető szakértő, szakértő, vállalati kommunikációs szakértő, projektmenedzser, felhasználó üzemeltető, projekt koordinátor), 3 fő vezető munkakörben (csoportvezető, programigazgató, igazgató) dolgozik.

Az MTÜ adatszolgáltatása szerint a 8 fő fizikai dolgozó béremelésének átlagos mértéke 30,8 százalék, a 15 fő szellemi alkalmazott (ebből 3 fő vezető) béremelésének átlagos mértéke 21,05 százalék.

A társaság az adatigénylés megválaszolásához az alábbi magyarázatot is hozzáfűzte: Mint az bizonyára Ön előtt is ismert, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az átlagkeresetek 9,7%-kal emelkedtek a nemzetgazdaság egészében 2020-ban. A kizárólag a versenyszféra cégeit nézve a növekedés mértéke kissé magasabb, 9,8%. Mindazonáltal a Magyar Turisztikai Ügynökség teljes bérköltségét figyelembe véve a lenti béremelések nagyságrendileg 1 %-os társasági szintű átlagos béremelkedésnek felelnének meg”.

Az MTÜ vezérigazgatója Guller Zoltán, akihez a balatonhenyei óriásbirtok köthető: a mostanra Orbán Győző hatvanpusztai majorságát megközelítő méretű beruházást Guller kezdte el 2019-ben.

 

A hatvanpusztai Orbán-majorsághoz fogható méretű birtok épül Balatonhenyén

Mint a kis gömböc, egyre csak hízik az a hatalmas balatonhenyei birtok, amiről először egy éve mutattunk drónfelvételeket. A mostanra Orbán Győző hatvanpusztai majorságát megközelítő méretű beruházást a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán kezdte el 2019-ben, majd nem sokkal később tovább is adta rokonainak és kormány-közeli ismeretségi körének.

Erdélyi Katalin

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

Címlapkép: Czigány Sándor, Alsópáhok független polgármestere (b), Szabó János, a Magyar Kolping Üdülési Alapítvány ügyvezetője (b2), Baldauf Csaba, a Kolping Hotel Kft. és a Bobo Fun Park Kft. ügyvezetője (b3), Sifter Rózsa, Zala megyei kormánymegbízott (k), Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója (j3), Papp Gábor (Fidesz-KDNP), Hévíz polgármestere (j2) és Bobo, a Kolping szálloda kabalafigurája az időkapszula elhelyezésén a Bobo Fun Kalandpark ünnepélyes alapkőletételén Alsópáhokon 2020. május 19-én. (fotó: MTI/Varga György)

 

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás