médiaszereplés

Az egészségügy helyzete Novák Katalinénál is rosszabb – Flaszter Katus Eszterrel

Az Átlátszó újságírója, Katus Eszter meghívást kapott a Magyar Hang Flaszter című műsorába, ahol György Zsombor főszerkesztővel és Szerető Szabolcs újságíróval beszélte át a hét legfontosabb közéleti eseményeit. Téma volt Novák Katalin kegyelmi döntése és az arra adott reakciók, az egészségügy állapota, valamint az is, hogy mennyire más képet mutatnak hazánkról a különböző KSH statisztikák.  

A Magyar Hang polgári hetilap évekkel ezelőtt indította el saját közéleti vitaműsorát a Youtube-on, ahol a lap munkatársai egy-egy meghívott újságíróval vitatják meg az adott hét legfontosabb közéleti témáit. Az Átlátszó szerzői gyakori vendégei a műsornak, ezúttal Katus Eszter ülhetett be György Zsombor és Szerető Szabolcs mellé.

A műsor fő témája volt Novák Katalin köztársasági elnök azon döntése, hogy a pápalátogatás ürügyén kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon korábbi pedofil igazgatója bűntársának, a molesztálásokat eltussolni próbáló egykori igazgatóhelyettesnek, K. Endrének. A műsor résztvevői szerint nehéz amellett érvelni, hogy jó döntés született, és az egyetlen helyes magatartás az lenne, ha Novák Katalin lemondana. K. Endre ugyanis éppen azokat nem védte meg, akik a leginkább rászorultak volna erre: a gondjaira bízott gyermekeket.

Ahogy a döntéssel, úgy az egészségüggyel is hatalmas gondok vannak: az ügyeleti rendszer átszervezése, továbbá a kórházi személyzet, a politikai szándék és a megfelelő pénzügyi ráfordítás hiánya gyakran tragikus helyzetekhez vezet.

A műsor visszanézhető itt és a Magyar Hang Youtube csatornáján is.

A műsorban téma volt még a G7 egyik riportja arról, hogy Észak-Borsodban válik igazán láthatóvá a Fidesz sikerének egyik fontos összetevője: az anyagi jólét. A KSH adatai és a helyszíni interjúk alapján az a kép alakul ki, hogy az országban sokkal kevesebb lett a szegény, szinte mindenkinek van munkája, lehet jól keresni és gyarapodni.

Ezt a képet ugyanakkor árnyalja, hogy az elmúlt 1-2 évben több száz posta szűnt meg országszerte, boltok és vendéglátóhelyek sora zárt be, több vonalon megszűnt a vasúti személyszállítás, az egészségügy romokban hever, és amíg nem jöttek az uniós pénzek, szinte teljesen leálltak az építési beruházások az országban – mutattak rá a Flaszter szereplői.

Megosztás