médiaszereplés

Rátelepül-e a politika az eutanázia-vitára? – erről is vitázott a Flaszterben Katus Eszter

Az Átlátszó újságírója, Katus Eszter meghívást kapott a Magyar Hang Flaszter című műsorába, ahol Dévényi Istvánnal és Ficsor Benedekkel, a Magyar Hang újságíróival beszélte át a hét legfontosabb közéleti eseményeit. Téma volt a halálos betegséggel küzdő alkotmányjogász, Karsai Dániel találkozása Kósa Lajossal, valamint a Szuverenitásvédelmi Hivatal felállítása, és az is, hogy miért került Németország a legboldogtalanabb országok közé Európában.  

A Magyar Hang polgári hetilap évekkel ezelőtt indította el saját közéleti vitaműsorát a Youtube-on, ahol a lap munkatársai mindig egy-egy meghívott újságíróval beszélik át az adott hét legfontosabb közéleti témáit. Az Átlátszó szerzői gyakori vendégei a műsornak, ezúttal Katus Eszter ülhetett be Dévényi István és Ficsor Benedek újságírók mellé.

A műsorban szó volt a most elfogadott „szuverenitásvédelmi” törvényről, amely ugyan elvileg nem a médiacégek működését szabályozza, mégis alkalmas arra, hogy súlyosan korlátozza a sajtószabadságot, megnehezítse vagy akár ellehetetlenítse a független szerkesztőségek, újságírók és médiacégek munkáját. A törvénycsomag elfogadása után tíz médium közösen adott ki erről állásfoglalást, köztük az Átlátszó és a Magyar Hang is.

Hogy mi várható a Szuverenitásvédelmi Hivataltól, ki lehet a vezetője, és hogy a működése miként hathat az újságírói munkára, azt mindenki másképp látta a közel egyórás műsorban:

A Flaszter 269. adása megnézhető itt vagy a linkre kattintva.

A közéletet uraló másik téma, az eutanáziáért és a méltóságteljes halál lehetőségéért harcoló Karsai Dániel esete már kevésbé volt megosztó: az Átlátszó és a Magyar Hang kollégái is úgy látják, hogy az alkotmányjogász céljai támogathatók, hiszen az emberi élet fogalma nem merül ki a biológiai létezésben. Kérdés ugyanakkor, hogy a népszavazás mennyiben politizálja majd át az alapvetően társadalmi vitát.

Végül a műsorban téma volt az a nemrég kiadott Eurostat-statisztika is, amely szerint Ausztria az Európai Unió legboldogabb, Bulgária a legelégedetlenebb országa, míg Magyarország az utolsó negyedben, a 22. helyen végzett. A legnagyobb meglepetést Németország okozta, amely nagyot zuhanva az utolsó előtti helyre került. Ennek lehetséges okairól is beszélgett kollégánk Dévényi Istvánnal és Ficsor Benedekkel.

Megosztás