médiaszereplés

A sajtó kampányban betöltött szerepéről vitázott a Flaszterben Katus Eszter

Az Átlátszó újságírója, Katus Eszter meghívást kapott a Magyar Hang Flaszter című műsorába, ahol Dévényi Istvánnal és Szerető Szabolccsal, a lap újságíróival beszélte át az elmúlt hét legfontosabb közéleti eseményeit. Téma volt a Tisza párt sikerének lehetséges oka, az ellenzéki pártok reakciója, valamint az is, hogy mi a feladata és szerepe a sajtónak a kampányidőszakban.

A Magyar Hang polgári hetilap évekkel ezelőtt indította el saját közéleti vitaműsorát a Youtube-on, ahol a lap munkatársai egy-egy meghívott újságíróval vitatják meg az adott hét legfontosabb közéleti témáit. Az Átlátszó szerzői gyakori vendégei a Flaszternek, ezúttal Katus Eszter ülhetett be Dévényi István és Szerető Szabolcs mellé.

Az apropót az adta, hogy a legfrissebb Magyar Hangban megjelent az Átlátszó négyoldalas melléklete is, amelyben az általunk feltárt legutóbbi ügyeket mutatjuk be. Írtunk többek között arról, hogyan nyertünk adatpert a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ellen és tudtuk meg, mennyit költött az állam az Ormosszén Zrt. felvásárlására. Bemutattuk, hogy Szijjártó Péter saját magának engedélyezi a luxusrepülős hivatali utakat, és hogy vastagon fogott Lázár János ceruzája, amikor az állami cégek felügyelőbizottsági tagjainak fizetéseiről volt szó.

Beszámoltunk róla, hogy hónapokig tartó időpont-egyeztetés előzte meg az országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának egyik ülését, ahol a magyarországi akkus beruházások ügye lett volna az egyik napirendi pont. A minisztériumok meghívott képviselői azonban meg sem jelentek az ülésen, a kormánypárti tagok pedig elhagyták a termet, amikor ez a téma került sorra. Továbbá ábrákra tettük, hogyan duplázódott meg öt év alatt a kapcsolati erőszak áldozatainak száma, és hogy tavaly a Magyar Nemzet, a Mediaworks és az Origo bukta a legtöbb sajtópert.

A beszélgetés itt meghallgatható.

Kollégánk a műsorban ismertette azt az általunk bemutatott esetet is, ahol két cég úgy nyert el közvilágítási tendereket, hogy kilenc különböző önkormányzat pontosan ugyanazt az öt céget kérte fel ajánlattételre, a felhívások szövegezése 15 esetben szinte szóról szóra megegyezett, és olyan is előfordult, hogy a tenderek értéke csak pár ezer forinttal maradt a 300 milliós Kbt. 115-ös határérték alatt.

A Flaszterben továbbá téma volt Magyar Péter és a Tisza párt sikerének lehetséges oka, az ellenzéki pártok reakciója, valamint az is, hogy mi a feladata és szerepe a sajtónak a kampányidőszakban, hol húzódik a magánélet védelme és a közérdek. A beszélgetés ide kattintva is megnézhető.

Megosztás