közpénzégetés

Rekordbevételt produkált tavaly a tűzijátékot lebonyolító cég

A Magyar Turisztikai Ügynökség júliusban azt közölte, hogy nettó 1,3 milliárd forintért vették a rakétákat az idei augusztus 20-i tűzijátékra, és pont ennyibe kerültek tavaly is. Emellett még 1,4 milliárdot költenek a tűzijátékhoz kapcsolódó rendezvényszervezésre, vagyis összesen minimum 2,7 milliárd forintba kerül a látványosság. Érdekes módon néhány éve még csak 180-200 millió forint közpénz ment el rá, vagyis a tűzijáték ára megsokszorozódott pár esztendő alatt.

Az idei augusztus 20-i tűzijáték leginkább amiatt szerepel a hírekben mostanság, hogy az Operatív Törzs elnapolta, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vihart jelzett előre, majd miután az mégsem következett be, Palkovics László miniszter kirúgta az OMSZ két vezetőjét. Ez is fontos ügy, de érdemes az augusztus 27-re halasztott látványosság árával is foglalkozni.

Július közepén írtuk meg, hogy a Párbeszéd Magyarországért közadatigénylésben kérte ki a 2022. évi államalapítási ünnepi tűzijáték előzetes költségbecslését, valamint a négynapos programsorozat előzetes költségbecslését az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalon.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szerint azonban „az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 27. § (5) bekezdése alapján a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített,

a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános”.

Cikkünk megjelenését követőan aztán a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) sajtóközleményt adott ki, amelyben azt írták, az előzetes költségbecslés valóban egy döntéselőkészítő dokumentum, de már nem releváns. Az idei tűzijáték ára pedig tudható, mivel a rakétákat már az év első felében beszerezték. Közölték a költségeket is: eszerint a rakéták beszerzési ára nettó 1,3 milliárd, azaz bruttó 1 650 000 000 forint volt, amely megegyezik a tavalyi tűzijáték árával.

Csak a rakéták 1,3 milliárd forintba kerülnek az augusztus 20-i tűzijátékhoz | atlatszo.hu

A Magyar Turisztikai Ügynökség közleménye szerint „félrevezető cikkek” jelentek meg, hiszen a tűzijáték ára pontosan tudható: nettó 1,3 milliárdba kerültek a rakéták. Ez az összeg azonban aligha a teljes költség. Tavaly ugyanis csak a tűzijátékra és az ahhoz, valamint az egyéb állami programokhoz kapcsolódó rendezvénybiztosításra 3,1 milliárd forintot költöttek, a teljes programsorozat pedig 12 milliárd forintba került. Idén pedig „Európa legnagyobb tűzijátékát” ígérik, és az elmúlt évhez képest most kétszer annyi (vagyis 600) drón fog hozzájárulni a látványhoz.

Két nappal később a Magyar Hangnak sikerült megszólaltatnia a tűzijáték-show megrendezésével megbízott cég ügyvezetőjét, aki a lapnak elmondta, a rakéták beszerzése jóval kevesebb volt az MTÜ által említett összegnél.

„A bruttó 1,6 milliárd forint úgy jöhet össze, ha a pirotechnikai show-hoz kapcsolódó szolgáltatások árát is beleszámoljuk: a logisztikát, a nautikát (vagyis az uszályok és pontonok kezelését, bérlését), de még az őrzés-védelem árát is. A pirotechnika magában ennél kevesebbe került, igaz, az összköltség nagy részét így is ez teszi ki” – részletezte az ügyvezető. A rakéták konkrét árát azonban üzleti titokra hivatkozva nem akarta elárulni.

Sokszorosára drágult pár év alatt

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal K-Monitor által kiszúrt közbeszerzési eljárásában a rakéták áránál nagyobb összeg szerepel a tűzijáték kommunikációs feladataira „Rendezvényszervezési feladatok ellátása az Államalapító Szent István ünnepe alkalmából tartandó tűzijáték kapcsán a Visit Hungary Nemzeti Turisztikai Szervezet Nonprofit Zrt. részére. Mennyisége: A műszaki leírásban részletesen meghatározott kommunikációs feladatok elvégzése legfeljebb a nettó 1 400 000 000,- Ft + Áfa (…) keretösszeg kimerüléséig.” Ez a rakéták 1,3 milliárdos árával együtt már rögtön nettó 2,7 milliárd forint lenne.

Tavaly összesen 12 milliárd forintot költöttek az augusztus 20-i ünnepségre, ebből csak a tűzijáték és a tűzijátékhoz, valamint az egyéb állami programokhoz kapcsolódó rendezvénybiztosítás összesen 3,1 milliárd forintba került. 2020-ban ugyan a koronavírus-járvány miatt elmaradt az esemény, de a tűzijáték ára akkor is nettó 1,3 milliárd forint lett volna az állami tulajdonú Antenna Hungária Zrt. kivitelezésében.

Az rejtély, hogy mitől és miért drágult meg ennyire az augusztus 20-i kormányzati tűzijáték, 2020 előtt ugyanis sokkal-sokkal olcsóbb volt:

A megrendelő mindhárom évben az állami tulajdonú Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft. volt, a kivitelező pedig a Nuvu Kft.

Az idei tűzijátékot is ők csinálják – a cég ügyvezetője beszélt az előkészületekről az MTÜ videójában:

Meglódult a cég forgalma

A Nuvu honlapján a refenciák között megtalálhatók koncertek, filmes és színházi produkciók, sportesemények, fesztiválok, települési és állami rendezvények egyaránt. A széles repertoárt jól jelzi, hogy a Fradi stadionbúcsúztatója, az 56-os emléknap és a Budapest Parádé is szerepel a felsorolásban.

Tehát szemmel láthatóan egy hozzáértő és tapasztalt cégről van szó, amit alátámasztanak az általa kapott szakmai elismerések is. A céget 2007-ben alapították, a videóben nyilatkozó Tóth Ferenc ügyvezető az egyik tulajdonosa (40%), a másik Vámosi Istvánné (szintén 40%), és Tőtős Ferenc (20%) a harmadik.

A Nuvu Kft. referenciái a honlapján

Tavaly nagyon meglódultak a Nuvu pénzügyei. Fennállása 10. évében, 2017-ben a Nuvu Kft. nettó árbevétele 470 millió forint volt, 2018-ban és 2019-ben 300-365 millió, 2020-ban (minden bizonnyal a koronavírus miatti lezárásokból fakadóan) visszaesett 82 millióra.

2021-ben viszont nettó 1,4 milliárd forint lett a forgalmuk, és ebből majdnem 584 millió a tiszta haszon. Ez volt az elmúlt 5 év rekordnyeresége: korábban maximum 93 millió forint pluszt tudtak összehozni.

Látványos lesz – ha lesz

A kormány Európa legnagyobb tűzijátékát ígérte idén augusztus 20-ra, „amely bemutatja az ezeréves magyar állam történelmének jelentős momentumait, a nemzeti identitás fontosabb elemeit. A tűzijáték során uszályokról és pontonokról mintegy 40 ezer pirotechnikai eszközt lőnek majd fel 4,3 kilométer hosszan a Margit híd és a Petőfi híd között. Emellett a tavalyihoz képest kétszer annyi, hatszáz drón is hozzájárul majd a látványhoz” – emelte ki Kovács Zoltán államtitkár, az augusztus 20-i programsorozat biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője.

A tűzijátékot azonban augusztus 20-án végül nem lefújták, hanem egy héttel elhalasztották,

miután a nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs úgy döntött, az előrejelzett időjárási körülmények között nem biztonságos a tűzijáték megtartása. Miután a látványosság eredetileg tervezett időpontjában mégsem volt vihar Budapesten, Palkovics László, a Technológiai és Ipari Minisztérium vezetője azonnali hatállyal felmentette az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökét, Radics Kornéliát, valamint szakmai elnökhelyettesét, Horváth Gyulát.

Augusztus 27-re, a tűzijáték pótnapjára zivatarok miatt adott ki figyelmeztetést az OMSZ.

Erdélyi Katalin – Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Tűzijáték a Duna felett Budapesten az államalapítás ünnepén, Szent István napján 2021. augusztus 20-án. (fotó: MTI/Lakatos Péter)

Megosztás