Kormánypropaganda

Budai luxusvillába költöztek a kormánypropagandából meggazdagodott Balásy Gyula reklámcégei – drónvideó

A kormányzati propagandakampányokat évi több tízmilliárd forintért lebonyolító New Land Media Kft. és Lounge Design Kft. székhelye 2019 októbere óta egy rózsadombi ingatlan, melyet a cégek tulajdonosa, Balásy Gyula vásárolt meg. A korábban panzióként működő hatalmas villa felújítása jelenleg is tart – drónvideón mutatjuk az épületet.

Tavaly nyáron a 24.hu számolt be arról, hogy Balásy Gyula 2018 októberében megvásárolt a II. kerületben egy 1800 négyzetméteres telken álló 800 négyzetméteres épületet, ami korábban panzióként működött. A cégadatbázis szerint az óriási ingatlan a vásárlás után egy évvel, 2019 októberében lett Balásy két reklámcége, a Lounge Design Kft. és a New Land Media Kft. székhelye. 

De nem csak a kormányzati propaganda-kampányokat levezénylő vállalkozásoknak ad otthont ez a II. kerületi hatalmas épület: itt van a székhelye Balásy Gyula tavaly szeptemberben bejegyzett építőipari cégének, a Lounge Homes Kft.-nek is, amiről az mfor.hu írt először.

A rózsadombi luxusvillán még most, 2020. február elején is dolgoznak, de úgy tűnik, hamarosan véget érnek a felújítási/átalakítási munkálatok. Drónvideón mutatjuk az ingatlant.

Budai luxusvillába költöztek Balásy Gyula reklámcégei – drónvideó from atlatszo.hu on Vimeo.

Az idén 41 éves Balásy Gyula az Index 2018-as portrécikke szerint szerény ember, és nem csak teríti a kormánypárt üzeneteit, hanem el is hiszi a Fidesz-propagandát. Az Index információi szerint Balásy már a 2005-ös, első fideszes nemzeti konzultáció idején is a pártnak dolgozott, de a neve 2015-ben lett közismert, amikor kiderült, hogy az ő cégei készítették a migránsellenes, “Ha Magyarországra jössz” feliratú kék kormányplakátokat.

Még ugyanabban az évben az újonnan létrehozott, Rogán Antal irányításával működő Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó, szintén frissen alakult Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) kiírt egy nettó 25 milliárd forint keretösszegű közbeszerzést az állami cégek és szervek kommunikációjára. A tendernek három nyertese volt: Rogán Antal Pasa-parki szomszédjának, Csetényi Csabának a vállalkozásai, és Szijjártó Péter barátjának, Kuna Tibornak a cégei, valamint a Mindshare Médiaügynökség Kft.

2016-ban az NKOH hasonló kommunikációs közbeszerzésén viszont a Mindshare helyett Balásy Gyula két cége, a Lounge Design Kft. és a New Land Media Kft. lett a befutó, és azóta rengeteg közpénzmilliárd vándorolt hozzájuk. Főleg mióta 2018-ban Csetényi Csaba és Kuna Tibor kegyvesztett lett, ezért kizárólag a Balásy-érdekeltségek kapják az állami reklámmegbízásokat.

Ők intézik az állami cégek és szervek különböző hirdetéseit is, de a legdrágább és legemlékezetesebb munkáik a Fidesz-kormány politikai üzeneteinek terjesztése (pl. az “Állítsuk meg Brüsszelt!”, Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén!”, Stop Soros” szlogenű kampányok), amire évente tízmilliárdokat költ az állam. A G7 tavaly decemberi összesítése szerint Balásy Gyula cégei az elmúlt 3 évben 90 milliárd forintnyi állami megbízást kaptak.

A közpénzeső természetesen felvirágoztatta a két vállalkozást: 2018-ra a New Land Media árbevétele a 2014-eshez képest 571,5-szeres növekedést produkált (91,4 millió forintról 52,2 milliárdra emelkedett), adózott eredménye pedig 6.312-szeresére nőtt (1,3 millió forintról 8,8 milliárdra). A Lounge Design Kft. szintén nem paanszkodhat: nettó árbevétele 2014-ben még csak 298,6 millió forint volt, 2018-ban viszont már 7,7 milliárd (26-szoros növekedés), a cég adózott eredménye pedig a 2014-es 16,6 millióról 2018-ra 2 milliárd forintra nőtt (120-szoros emelkedés).

 

Mindkét cégnek Balásy Gyula az egyedüli tulajdonosa, így a vállalkozások adózott eredménye, vagyis az általuk termelt haszon őt gazdagítja. Balásy tavaly a két cég 2018-as eredményeiből 6,3 milliárd forint osztalékot vett ki, 2018-ban pedig a 2017-es profitból 1,3 milliárd forintot tett zsebre.

Szöveg: Erdélyi Katalin – Fotó és videó: Németh Dániel

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás