médiaszereplés

A gödi akkugyár okozta légszennyezésről nyilatkozott kollégánk az ATV-ben

Munkatársunk, Bodnár Zsuzsa az ATV február 22-ei reggeli műsorában beszélgetett arról, hogy milyen aggasztó adatok derültek ki a gödi Samsung-gyár által kibocsátott szennyező anyagokkal kapcsolatban, s ennek milyen következményei lehetnek.

A héten számoltunk be arról, hogy a Samsung SDI gödi gyára 2019 és 2022 között rendkívül nagy mennyiségű, 88 tonna mérgező hatású oldószert bocsátott ki a levegőbe. Megírtuk azt is, hogy az üzemre kirótt munkavédelmi bírságok dokumentumai szerint a gyár dolgozói éveken át rákkeltő nehézfémek fokozott terhelésének voltak kitéve.

Cikkünkben a közadatigénylésben megkapott légszenyezettségi adatok alapján megírtuk, hogy Göd levegőjét jelentős mértékben terheli az akkugyár működése, a szén-dioxid mennyisége például a 2018-as évhez képest a hétszeresére nőtt. De az igazán aggasztó szám az elektróda-gyártás során használt mérgező szerves oldószer, az N-metil-2-pirrolidon (NMP) kibocsátott mennyisége. Ebből a magzatkárosító szerből 2019 és 2022 között ugyanis összesen 88 tonna került a levegőbe Gödön.

 

Az ATV reggeli műsorának február 22-i adásában Bodnár Zsuzsa kollégánk elmondta, hogy az N-metil-2-pirrolidon (NMP) nevű szerves oldószer reprodukciót károsító anyag, melynek használatára szigorú szabályok vonatkoznak. A gyárban azonban az NMP-t tartalmazó véggáz kürtőire nem a jogszabály által előírt 2 mg/m3 határértéket alkalmazták, hanem ennél jóval magasabb határértéket írtak elő. 

Szó esett arról is az adásban, hogy az Átlátszó által megkapott dokumentumok szerint a gödi akkugyárban 2021 óta nem tartották be a munkavédelmi előírásokat: a légszűrő berendezések nem működtek megfelelően, ez pedig maradandó károsodást is okozhatott a rákkeltő anyagoknak kitett dolgozók körében.

Egy új rendeletnek köszönhetően ugyan a jövőben nagyobb bírságokkal sújtanák a munkavédelmi vétségeket elkövető cégeket, de kérdéses, hogy ez elegendő visszatartó erővel bír-e majd a több száz milliárdos bevételt produkáló akkumulátor-ipari cégekre.   

Megosztás